Εσύ, τι θα κάνεις αυτές τις 10 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα;

Εσύ, τι θα κάνεις αυτές τις 10 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα;
pixabay

Ψαγμένες προτάσεις για βραδινή έξοδο, για όλα (σχεδόν) τα γούστα, και για όσους δεν θέλουν με τίποτα να μείνουν σπίτι.

Όπως θα μας βεβαίωνε και ο πρώτος τυχόν δαρβινιστής, ο άνθρωπος είναι πολύ προσαρμοστικό ον. Αυτήν εδώ την μίξη πανδημίας και μισο-κανονικότητας, ας πούμε, σαν να την συνηθίζουμε σιγά-σιγά… Συνεπώς, με μάσκες φορεμένες, στο πηγούνι ή και χωρίς, μπαζοβγάζοντας κινητά κι εκτυπώσεις με πιστοποιητικά εμβολιασμού, προσέχοντας όσο το θυμόμαστε και όπως μπορούμε, τις φετινές γιορτές θα τις ζήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Επιλογές υπάρχουν υπεράφθονες εκεί έξω. Δεν μένει παρά να διαλέξουμε, να βάλουμε μάσκα και να βγούμε να το χαρούμε.

Εξάλλου, αν μας έμαθε κάτι αυτή η απερίγραπτη διετία είναι πως όλα είναι τόσο ρευστά κι αστάθμητα, που κανείς πρέπει να ζει το «εδώ και τώρα», γιατί πραγματικά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει…

Αφήνοντας απ’ έξω τις πιο προφανείς επιλογές νυχτερινής διασκέδασης και σεπτής κουλτούρας, οι οποίες ούτως ή άλλως το βρίσκουν το κοινό τους, διαλέξαμε και προτείνουμε ιδέες για εκδηλώσεις κάπως διαφορετικές που καλύπτουν πολλά και διάφορα γούστα. Από αφιέρωμα στον Τσιτσάνη, και πάρτι με Deep House, μέχρι αστροπαρατήρηση και κωμική όπερα… Δέκα εκδηλώσεις, μια για κάθε μέρα που απομένει μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάποιες, μάλιστα, είναι και δωρεάν, οπότε διπλό το δέλεαρ. Πάμε έξοδο, λοιπόν.

16 Δεκεμβρίου: Το πάρκο και η λίμνη

parko tritsi

Γιορτινές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλους σχεδόν τους δήμους. Αλλά φιέστες που έχουν μέχρι και… βαρκάδα σε λίμνη, πόσοι αθηναϊκοί δήμοι μπορούν να προσφέρουν; Μόνο ο Δήμος Ιλίου, που σήμερα σηκώνει αυλαία στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του στο αγαπημένο Πάρκο Τρίτση. Θα υπάρχουν φυσικά μουσικές, γιορτινές φωταψίες, διάφορα δρώμενα, συν τα συνήθη φαγώσιμα συμπαρομαρτούντα, αλλά το κλου είναι η δωρεάν βαρκάδα στην μεγαλύτερη από τις λίμνες του πάρκου, όπου και έχει στηθεί
«το μοναδικό πλωτό εορταστικό χωριό της Αττικής»
, όπως μας πληροφορούν οι διοργανωτές. Αν πάλι γίνεται της τρελής από κόσμο πέριξ της λίμνης, το πάρκο είναι τόσο μεγάλο που όλο και κάπου θα βρείτε την δική σας ιδανική γωνιά. Εξάλλου, σ’ όλη την διάρκεια των γιορτών το πάρκο –με την λίμνη του!– θα είναι ανοιχτό από τις 09:00 έως τις 22:00, οπότε…

► Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου εδώ.

17 Δεκεμβρίου: Σινεμά, αλλά έξω

"Γκρέμλινς" στο Θησείο ΡΗ

Το ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ετοιμάσει έναν σκασμό εκδηλώσεων για τα φετινά Χριστούγεννα έχει ήδη επικοινωνηθεί. Ανάμεσα στα τόσα, λοιπόν, ξεχωρίζω τις δωρεάν κινηματογραφικές προβολές που θα γίνουν σε διάφορα υπαίθρια σημεία της πόλης. Μ’ άλλα λόγια, τζάμπα θερινό σινεμά μες στο καταχείμωνο με ταινίες χριστουγεννιάτικου προσανατολισμού –αλλά όχι απαραίτητα εορταστικού, τύπου «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (το ορίτζιναλ). Πρεμιέρα, λοιπόν, σήμερα στις 19:00 στην Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο με τα πασίγνωστα «Γκρέμλινς» (Gremlins, 1984) του Τζο Ντάντε. Εκείνη την αλλόκοτη μίξη φαντασίας, κωμωδίας, με ολίγον από τρόμο (τα τερατάκια γκρέμλιν σκοτώνουν καμπόσους στην διάρκεια του φιλμ, όπως όλοι θυμόμαστε) που έχει χρόνια τώρα μια θέση στην ποπ κουλτούρα. Απαραίτητη η μάσκα και η
κράτηση θέσης
(κάθε θεατής δικαιούται ένα μόνο εισιτήριο).

► Πληροφορίες για όλες τις υπαίθριες προβολές εδώ.

18 Δεκεμβρίου: Μεταξύ τζαζ και έντεχνου

Παυλίνα Βουλγαράκη ΡΗ

Στο Half Note, έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς, μακρόβιους και συνεπείς χώρους ζωντανής μουσικής της πόλης, η Παυλίνα Βουλγαράκη έρχεται μαζί με το κουαρτέτο της, και με τζαζέ και πειραματική διάθεση, για να παρουσιάσει ένα κάπως διαφορετικό μουσικό πρόγραμμα από αυτά που μας έχει συνηθίσει. Με τον Σπύρο Μάνεση στο πιάνο, τον Μηνά Λιάκο στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Στέλιο Προβή στο μπάσο και τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο στα τύμπανα, η Παυλίνα θα τραγουδήσει από Αρλέτα, Ορφέα Περίδη και Χαρούλα, μέχρι Jefferson Airplane και Νίνα Σιμόουν (μεταξύ καμπόσων άλλων), προκρίνοντας τραγούδια που έχουν αντέξει στον χρόνο ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης. Όπως κάθε Σάββατο, το πρόγραμμα αρχίζει στις 22:00, οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00, ενώ η είσοδος με μάσκα (αλλά όχι όταν κάθεσαι στο τραπέζι…) επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

► Πληροφορίες κι αγορά εισιτηρίων εδώ.

19 Δεκεμβρίου: Η Αθήνα την νύχτα

action plus

Ναι, σύμφωνοι, μια βόλτα στην σούπερ στολισμένη νυχτερινή Αθήνα μπορείς να την κάνεις και χωρίς να πληρώσεις εισιτήριο. Όμως, αυτά που θα σας πει ο εξειδικευμένος διπλωματούχος ξεναγός της Action Plus, καθώς θα περιδιαβαίνετε τους χριστουγεννιάτικους δρόμους του κέντρου, μπορούν να σας κάνουν να δείτε την πόλη με άλλο μάτι. Ιστορίες ευπατριδών και εθνικών ευεργετών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της πρωτεύουσας, αρχιτέκτονες που αυτοί κι αν άφησαν το στίγμα τους μέσα από εμβληματικά κτίρια –συν, μπόνους, το χάζεμα στις γιορτινές βιτρίνες– στήνουν, όσο και να πεις, ένα δελεαστικό σκηνικό. Η ποδαράτη βόλτα, διάρκειας δύο ωρών, θα ξεκινήσει στις 18:30 από τον πεζόδρομο της Κοραή, ενώ για την υγειονομική ασφάλεια των συμμετεχόντων η ξενάγηση γίνεται με ασύρματο σύστημα.

► Πληροφορίες κι αγορά εισιτηρίων εδώ.

20 Δεκεμβρίου: Ταραντέλα στην ταράτσα

Με ένα καθ’ όλα βατό εισιτήριο, που δεν ξεπερνά τα 10€ (χωρίς ποτό) για τις αριθμημένες θέσεις, το Roof Stage του Gazarte υποδέχεται απόψε τους μοναδικούς encardia. Οι οποίοι, βέβαια, θα παίξουν τα γνωστά τους διονυσιακά και ταραντελικά της Κάτω Ιταλίας και της Μεσογείου, αλλά το χάι της υπόθεσης είναι οι δυο γκεστ που θα μοιραστούν την σκηνή με την μουσική κολεκτίβα των encardia. Από την μία, ο Σιμόνε Μοντζέλι, ο παλαβός body percussionist και περφόρμερ που έχει εντρυφήσει όσο λίγοι στους ρυθμούς της Μεσογείου. Από την άλλη, σε μια σίγουρα αναπάντεχη σύμπραξη που συμβαίνει για πρώτη φορά, η Ρίτα Αντωνοπούλου μοιράζεται σκηνή και μουσικές με την μπάντα. Η συναυλία αρχίζει στις 21:00, οι πόρτες ανοίγουν μια ώρα πριν, αλλά χωρίς πιστοποιητικό δεν μπαίνει κανείς.

► Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.

21 Δεκεμβρίου: Όπερα για γέλια

ΡΗ

Στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, μια νόστιμη Κρητικοπούλα μεταμφιέζεται σε… Μανωλιό με σκοπό να αποσπάσει προνόμια από τον Ενετό Δούκα για τους συμπατριώτες της. Με αυτό το σα-να-πούμε πολιτικό φόντο, «Η Κρητικοπούλα», η τρίπρακτη κωμική όπερα του Σπύρου Σαμαρά (1861-1917), στήνει ερωτικά μπερδέματα και λογής-λογής σαιξπηρικές ανατροπές ισορροπώντας μουσικά μεταξύ πεντοζάλης και δυτικότροπων μοτίβων, ενώ η περιβόητη κρητική λεβεντιά εναλλάσσεται με κωμικές καταστάσεις. Η παράσταση ανεβαίνει στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, ενώ την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας. Έναρξη στις 20:00, είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και μάσκα.

► Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

22 Δεκεμβρίου: Τσιτσάνης (σκέτο)

«Συννεφιασμένη Κυριακή», «Απόψε κάνεις μπαμ!», «Ακρογιαλιές, δειλινά», «Είμαστε αλάνια», «Το βαπόρι απ’ την Περσία» –δεν έχουν τέλος τα απέθαντα τραγούδια που άφησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Φτάνουν και περισσεύουν για να γεμίσουν μια ολόκληρη βραδιά κεφιού και γιορτινής φάσης. Αυτό ακριβώς θα συμβεί απόψε στο θέατρο «Άννα Συνοδινού» στο Ίλιον (Ηροδότου & Πωγωνίου), με όχημα τις έμπειρες φωνές του Γιώργου Γερολυμάτου και της Κωνσταντίνας (τι ερμηνεύτρια!). Η συναυλία, που εντάσσεται στο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου, θα ξεκινήσει στις 20:00 και προσφέρεται δωρεάν (οι διοργανωτές δεν διευκρινίζουν αν απαιτείται προκράτηση θέσης, πάντως).

► Πληροφορίες εδώ.

23 Δεκεμβρίου: Ψάχνοντας το άστρο της Βηθλεέμ

pixabay

Πιστεύεις δεν πιστεύεις, το να χαζέψεις τον νυχτερινό ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη ακούγοντας έναν αστροφυσικό να σου μιλάει με θέμα «Ο αστέρας των Χριστουγέννων και την αστρονομική ερμηνεία του», φαντάζει σούπερ, μέρες που είναι. Αυτό ακριβώς θα συμβεί στις δυο «γιορτινές» ξεναγήσεις της Action Plus στις 17:30 και στις 19:30. Πριν από αυτά τα… επουράνια θα προηγηθεί ξενάγηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο μουσείο του (έχει κι αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων!). Εντάξει, θα πληρώσεις εισιτήριο και για την είσοδο στο Αστεροσκοπείο, και για την ξενάγηση (σύνολο 15€), αλλά νομίζω πως αξίζει τα λεφτά του. Ραντεβού στην είσοδο του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο 20′ πριν την έναρξη της κάθε ξενάγησης, απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση.

► Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.

24 Δεκεμβρίου: Παραμονή με house

Παραμονή Χριστουγέννων, και πολλά μπορεί να προγραμματίσει κανείς γι’ αυτό το ξεχωριστό βράδυ της χρονιάς. Όποιος, όμως, έχει στ’ αλήθεια κέφι για (πολύ) χορό, και μουσικές που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα της house, από Afro και Deep Spiritual, μέχρι Soulful, βουρ για το πάντα ανήσυχο Faust στου Ψυρρή. Με τον μάστορα του είδους DJ Akylla στα ντεκ, και με μια πείρα τριών δεκαετιών να εγγυάται… παπάδες που βγαίνουν από τα χέρια του (και τ’ ακουστικά του), αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια Παραμονή Χριστουγέννων που θα θυμάσαι για καιρό. Το πάρτι αρχίζει στις 22:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη –προφανώς, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Όποιος θέλει να κλείσει τραπέζι, τηλεφωνάει στο 210-3234095.

► Πληροφορίες εδώ.

25 Δεκεμβρίου: Trash μέχρι πρωίας

Trashformers από τα παλιά ΡΗ

Δεν ξέρω, αλήθεια, τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς προσπαθώντας να τακιμιάσει τους αφιονισμένους παρτόβιους Trashformers με την όλη στριμόκωλη κορονοκατάσταση, αλλά κάτι θα έχουν σκεφτεί τα παιδιά –είμαι σίγουρη. Εξού και, σαν έτοιμοι από καιρό, μάς δίνουν ραντεβού στο Fuzz της Πειραιώς, ανήμερα Χριστούγεννα και ώρα 23:06 ακριβώς (αλήθεια, έτσι γράφουν), για ένα πάρτι από εκείνα που μόνο αυτοί μπορούν. Τι θα περιλαμβάνει; Τα γνωστά δικά τους: μουσικές από το ’80, το ’90, και τα ‘00ς, ακομπλεξάριστο σόου κι ό,τι ήθελε προκύψει, βιντεοκλίπ και αυτοσχεδιασμό, όπως πάντα σούπερ γκεστ εμφανίσεις που δεν αποκαλύπτονται, και φυσικά χορό επί σκηνής και κυρίως κάτω απ’ αυτήν μέχρι τελικής πτώσης. Και, εννοείται, μέχρι να έρθει το πρωί… Μολαταύτα, όλα τα παραπάνω μόνο για εμβολιασμένους (και με μάσκα; Γελάω…)

► Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα