“Μουσική”: Μια μεταμοντέρνα μεταφορά του Οιδίποδα που γυρίστηκε στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
“Μουσική”: Μια μεταμοντέρνα μεταφορά του Οιδίποδα που γυρίστηκε στην Ελλάδα

Το αινιγματικό σινεμά της σημαντικής γερμανίδας σκηνοθέτη Άνγκελα Σάνελεκ, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Ταινιοθήκη, μαζί με τη νέα της –ελληνικής έμπνευσης– βραβευμένη ταινία.

Αγαπημένη των μεγαλύτερων φεστιβάλ (Κάννες, Βερολίνο, Λοκάρνο) και των κριτικών, η Άνγκελα Σάνελεκ είναι μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου. Πριν μερικά χρόνια κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Βερολίνο για την ταινία της “Ήμουν στο Σπίτι, Αλλά…” ενώ τον περασμένο Φλεβάρη διεκδίκησε τη Χρυσή Άρκτο με τη νέα της ταινία “Mουσική”, μια σύγχρονη μεταφορά του Οιδίποδα που γυρίστηκε στη χώρα μας, με ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό –ανάμεσά τους ο Αργύρης Ξάφης και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Η ταινία, μια συμπαραγωγή με την ελληνική Heretic, κέρδισε τελικά την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου. Αινιγματική, ποιητική και ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες, εκφράζει το ιδιότυπο κινηματογραφικό σύμπαν της Σάνελεκ, το οποίο απλώνεται τις επόμενες μέρες στην Ταινιοθήκη, σε μια πλήρη ρετροσπεκτίβα του πολύ ενδιαφέροντος έργου της γερμανίδας δημιουργού.

Τι είναι όμως η “Μουσική”;

Σύμφωνα με τον κατάλογο της διοργάνωσης, η ταινία ξεκινά μια θυελλώδη νύχτα, όταν αμέσως μετά τη γέννησή του ο Ίωνας εγκαταλείπεται στα ελληνικά βουνά. Τον βρίσκουν και τον υιοθετούν, χωρίς εκείνος να έχει ποτέ γνωρίσει τον πατέρα ή τη μητέρα του. Νεαρός, γνωρίζει την Ηρώ, μια δεσμοφύλακα στη φυλακή όπου είναι έγκλειστος μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Εκείνη, φαίνεται να αναζητά την παρουσία του. Τον φροντίζει, ηχογραφεί μουσική γι’ αυτόν. Όμως, η όραση του Ίωνα αρχίζει να εξασθενεί… Από τότε, για κάθε απώλεια που υφίσταται, θα κερδίζει κάτι σε αντάλλαγμα. Έτσι, παρά την τύφλωσή του, θα ζήσει τη ζωή του πιο ολοκληρωμένα από ποτέ.

«Βραβευμένη με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, η “Μουσική” αποτελεί ίσως την πιο ρηξικέλευθη και υπνωτιστική έκφραση της ποιητικής κινηματογραφικής γλώσσας της Άνγκελα Σάνελεκ. Με αριστοτεχνικής σύνθεσης πλάνα και έξοχο ηχητικό σχεδιασμό, η αφήγηση ξετυλίγεται σαν μια χορογραφία όπου τα σώματα των ηρώων συνομιλούν με το χώρο και τα φυσικά στοιχεία, σε μια μεταμοντέρνα και αινιγματική εκδοχή του μύθου του Οιδίποδα. Μια ταινία που μας καλεί να αφεθούμε και να τη νιώσουμε, όπως νιώθουμε τη μουσική».

Συνολικά, στο πλαίσιο του αναδρομικού αφιερώματος που θα παρουσιαστεί στις 7-12 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Goethe-Institut Athen, θα προβληθούν 9 ταινίες μεγάλου μήκους, 1 ταινία μεσαίου μήκους και 3 ταινίες μικρού μήκους. Η ίδια η Άνγκελα Σάνελεκ θα παρευρεθεί σε όλες τις προβολές και θα παραδώσει Masterclass το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut Athen. To Masterclass θα συντονίσει η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Στέλλα Θεοδωράκη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΣΑΝΕΛΕΚ

Louis Schanelec)

Η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Άνγκελα Σάνελεκ είναι μία από τις πρωτεργάτριες και σημαντικότερες εκπροσώπους του αισθητικού κινήματος της Σχολής του Βερολίνου, στο οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, και οι Κρίστιαν Πέτζολντ, Τομάς Αρσλάν και Μάρεν Άντε. Γεννημένη στη νότια Γερμανία το 1962, ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα ως ηθοποιός προτού σπουδάσει σκηνοθεσία στη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου (dffb) κοντά στους Χαρούν Φαρόκι και Χάρτμουτ Μπιτόμσκι.

Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο ”Η Καλότυχη Αδελφή μου” (Der Glück meiner Schwester) τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Γερμανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 1996, ενώ το 1998 απέκτησε διεθνή αναγνώριση με τη δεύτερή της ταινία ”Μέρη στις Πόλεις” (Plätze in Städten) που παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών.

Το 2019 η ταινία της ”Ήμουν στο Σπίτι, Αλλά…” (Ich war zuhause, aber…) απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, ενώ η τελευταία της ταινία ελληνικής συμπαραγωγής ”Μουσική” (Music), βραβεύτηκε το 2023 με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Ρετροσπεκτίβες του έργου της έχουν παρουσιαστεί στο Harvard Film Archive, το Film at Lincoln Center της Νέας Υόρκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης (Viennale) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μασσαλίας (FIDMarseille).

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το αφιέρωμα, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλο τον κατάλογο. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων, με 5 ευρώ γενική είσοδο και κάρτα προβολών στα 10 ευρώ (για 5 ταινίες.

Info:

Η ρετροσπεκτίβα στην Άνγκελα Σάνελεκ θα τρέξει 7 ως 12 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη και στο Goethe-Institut Athen.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα