Όσκαρ 2024: Εκατοντάδες διαδηλωτές και διασημότητες ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Συγκέντρωση για τον πόλεμο στη Γάζα, λίγο πριν την τελετή των Όσκαρ
Συγκέντρωση για τον πόλεμο στη Γάζα, λίγο πριν την τελετή των Όσκαρ Jessica Oyelowo και David Oyelowo | Richard Shotwell/Invision/AP Photo

Ηχηρό μήνυμα για τον πόλεμο στη Γάζα από εκατοντάδες διαδηλωτές και διασημότητες, κατά την 96η τελετή απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Καθώς οι διασημότητες ξεκίνησαν να περπατούν στο Κόκκινο Χαλί των Όσκαρ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν για «κατάπαυση του πυρός τώρα» και «ζήτω η Παλαιστίνη» μπροστά από το Cinerama Dome στο Λος Άντζελες, έναν κλειστό κινηματογράφο σε κοντινή απόσταση από το Dolby Theater, όπου πραγματοποιείται η τελετή απονομής των βραβείων (λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο NEWS 24/7).

Οι συγκεντρωμένοι σκόπευαν να διαδηλώσουν στη λεωφόρο Σάνσετ, την οποία η αστυνομία έχει αποκλείσει. Μικρότερες ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν, επίσης, πιο κοντά στο Dolby Theater.

Η σκηνοθέτις Λόρα Ντελχάουερ, που κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε “Free Palestine”, εξέφρασε την ελπίδα η συγκέντρωση να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει τη σύγκρουση.

Συγκέντρωση για τον πόλεμο στη Γάζα, λίγο πριν την τελετή των Όσκαρ
Συγκέντρωση για τον πόλεμο στη Γάζα, λίγο πριν την τελετή των Όσκαρ Etienne Laurent/AP Photo

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από ομάδες όπως οι Film Workers for Palestine και τα μέλη της SAG-AFTRA για την κατάπαυση του πυρός. «Δεν θα υπάρξουν βραβεία εν μέσω γενοκτονίας» ανέφεραν οι διοργανωτές σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Χρυσές Σφαίρες, τα Emmy και τα Grammy περιλάμβαναν ελάχιστες αναφορές στον πόλεμο, καθώς οι διασημότητες είχαν ενδοιασμούς ως προς το πώς να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον πόλεμο. Όμως, ορισμένες διασημότητες -μεταξύ των οποίων η Μπίλλι Άιλις και ο Μαρκ Ράφαλο– στα βραβεία Όσκαρ αποφάσισαν να φορέσουν κόκκινες καρφίτσες που καλούν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η καρφίτσα συμβολίζει τη συλλογική υποστήριξη για μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα» ανέφερε σε δελτίο τύπου η ομάδα Artists4Ceasefire, μια ομάδα διασημοτήτων και μελών της βιομηχανίας του θεάματος που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή.

Στους σχεδόν 400 υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Αμέρικα Φερέρα, οι οποίοι είναι αμφότεροι υποψήφιοι για Όσκαρ.

Ο Μαρκ Ράφαλο στα Όσκαρ 2024
Ο Μαρκ Ράφαλο στα Όσκαρ 2024 Richard Shotwell/Invision/AP IMAGES

Ο Ράμι Γιούσεφ του “Poor Things”, δε, δήλωσε στο κόκκινο χαλί: «Καλούμε για άμεση, μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Καλούμε για ειρήνη και δικαιοσύνη διαρκείας για τους ανθρώπους της Παλαιστίνης».

Λίγο αργότερα, ο Τζόναθαν Γκλέιζερ στην ομιλία του για το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας έκανε αναφορά στη γενοκτονία της Γάζας. «Αυτή τη στιγμή συμπαραστεκόμαστε -κόντρα στην εβραϊκή μας καταγωγή- στους ανθρώπους για το ολοκαύτωμα που γίνεται από μια κατοχική δύναμη, η οποία έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τόσους πολλούς αθώους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα