Η “μικρή” Δράμα στην Ιερά Οδό

Η “μικρή” Δράμα στην Ιερά Οδό
"Από το μπαλκόνι" του Άρη Καπλανίδη ΑΚ

Για μια βδομάδα, οι βραβευμένες και όλες οι ελληνικές ταινίες του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Πιστό στην παράδοση που θέλει τις ταινίες της εκάστοτε διοργάνωσης να παρουσιάζονται και στην Αθήνα λίγο μετά την λήξη της, το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) κατεβαίνει για μια βδομάδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους κινηματογραφόφιλους να απολαύσουν την αφρόκρεμα της φετινής μικρομηκάδικης παραγωγής στην μεγάλη οθόνη.

Από την Πέμπτη 21 έως την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος που συμμετείχαν στο 44ο DISFF, καθώς και οι βραβευμένες ταινίες των υπόλοιπων διαγωνιστικών τμημάτων, δηλαδή του Διεθνούς Διαγωνιστικού, του Διεθνούς Σπουδαστικού, του Διεθνούς Animation, καθώς και του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Short and Green.

Πρώτος σταθμός, Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη, φορέας που αποδεδειγμένα αγαπάει και στηρίζει ανελλιπώς τις ταινίες μικρού μήκους, θα είναι ο πρώτος σταθμός του 44ου DISFF στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει». Η φετινή διοργάνωση, ανανεωμένη και με το θαυμάσιο τρέιλερ που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κεκάτος, διεξάχθηκε με επιτυχία στα μέσα Σεπτεμβρίου με προβολές δια ζώσης και ονλάιν. Συγχρόνως, παρά την δύσκολη συνθήκη της πανδημίας, τρία καινούργια τμήματα προστέθηκαν στο φετινό πρόγραμμα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Animation, το Διαγωνιστικό Short & Green και το Cinematherapy που αποκτούν πια δικαιωματικά μόνιμη θέση.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εβδομάδας στην Ταινιοθήκη, την Κυριακή 24/10 στις 18:30 θα γίνει μια παρουσίαση Cinematherapy υπό την καθοδήγηση της ψυχοθεραπεύτριας εξειδικευμένης στην σινεθεραπεία, Ντενίς Νικολάκου. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή (Χρυσός Διόνυσος στη Δράμα, βραβείο Canal+ στην Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες), και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Διαγωνιστικό

Τριάντα ταινίες, αντιπροσωπευτικές της φετινής παραγωγής, διεκδίκησαν τα βραβεία του 44ου φεστιβάλ: 24 μυθοπλασίας, και από δύο ντοκιμαντέρ, animation και πειραματικές. Συγχρόνως, το θηλυκό στοιχείο ήταν ιδιαίτερα τονισμένο με τις σκηνοθέτριες να υπερτερούν για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ (19 γυναίκες, 14 άνδρες), και τις θεματικές να εκτείνονται από ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών, και μητριαρχικά μοντέλα εξουσίας, μέχρι γυναικεία εκδίκηση απέναντι σε κακοποιητικούς άνδρες.

"Girlhood" της Βάνιας Τέρνερ-Σωτηροπούλου

Αν και για ακόμη μια χρονιά έλειψαν οι κωμωδίες, υπήρξαν φιλμάκια που κινήθηκαν στον χώρο της φαντασίας, ενώ μεταξύ των ζητημάτων που θίγονται στις φετινές ταινίες συγκαταλέγονται το μπούλινγκ, η θρησκοληψία, η βία του όχλου, η μετανάστευση, οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, η διαχείριση του πένθους, η αδηφάγα τουριστική βιομηχανία, ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και το Πολυτεχνείο. Αντιθέτως, η
πανδημία
αντιμετωπίστηκε από τους μικρομηκάδες περισσότερο ως φόντο παρά ως βασικό θέμα.
Η Μαίρη Μηνά στο "A Summer Place" της Αλεξάνδρας Ματθαίου


Πολλοί είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους
Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργο Καραμίχο, Κόρα Καρβούνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Μαίρη Μηνά, Ηρώ Μπέζου, Αμαλία Μουτούση, Κώστα Νικούλι, Αργύρη Πανταζάρα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Μαρία Σκουλά,
και
Έλλη Τρίγγου.

Πληροφορίες: «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα», 21 έως 27 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Μ. Αλεξάνδρου 136, 210-3612046), εισιτήριο 5€. Είσοδος μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα