Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Nosferatu

Μια μεγαλοπρεπής ελεγεία του άσπρου και του μαύρου, του μακάβριου και του γοτθικού, του άπλετου φωτός και του απέραντου σκοταδιού, της αόρατης γέφυρας που ενώνει τον κόσμο των ζωντανών με εκείνον των νεκρών. Με το εξπρεσιονιστικό βωβό αριστούργημα του Μούρναου, εμπνευσμένο από τον ανυπέρβλητο λογοτεχνικό «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ, ξημέρωσε ένας ολόκληρος αιώνας κινηματογραφικής μυθολογίας τρόμου. Το «Νοσφεράτου» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του σινεμά. (Τριανόν, 22.30)

Φέρτε Μου το Κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία

Το απελπισμένο όραμα και ο ασυμβίβαστος λυρισμός του Πέκινπα συνθέτουν μια πένθιμη μπαλάντα για τον απόλυτο αντι-ήρωα (αξέχαστη η ερμηνεία του Γουόρεν Όουτς). Αυτόν που είδε την ιστορία του να ζωντανεύει σε καρέ ποτισμένα με αλκοόλ και σκόνη. Αυτόν που γνωρίζει πως η περιπέτειά του δεν χωράει σε καμία ηθική και έχει το φινάλε της προδιαγεγραμμένο στην κάννη ενός αμείλικτου οπλοπολυβόλου. Το φάντασμα του ακέφαλου γόη, Αλφρέντο Γκαρσία, δεν είναι άλλο από το αδέσμευτο πνεύμα του Νέου Χόλιγουντ, που πριν καταλαγιάσει στα σαλόνια των στούντιο καταδύθηκε στο περιθώριο για να συναντήσει τον ποιητή της βίας σε ένα βρώμικο, αλλόκοτο, νεο-γουέστερν αριστούργημα. (Άστυ, 22.15)

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Όλη η Ομορφιά κι η Αιματοχυσία

Ο πολυσυζητημένος Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει την δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη. Μια από τις ταινίες της χρονιάς. (Ιντεάλ, 19.30)

Αν θες να πειραματιστείς…

Ιερή Αράχνη

Στυγνός serial killer κυκλοφορεί στους νυχτερινούς δρόμους της ιερής πόλης Μασχάντ εξοντώνοντας ιερόδουλες, γιατί έτσι θεωρεί ότι εκπληρώνει το θεάρεστο καθήκον τού να εξαγνίσει τον κόσμο από τους αμαρτωλούς. Μέχρι που μια ατρόμητη δημοσιογράφος διακινδυνεύει τη ζωή της για να τον ξεσκεπάσει. Όπως αποδεικνύεται, όμως, η αληθινή απειλή για τις γυναίκες στη σύγχρονη ισλαμική πραγματικότητα δεν είναι κάποιος παρανοϊκός δολοφόνος αλλά μια ολόκληρη κοινωνία που τις θυματοποιεί συστηματικά. Καφκική ταινία τρόμου μεταμφιεσμένη σε τεταμένο θρίλερ, η «Ιερή Αράχνη» στηρίζεται σε συνταρακτικά αληθινά συμβάντα για να πλέξει έναν πανίσχυρο ιστό αγωνίας γύρω από το κοινό. Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για την πρωταγωνίστρια Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι. (Ιντεάλ, 22.15)

Οι Δύο Σταθμοί

Οι Γκαρσία ήταν κάποτε μία από τις πλουσιότερες φαμίλιες του Χαλίσκο. Πλέον τα ηνία κρατάει η 50χρονη Μαρία και με τις πολυεθνικές να έχουν αλλάξει τις οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή, δυσκολεύεται να κρατήσει την οικογενειακή μονάδα παραγωγή τεκίλας κερδοφόρα. Όταν όμως βιβλικά δεινά φέρνουν τη φυτεία της στο χείλος της καταστροφής, η Μαρία αναγκάζεται να φτάσει στα άκρα όχι μόνο για να σώσει την κοινότητα και την αξιοπρέπειά της, αλλά και για να αναμετρηθεί με την καταπιεσμένη της σεξουαλικότητά. Με μια ματιά απολύτως νηφάλια, παρά τα περιρρέοντα αλκοολούχα, μεστωμένη σε εκπληκτικά ντοκιμαντέρ, ο πολυβραβευμένος Χουάν Πάμπλο Γκονζάλες ντεμπουτάρει στη μυθοπλασία παρουσιάζοντας σινεμά ολιστικό, με σύγχρονη και βαθιά κοινωνική άποψη, φωτογραφημένο σε συμμετρικά διοράματα, που μέσα τους δεσπόζει επιβλητικότατη η βραβευμένη στο Σάντανς Τερέζα Σάντσεζ. (Δαναός 2, 22.15)


*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα