Διακοπές στην Αίγινα με μουσικές και εικαστικές εκπλήξεις

Διακοπές στην Αίγινα με μουσικές και εικαστικές εκπλήξεις
unsplash

Το Aegina Fistiki Fest, η μεγάλη γιορτή του Σαρωνικού, μπαίνει φέτος στον 14ο χρόνο της ζωής του και έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εικαστικών, μουσικών και γαστρονομικών γεγονότων αλλά και σεμιναρίων και ομιλιών, μια μεγάλη Αγροτική - Εμπορική Έκθεση, καθώς και ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς του φίλους. 

Μια εικόνα από τη θρυλική ταινία “Διακοπές στην Αίγινα” είναι η φετινή αφίσα του Fistiki Fest: Το πλοίο φτάνει στο νησί, το μακρινό 1958, κι αρχίζουν οι διακοπές. Κάπως έτσι αρχίζουν πάντα οι διακοπές στην Αίγινα. Και πάντα έχουν φως, χρώμα, χαρά, ξεγνοιασιά, ρομαντισμό, φλερτ, χορό, όμορφα τοπία και φιστικιές ολόγυρα.

“Το 14ο Aegina Fistiki Fest φιλοδοξεί να μας μεταφέρει σε αυτό το νοσταλγικό κλίμα, να ξαναθυμηθούμε κάποιες παλαιότερες διακοπές μας, αλλά και να φροντίσουμε οι νεόφερτοι στο νησί μας να δημιουργήσουν τις δικές τους αξέχαστες αναμνήσεις” αναφέρει η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Aegina Fistiki Fest Μαριλένα Γιαννούλη.

Εικαστική κορωνίδα είναι η διπλή έκθεση του σπουδαίου Γιώργου Ξένου. Το ένα μέρος της θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του ανακαινισμένου Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου – πρώην Φυλακών Αίγινας, που για πρώτη φορά θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, στις 27 Ιουλίου. Γεγονός που είναι σημαντικό αφ’ εαυτού και που γίνεται ακόμα σημαντικότερο γιατί εγκαινιάζεται η νέα χρήση του ιστορικού αυτού κτηρίου με την έκθεση Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ. Η δεύτερη έκθεση του Γιώργου Ξένου θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας-Κολώνας με τον τίτλο ΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ.

Έργο του Γιώργου Ξένου Aegina Fistiki Fest


Πλούσιο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των συναυλιών ανοίγει την 1η Αυγούστου, η συναυλία- έκπληξη των Gadjo Dilo και του Πάνου Μουζουράκη στο πλοίο «Αντιγόνη» εν πλω από Πειραιά προς Αίγινα. Μετά την αποβίβαση των επιβατών στο νησί, η συναυλία θα συνεχιστεί από τον Πάνο Μουζουράκη και την μπάντα του, στο λιμάνι, στο χώρο του ‘Αη Νικόλα του Θαλασσινού. Η συναυλία αυτή ξεκινάει τη μουσική φεστιβαλική περίοδο σε πλήρη αρμονία με το θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο είναι «Διακοπές στην Αίγινα» και εμπνέεται από την ασπρόμαυρη θρυλική ταινία του 1958, που κι αυτή ξεκινάει μέσα σε ένα καράβι.

Στα εικαστικά επίσης περιλαμβάνονται: η έκθεση με λαϊκά ελληνικά παιχνίδια, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Μαίρης Βέργου, μια πρωτότυπη έκθεση εμπνευσμένη από τις καταγραφές του εικαστικού και παρατηρητή πουλιών Paul Walker, σε επιμέλεια Μαρίνας Κοριολάνο-Λυκουρέζου, εκθέσεις δύο σημαντικών κεραμιστών, της Θεοδώρας Χωραφά και του Νίκου Σκλαβενίτη.Στην οικία Μόραλη θα παρουσιαστεί η ποιητική performance «Συχνά οι δεσποινίδες της Αβινιόν άκουγαν την Τραβιάτα» σε μια ιδέα του Άγγελου Σκούρτη με συνοδεία κιθάρας από τον Δημήτρη Παππά.Επίσης στον ίδιο χώρο το Dimitris Kalantzis quartet θα παρουσιάσει το έργο «Mano’s», μια jazz ματιά πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι που διασκευάζει με βαθιά ευαισθησία και σεβασμό στο έργο του μεγάλου δημιουργού, αφήνοντας ακέραια την αισθητική ποιότητα και την ουσία της της μουσικής του.

Στο πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συναυλίες των : Δημήτρη Μπάση, Γιάννας Βασιλείου, Γ. Καραδήμου, Encardia, Lunatics, Swinging Cats, βραδιά ροκ με τοπικές μπάντες. Ο μουσικός τόνος της Γιορτής θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του νησιού.

Όπως είναι φυσικό η γαστρονομία δεν θα μπορούσε να λείπει από το Aegina Fistiki Fest: ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Αιγινήτης σεφ Σπύρος Κατρίδης θα μαγειρέψει με ομάδα Αιγινητών μαγείρων με θέμα την αστική κουζίνα των δεκαετιών ‘50 – ‘60.

Επίσης ομάδα γυναικών από την Μεσσηνιακή Μάνη θα μυήσει το κοινό στα μυστικά της δίπλας που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μεσσηνιακής κουζίνας.

Το φεστιβάλ δεν ξεχνάει και τους προβληματισμούς του νησιού και του καιρού μας: οργανώσει ημερίδα μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού για το «Τοπίο της Φιστικιάς», θεωρώντας πρωταρχικό συμφέρον του νησιού την διατήρηση της καλλιέργειας, καθώς και αγροτικό σεμινάριο μαζί με το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Μπενάκη με θέμα την βελτίωση της καλλιέργειας της φιστικιάς.

Οι μικροί φίλοι μας θα έχουν και φέτος το δικό τους φεστιβάλ: Στην παιδική Ψυχαγωγία η καλλιτεχνική ομάδα του περιοδικού «Σχεδία» θα κάνει εργαστήριο παπιέ μασέ για μικρά και μεγάλα παιδιά. Εργαστήρια για παιδιά θα γίνουν επίσης σε όλες τις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Λαογραφικού και του Πύργου Μαρκέλλου. Ο περιβάλλων χώρος του Πύργου του Μαρκέλλου, που αποτελεί το μόνιμη στέκι της παιδικής ψυχαγωγίας, όπου οι μικροί μάγειρες υπό την καθοδήγηση του σεφ Ιάκωβου Απέργη θα δημιουργήσουν λιχουδιές με το Π.Ο.Π. φιστίκι Αιγίνης, ενώ για τους επίδοξους μικρούς αθλητές θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα αθλοπαιδιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα