Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 30 Αυγούστου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 30 Αυγούστου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης ΣΦΙΓΓΑ

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Ιδού 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου

Χρήστος Θηβαίος – Παναγιώτης Μάργαρης “Τα δειλινά του κόσμου”

Ο Χρήστος Θηβαίος επί σκηνής Eurokinissi

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης, συναντιούνται επί σκηνής, στο Μέγαρο Δουκίσσσης Πλακεντίας για να αφηγηθούν ο καθένας με τον τρόπο του τα λυρικά τους παραμύθια.

Αυτά τα παραμύθια που ο ακροατής πλάθει μόνος του, ταξιδεύοντας με τη μουσική και τους στίχους.

Λίγο μετά το δειλινό σε χώρους μυσταγωγικούς, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης δημιουργούν όνειρα, ταξίδια και παραμύθια, με την αρχή και το τέλος που νιώθει ο καθένας στην ψυχή του.

Οι μοναδικές ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου συναντιούνται με την σπάνια δεξιοτεχνία του Παναγιώτη Μάργαρη σε ένα πρόγραμμα που, εκτός από τα αναμενόμενα, περιλαμβάνει ανατρεπτικά κομμάτια και προκαλεί δυνατές μουσικές συγκινήσεις.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.

16ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη συμμετέχει στο 16ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής με το έργο του Γ. Τσίρου “Τα μάτια τέσσερα” στις 2 Σεπτεμβρίου και το έργο των Μ. Ρέππα-Θ. Παπαθανασίου “Τα μωρά τα φέρνει ο Πελαργός” στις 3 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης).Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Συμμετέχουν οι θεατρικές ομάδες των Δήμων Διονύσου και Αγ. Παρασκευής και τα θεατρικά εργαστήρια των Δήμων Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Μοσχάτου-Ταύρου και Αγ. Δημητρίου.

Μέχρι τότε στις 30/8/23–Θεατρική ομάδα Δήμου Διονύσου, “Happy Birthday”.

Παραμύθια και τραγούδια από τη Μικρά Ασία

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την παράσταση “Του τάσιν του χρυσουμίλητουν”, με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη και μουσική συνοδεία, για ενήλικο κοινό και εφήβους, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 (ώρα 21:00), στον υπαίθριο χώρο του κτηρίου του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Ένα παλιό χρυσοκεντημένο ρούχο, ένα πολύτιμο κουρελάκι ταξιδεύει από γενιά σε γενιά κι αλλάζει χέρια. Όποιος το παραδίδει στον επόμενο, λέει τα ίδια λόγια, όπως του τα είπαν κι όπως τα θυμάται. Αποσπάσματα από μαρτυρίες, σπάνια παραμύθια της Μικράς Ασίας με πλούσιες εικόνες, μοναδική γλώσσα που καθρεφτίζει την καθημερινή ζωή, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και παραδοσιακά τραγούδια δημιουργούν ένα μαγευτικό αφήγημα που ταξιδεύει το κοινό στον τόπο και τον χρόνο.

Η παράσταση οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “κατά τρόπον παραγωγικόν-τεκμήρια από την αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων” που παρουσιάζεται στο κτήριο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Έρευνα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη, Μουσική συνοδεία με φλάουτα και φλογέρες: Νίκος Κατριτζιδάκης.

Φεστιβάλ “Φθινοπωρινές Γιορτές” 2023

Το Φεστιβάλ Πόλης “Φθινοπωρινές Γιορτές” του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι για ακόμη χρονιά γεγονός! Ως θεσμός πια, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τιμά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, και μέσα από ένα μήνα μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, θεάτρου σκιών για τα παιδιά, καταφέρνει να κάνει το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο ομαλό, ανώδυνο και γεμάτο ελπίδα. Γιατί αν κάτι ξέρει να κάνει η Τέχνη είναι να ζωντανεύει την ελπίδα!

Οι υψηλού επιπέδου παραστάσεις και συναυλίες που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που για ακόμα μια χρονιά θα τιμήσουν την πόλη, αποδεικνύουν πως ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος ως φορέας και κύριος εκφραστής του πολιτισμού και της τέχνης στο Δήμο Αγίου Δημητρίου επιτελεί στο έπακρο το έργο του.

3ο Δημοτικό σχολείο, Μητροπέτροβα 3 Έναρξη: 19:30ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ Σκιές και Γέλια

Άννα Αχιλλέως-Staubli έκθεση “MESOGEIOS”

Άννα Αχιλλέως-Staubli έκθεση MESOGEIOS

Σαράντα ζωγραφικά έργα δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως-Staubli με εγκαυστική τεχνική ειδικά για τον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη.

Ως κέλυφος και έμβιο παλίμψηστο μαγικό περιεχόμενο. Ως θριαμβική αρχέγονη πηγή ζωής, ως διάπλου πολιτισμού και επικοινωνίας. Να την κατανοήσουν και να την τραγουδήσουν ως Θάλασσα μικρή και ως ωκεανό, ως μύρα μαγική, ως πόρο και ως πόντο ανεξάντλητο, ως ζάλη και γαλήνη.

Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως το Λιβυκό και τη Μαύρη Θάλασσα. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, η θάλασσα ως στικτό οργανικό σώμα, ως τόξο ουράνιο αναρίθμητων αποχρώσεων του μπλε και ως κέλυφος μυστήριο πλασμάτων και μύθων, παρουσιάζεται θριαμβική, χωρίς την ανάγκη αφηγηματικών μέσων. Πλασμένη με ένα συναρπαστικό φάσμα διαφορετικών και αναπάντεχων χροιών και τόνων που ανάγουν στην αρχαία ελληνική ζωγραφική, αντιμετωπίζεται από τη ζωγράφο ως πρωτόπλαστο εύρημα και δημιουργεί έναν μυθώδη κάμπο διαφορετικών ψυχογραφικών στιγμών και διηνεκών ωκεάνιων συντεταγμένων.

Καθοδηγούμενη από την επιτακτική ανάγκη της να αποδώσει το μεγαλείο των χρωμάτων, τη ρυθμολογία του σχήματος, την επιθυμία της αφής, το ανεξάντλητο βάθος και πλάτος, η Άννα Αχιλλέως Stäubli αφοσιώθηκε εδώ και δεκαετίες στις εγγενείς δυσκολίες της τεχνικής και στις συναρπαστικές δυνατότητες της εγκαυστικής τέχνης. Ανακαλύπτοντας τις πολλαπλές επιστρώσεις της ιστορίας, την εξπρεσιονιστική συγκίνηση του ρευστού και αυτοσχέδιου χρωστήρα, της έξεργης υλικότητας, της ανεπαίσθητης φωτοσκίασης και της εκφραστικής χειρονομίας, αναζήτησε στις σπουδές και τη μετέπειτα πορεία της τη δυνατότητα μιας νέας εκτέλεσης με αλάνθαστη τεχνική και υπερβατική καλλιτεχνική ιδιότητα. Προσεγγίζοντας με τρόπο βραχύ, ευρηματικό και λιτό το κυρίαρχο αυτό διαχρονικό ελληνικό σύμβολο, η Άννα Αχιλλέως Staubli πλάθει από την αρχή μια εξαιρετική λιτή όσο και πυκνότατα απτή ζωγραφική σημειολογία που καθηλώνει τον θεατή”, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, ώρα 18:00 – 20:00

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα