Δωρεάν εντός και εκτός πόλης την Τρίτη 1η Αυγούστου – 8 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν εντός και εκτός πόλης την Τρίτη 1η Αυγούστου – 8 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Acropolis Museum Giorgos Vitsaropoulos

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 1η Αυγούστου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εντός και εκτός πόλης από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Σημειώστε πως όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας θα είναι ανοιχτοί με ελεύθερη πρόσβαση με αφορμή την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης σε ρυθμούς tango

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023 με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με χορογραφίες από κορυφαίους και διεθνούς φήμης χορευτές του tango. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της τριμελούς ορχήστρας «Con Estilo Tango» με αφιερώματα στους μεγάλους μουσικούς της Χρυσής Εποχής, όπως οι Astor Piazzola, Osvaldo Pugliese, Juan d’ Arienzo και άλλοι.

Tην ίδια ημέρα το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα, με δωρεάν εισιτήριο από τις 8 μ.μ.

Full Moon Sleepover στο ΚΠΙΣΝ

Pelagia Karanikola © 2022

Την Τρίτη 1η Αυγούστου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και προσκαλεί όλες και όλους να διανυκτερεύσουν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και να ζήσουν μια βραδιά διαφορετική από τις άλλες.

Προβολή ταινιών μέχρι το ξημέρωμα, silent disco πάρτι, επιτραπέζια παιχνίδια, διαλογισμός, yoga, αλλά και βόλτες με θαλάσσια ποδήλατα στο Κανάλι περιμένουν όσους έχουν (ξε)μείνει στην Αθήνα για μια νύχτα στο Πάρκο με θέα το γεμάτο φεγγάρι. Απαραίτητος εξοπλισμός: υπνόσακοι, αντικουνουπικά και διάθεση για ξενύχτι….

”Το Καρναβάλι των Ζώων” του Camille Saint-Saëns στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Το Καρναβάλι των Ζώων (Le Carnaval des animaux) είναι μία χιουμοριστική μουσική σουίτα δεκατεσσάρων κινήσεων του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns. Το έργο γράφτηκε για ιδιωτική παράσταση για δύο πιάνα και ένα σύνολο δωματίου. Ο Saint-Saëns απαγόρευσε τη δημόσια εκτέλεση του έργου, κατά τη διάρκεια της ζωής του, πιστεύοντας ότι η επιπολαιότητά του θα έβλαπτε τη θέση του, ως σοβαρού συνθέτη. Η σουίτα εκδόθηκε το 1922, το έτος μετά τον θάνατό του. Μία δημόσια παράσταση την ίδια χρονιά χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και το έργο αυτό έγινε από τα πιο δημοφιλή του.

“Το Καρναβάλι των ζώων”, που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό κήπο, αποτελείται από δεκατρείς εικόνες πλαισιωμένες από εισαγωγή και φινάλε:

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης
  • Κείμενο: Γιώργος Γαλίτης
  • Ενορχήστρωση: Αλέξανδρος Γκόνης
  • Σκηνικά/Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
  • Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου
  • Creative Agency: Gridfox
  • Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Ψυχράμη, Λυδία Σγουράκη, Χριστίνα Μπίτου, Αριάννα Ζαρμακούπη
  • Μουσικοί: Ηλίας Γυφτονικολός – Βιολί/Μυρτώ Ξηρουχάκη – Βιολοντσέλο/Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου – Φλάουτο/Εύα Τσάγκλα – Πιάνο – Μεταλλόφωνο/Ειρήνη Ψυχράμη – Κρουστά – τραγούδι

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαραθώνα.

“Ένας βλάκας και μισός” στο θέατρο Κολωνού

Το θέατρο Κολωνού φιλοξενεί στο πλαίσιο του “Όλη η Αθήνα μια Σκηνή” την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ένας βλάκας και μισός», σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Κώστας Λειβαδάς – Ανδριάνα Μπάμπαλη στην Κυψέλη

Ο Κώστας Λειβαδάς και η Ανδριάνα Μπάμπαλη θα δώσουν μία συναυλία στην Κυψέλη με τα πιο αγαπημένα τραγούδια. Μια συναυλία, όπου θα συγκινηθούμε, θα χαρούμε και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί.
Πρώτη νότα στις 21:00 στην Κυψέλη (Φωκίωνος Νέγρη και Τενέδου). Είσοδος ελεύθερη.

“Devon Loch” στις Kalfayan Galleries

Sasha Streshna- Rock, Paper, Scissors /2023 /130x190cm_ Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Sasha Streshna με τίτλο «Devon Loch». Στην ατομική της έκθεση στην γκαλερί Kalfayan, η Sasha Streshna παρουσιάζει μια νέα σειρά ελαιογραφιών που συνεχίζουν την έρευνά της πάνω στην παράδοση της ιστορικής δυτικής ζωγραφικής, εστιάζοντας κυρίως σε αναπαραστάσεις βίας, καταστολής και εξουσίας. Για την νέα αυτή σειρά η Streshna αντλεί υλικό από τις εικονογραφήσεις σοβιετικών σχολικών βιβλίων ιστορίας.

Συγκαλύπτοντας τα στοιχεία που θα επέτρεπαν στον θεατή να αναγνωρίσει το απεικονιζόμενο γεγονός, η Streshna μεταπλάθει τις εικόνες σε ζωγραφική γλώσσα με υπαινικτικά περιγράμματα και χρωματική παλέτα χωρίς φαινομενικά υψηλές εντάσεις. Πραγματεύεται έτσι ιστορίες εξεγέρσεων, ανυπακοής και ρήξεων περισσότερο ως ασαφείς αναμνήσεις και ψυχικά φορτία παρά ως συγκεκριμένα συμβάντα.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 19.00 – 22.00, Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00. Αύγουστος: Κλειστά.

Και εκτός πόλης

“Οι χρησμοί του νερού” στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών

Η σκηνοθέτρια και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη στη νέα πρωτότυπη παράσταση “Οι χρησμοί του νερού” προχωρά στη δημιουργία μιας σπονδυλωτής, διαδραστικής και συμμετοχικής site-specific περφόρμανς που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Η παράσταση παρουσιάζεται στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέσα από μια νοηματική πορεία, φιλοδοξεί να συνδέσει επιστημονικές ανακαλύψεις και πορίσματα, ιστορικά γεγονότα, μυθικές οντότητες και υψηλά νοήματα, συνδέοντας τις έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με την παγκόσμια κρίση του νερού.

Ο συναρπαστικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών θα αποτελέσει το σκηνικό για αυτή τη μαγευτική παράσταση, προσθέτοντας μια μοναδική και ατμοσφαιρική διάσταση στην εμπειρία των θεατών. Καθώς ο ήλιος θα δύει πάνω από τα αρχαία σπαράγματα, η συγχώνευση της αρχαίας σοφίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης θα δημιουργήσει μια υπερβατική ατμόσφαιρα που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

Προσοχή: Η κάθε παράσταση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στις 6.30-7.30, κατά την ανατολή του ηλίου, στον Ναό της Αθηνάς Προναίας και το δεύτερο μέρος στις 20.00-21.10 στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και για τα δύο μέρη.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
  • Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
  • Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας
  • Πρωτότυπη κειμενογραφία, στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας
  • Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
  • Εικαστικός/ Κατασκευή Γλυπτών: Ιωάννης Μπρούζος
  • Επιστημονική συνεργάτιδα: Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ αρχαιολόγος
  • Αλεξανδρα Σιλβέστρου (Σύμβουλος βιωσιμότητας – MSc in Sustainable Development)
  • Επί σκηνής θα βρίσκονται: Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Eρευνητής, αρχαιολόγος), Μαρία Παπαγεωργίου (Πυθία), Αποστολία Παπαδαμάκη (Μνημοσύνη) | Μούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάννα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου
  • Μουσικοί επί σκηνής: Βιολί: Μιγκέν Σελμάνι/Τσέλο: Λευκή Κολοβού/Άρπα: Σίσσυ Μακροπούλου/Electronics: Τρύφων Κουτσουρέλης

ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO-Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι

Ε. Θέου


Δύο ερμηνευτές συστήνουν στο κοινό έναν αρχαιολογικό χώρο, όχι από την πλευρά της ανθρώπινης δράσης, αλλά ως πεδίο των μη ανθρώπινων όντων, των ζώων που τον έχουν κατοικήσει διαχρονικά. Από τα ζώα του παρελθόντος, αυτά που αναγνωρίζουμε στα γεωλογικά απολιθώματα και το αρχαιολογικό υλικό, στα ζώα που ζουν εκεί σήμερα και ως και τις προοπτικές για το μέλλον τους. Μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, προς μια πιο συνολική κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος.

Η παράσταση ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δεκάχρονης δράσης της καλλιτεχνικής ομάδας για έναν συνδυασμό του θεάτρου και της αρχαιολογίας που αγαπά να διερευνά: πώς μπορούν θεατρικά μέσα να χρησιμοποιηθούν για να προσεγγιστεί με νέα ματιά το αρχαιολογικό υλικό, ενισχύοντας παράλληλα και τους δεσμούς με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, αλλά και πώς μπορούν αρχαιολογικά εργαλεία (όπως η ανασκαφή, η μελέτη των ευρημάτων κλπ.) να συμβάλουν στη δημιουργία ενός site-specific θεατρικού έργου.

  • Σκηνοθεσία, δραματουργία: Ευθύμης Θέου
  • Μουσική: Θανάσης Δεληγιάννης
  • Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
  • Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
  • Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος
  • Ερμηνεύουν: Θεανώ Μεταξά, Ευθύμης Θέου

1, 2 Αυγούστου 2023/ Ώρα έναρξης: 19.20

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα