Τούρκοι στο Διάστημα: Αν δεν έχεις δει το τουρκικό Star Wars, δεν έχεις δει τίποτα

Τούρκοι στο Διάστημα: Αν δεν έχεις δει το τουρκικό Star Wars, δεν έχεις δει τίποτα
Σκηνή από το "Τουρκικό Star Wars" Σκηνή από το "Τουρκικό Star Wars"

Το νέο τουρκικό "έπος" έρχεται από το παρελθόν, ξεπλένει το αμαρτωλό παρελθόν του ως (κυριολεκτική) αντιγραφή του Star Wars, φεύγει από τη σφαίρα του cult και ετοιμάζεται να κατακτήσει το σινεφίλ κοινό των φεστιβάλ. Και ναι, είναι τόσο κακό, που είναι απλά απολαυστικό

“Τουρκικό Star Wars”! Συγκρατήστε αυτόν τον τίτλο γιατί τους επόμενους μήνες θα τον βρείτε μπροστά σας. Οχι, δεν αναφέρεται στο διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, αλλά στην τουρκική κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας “Πόλεμος των Άστρων”. Μία απόλυτα cult κινηματογραφική αμαρτία και ένοχη απόλαυση, ενώ είχε βρει τη θέση που της αρμόζει στην κινηματογραφική λήθη, βρέθηκε ξανά, αποκαταστάθηκε πλήρως και από αυτή την Παρασκευή φιλοδοξεί να καταφέρει ότι δεν κατόρθωσε στην πρώτη προβολή της: Να κατακτήσει και το πιο απαιτητικό σινεφίλ κοινό.

Ο λόγος για την ταινία “Dunuayi Kurtaran” (The Man Who Saves the World), ευρύτερα γνωστή ως “Τουρκικό Star Wars”. Θα μπορούσε να ονομάζεται και “Η χειρότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ”. Όπως επίσης και η πιο… γρουσούζικη.

Όλα ξεκίνησαν το 1982, ο “πυρετός” για το Star Wars βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, αφού οι πρώτες ταινίες της θρυλικής σήμερα κινηματογραφικής σειράς “σπάνε” τα ταμεία. Ο κινηματογραφιστής Cetin Inanc έχει τη φαεινή ιδέα, να δημιουργήσει το πρώτο τουρκικό διαστημικό κινηματογραφικό έπος. Στα συν, ότι έχει στη διάθεσή του και τον σούπερ σταρ των τουρκικών ταινιών δράσης Cuneyt Arkin. Παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα, που για τα δεδομένα της εποχής στην Τουρκία αγγίζουν το… αστρονομικό ποσό των 300.000 δολαρίων, ξεκινά να υλοποιεί το πόνημά του.

Σε μία απομονωμένη παραλία στήνονται τεράστια διαστημικά σκηνικά, αλλά φευ… η “Δύναμη” δεν είναι μαζί του. Μια σφοδρή κακοκαιρία θα καταστρέψει τα πάντα και όλα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν! Η λύση είναι απλή, εύκολη και φτηνή: Βάζουν να παίζει μια κόπια του πραγματικού Star Wars, οι Τούρκοι ηθοποιοί παίζουν από μπροστά και με την μαγεία του μοντάζ, η ταινία αποκτά… “ζηλευτά” οπτικά εφέ. Το “αριστούργημα” συμπληρώνουν τα ραμμένα στο χέρι κοστούμια (που καταστρέφονταν στην πιο απλή σκηνή μάχης), επικές ατάκες και διάλογοι που ξεπερνούν σε φαντασία όλες τις σαπουνόπερες που έχουν παιχτεί στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης και soundtrack “δανεισμένο” από μεγάλες αμερικανικες κινηματογραφικές επιτυχίες της εποχής.

Η αφίσα του "Τουρκικού Star Wars" Η αφίσα του "Τουρκικού Star Wars"

Χάρη στη “χρυσή εποχή” του video και την τουρκική διασπορά, η ταινία θα γνωρίσει στιγμές δόξας και μεγάλης λατρείας από το κοινό και μετά απλά… εξαφανίστηκε! Όλα αυτά μέχρι το 2016, οπότε ο ιστορικός του κινηματογράφου Εντ Γκλέιζερ, ανακάλυψε τις αυθεντικές χαμένες κόπιες και αποφάσισε ότι αυτό το έργο έχει τη δική του θέση στην κινηματογραφική ιστορία.

Η ταινία αποκαταστάθηκε πλήρως σε ψηφιακό 2Κ και από την Παρασκευή 4 Μαΐου θα έχει την ευκαιρία να “μαγέψει” το διεθνές κοινό σε ειδικές προβολές στο Λονδίνο και τη Γλασκώβη. Όσοι αντέχουν μπορούν να δουν και την αυθεντική βερσιόν της ταινία,όπως αυτή παίζεται στο Youtube.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα