Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Ο Ταξιτζής

Ως ψυχικά διαταραγμένος βετεράνος του Βιετνάμ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο διασχίζει με το ταξί του τους νυχτερινούς δρόμους μιας Νέας Υόρκης που μυρίζει ιδρώτα και εγκατάλειψη. Βασανισμένος από την αϋπνία και αηδιασμένος από την παρακμή που τον περιβάλλει, θα ξεκινήσει μια προσωπική σταυροφορία για να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Στην πιο εμβληματική δημιουργία του, ο Μάρτιν Σκορσέζε καταθέτει μια αριστουργηματική σπουδή για την αποξένωση και τη μοναξιά των μεγαλουπόλεων, και ταυτόχρονα μια αιματοβαμμένη αντανάκλαση της εποχής που τη γέννησε. Η ταινία ανέβασε τον Ντε Νίρο στο πάνθεον των ιερών τεράτων της υποκριτικής, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, αλλά αγνοήθηκε επιδεικτικά από την αμερικανική Ακαδημία. (Ιντεάλ, 22.00)

Πέντε Εύκολα Κομμάτια

Ο πρόσφατα εκλιπών Μπομπ Ράφελσον, στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, είδε το αμερικανικό status quo ως χαρακτήρα. Ο Τζακ Νίκολσον ενσαρκώνει την αποξένωση μιας κοινωνίας που κατέληξε να ζει στο χάσμα μεταξύ του baby boom και της αποτυχημένης επανάστασης των λουλουδιών. Ο Μπόμπι Ερόικα Ντουπί μπορεί να παίξει εύκολα τα πέντε πιο περίπλοκα πιανιστικά κομμάτια, αδυνατεί όμως να ανταπεξέλθει στα πλέον βασικά της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Κορυφαίος ανάμεσα στους κορυφαίους ρόλους του Νέου Χόλιγουντ, ο Μπόμπι είναι η σπαρακτική υπενθύμιση μιας γενιάς που ξύπνησε μετά το τέλος της αθωότητας και οδηγήθηκε στην απομόνωση, εκεί που οι παραδοσιακές αξίες που κληρονόμησε παύουν να έχουν οποιοδήποτε νόημα. Υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ. (Άστυ, 19.30

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Τα Πνεύματα του Ινίσεριν

Ο σκηνοθέτης του “Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι” ξανασμίγει το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του “Αποστολή στη Μπριζ”, βάζοντας τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον να ερμηνεύσουν μοναδικά δυο παλιόφιλους, σε ένα μικρό νησί της Ιρλανδίας, και να ηγηθούν της χιονοστιβάδας γεγονότων που προκαλεί η μυστηριώδης διάλυση της φιλίας τους.

Από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο συμβάν, ο καταξιωμένος Μάρτιν ΜακΝτόνα εμπνέεται μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς: μια ιλαροτραγωδία κατάμαυρου χιούμορ, σαρδόνιων διαλόγων και απρόσμενης συγκίνησης για τα όρια της ελευθερίας και της ατομικής βούλησης, το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στους άλλους και τις βαθιές ειρωνείες της ανθρώπινης κατάστασης. (Δαναός 1, 22.00)

Αν θες να πειραματιστείς…

Παμφίρ

Παραμονές του τοπικού παγανιστικού καρναβαλιού, ο Παμφίρ επιστρέφει στην Ουκρανία έπειτα από μήνες, για να περάσει χρόνο με τους δικούς του. Όταν ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία του χωριού, ο Παμφίρ θα αναγκαστεί να μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα από τη Ρουμανία για να πληρώσει τα έξοδα, κάτι που θα τον μπλέξει ξανά στα δίχτυα της παρανομίας.

Με αναφορές στην αρχαία τραγωδία, αλλά και τη βιβλική ιστορία του Αβραάμ και του Ισαάκ, και με στιβαρή σκηνοθεσία που τον καθιερώνει ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα του ανατολικοευρωπαϊκού σινεμά, το δυναμικό αυτό ντεμπούτο μετατρέπει την προδιαγεγραμμένη πορεία ενός φτωχοδιάβολου σε μια διαχρονική ιστορία εξιλέωσης και άρρηκτων οικογενειακών δεσμών. (Δαναός 1, 19.30)

Θεοί του Μεξικού

Ο Χέλμουτ Ντοσάντος ανακαλύπτει τη χρυσή τομή μεταξύ εικαστικών, εθνογραφίας και σινεμά, με ένα εκθαμβωτικό ντοκιμαντέρ, αποτέλεσμα ενός πολυετούς οδοιπορικού στις τέσσερις άκρες του Μεξικού. Εκεί που μακριά από τις μεγαλουπόλεις και τα κινηματογραφικά ναρκο-κλισέ ορθώνονται οι σύγχρονοι “Θεοί του Μεξικού”. Άνθρωποι που παλεύουν με τη φύση, τον ήλιο και τον άνεμο για να συντηρήσουν τον δικό τους τρόπο ζωής, κόντρα στον βίαιο εκμοντερνισμό της επαρχίας.

Μια πολύτιμη υπενθύμιση πως μπορούμε να ζήσουμε αρκούμενοι σε συντονισμένες αναπνοές και στον κοινό μας μόχθο, η οποία παγιδεύει μέσα της ορισμένες πανέμορφες κινηματογραφικές εικόνες. Δίχως ούτε μία λέξη. (Δαναός 2, 19.15)

*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα