Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
“DREAMLAND” από τον Κωστή Γεωργίου Kapopoulos Fine Arts

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Κωστής Γεωργίου – “Dreamland”

Μετά την σημαντική αναδρομική του έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Σεπτέμβριος 2022), ο Κωστής Γεωργίου παρουσιάζει την έκθεσή του “DREAMLAND” στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι.

Στην έκθεση, ο καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης μας μεταφέρει με τη γεμάτη δυναμισμό, πληθωρική έκφρασή του σε έναν ονειρικό τόπο, μια “Dreamland”, όπου αποθεώνει τα χρώματα, σε όλες τις εκφάνσεις τους. Χρώματα ορμητικά, χειμαρρώδη, αισθαντικά που ξεφεύγουν από τις διαστάσεις του έργου και πλημμυρίζουν τον χώρο και τη ζωή μας. Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα ιδιόμορφα ζώα, οι μαγικοί καλοκαιρινοί τόποι, οι λουόμενοί του, γίνονται πρωταγωνιστές αυτής της Dreamland, στην οποία όλοι θέλουμε να βρεθούμε. Στον κόσμο που πλάθει με μαεστρία και μοναδικό τρόπο ο δημιουργός, προσδίδει σε κάθε έργο μια ανεπανάληπτη εμπειρία επαφής και επικοινωνίας.

Έργο του Κωστή Γεωργίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Συγκεκριμένα ο Κωστής Γεωργίου, παρουσιάζει μια σειρά σύγχρονων έργων ζωγραφικής, των τελευταίων ετών, κάποια από τα οποία συνθέτουν πολύπτυχες δημιουργίες, κάθε μέρος της οποίας διατηρεί τη δική του αυτόνομη οντότητα. Επίσης μοναδικά, εντυπωσιακά έργα γλυπτικής, στα οποία έχει προσθέσει νέα στοιχεία, γοητευτικούς, ριψοκίνδυνους, μεταλλικούς ακροβάτες, που διεκδικούν επικίνδυνες ισορροπίες.

“DREAMLAND” από τον Κωστή Γεωργίου Kapopoulos Fine Arts

Εγκαίνια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου 2023, 18:00 – 21:30. Περισσότερα εδώ.

Μυστήριο 100 Τα ιερά τραγούδια – Τραγούδια για τα τρία αγαθά της Γής | Σίτος, οίνος, έλαιον

Το Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια, εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2023 Eleusis Mystery - 100 Ta Iera Tragoudia John Kouskoutis

“Καὶ οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου τοῦ ἱλαρῦναι πρόσωπον ἐν ἐλαίῳ, καὶἄρτος καρδίαν ἀνθρώπου στηρίζει.” (Ψαλμός 104, στ. 15)

Συντελεστές:

  • Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι, διεύθυνση χορωδίας
  • Συμμετέχει το μουσικό σχήμα “Νότιο Τόξο”:
  • Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι
  • Γιώργος Κοντογιάννης: λύρες
  • Κυριάκος Ταπάκης: ούτι
  • Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά
  • Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χαρά Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη: τραγούδι

Συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής “Δόμνα Σαμίου”. Λάμπρος Λιάβας: έρευνα, κείμενα, παρουσίαση.

Τα τρία αγαθά της Γης: σίτος, οίνος, έλαιον. Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 | 21.00. X – Bowling Art Center. #Mystery100 #IeraTragoudia.

Oμαδική έκθεση “Εικαστική Ανθρωπολογία”

Στην Chili Art Gallery παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση 24 εικαστικών καλλιτεχνών με τίτλο “Εικαστική Ανθρωπολογία” σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Ο όρος “εικαστική ανθρωπολογία” εμφανίστηκε τον 20ό αιώνα, για να περιγράψει τη μελέτη των ανθρώπων και πολιτισμών μέσω των τεχνών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ακροβατώντας μεταξύ ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, και αισθητικής.

Στο έργο του “Art and Agency: An Anthropological Theory” ο Άγγλος ανθρωπολόγος και εθνογράφος Alfred Gell προτείνει ότι η τέχνη αντικειμενοποιεί ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα, μετατρέποντας τα σε φυσικά αντικείμενα. Ένα έργο τέχνης είναι μέσο διαπραγμάτευσης κοινωνικών σχέσεων και διαλόγου με το κοινό. Ο καλλιτέχνης δρα ως μεσολαβητής μεταξύ του ασυνείδητου κόσμου των συναισθημάτων και της εξωτερικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τις αφαιρετικές σκέψεις και τα αισθήματα σε φυσικά αντικείμενα. Η τέχνη γίνεται κοινωνική πρακτική, διαμορφώνοντας κοινωνικές σημασίες. […]”.

Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο 11851, Αθήνα). www.chiliart.gr

Mamali Shafahi – “Phantasmagoria: Daddy Kills More People”

Στο The Breeder παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του Mamali Shafahi στην Αθήνα με τίτλο “Phantasmagoria: Daddy Kills More People”. Ο Mamali Shafahi είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, η πρακτική του οποίου  εκτείνεται από τη γλυπτική μέχρι την performance art και τη βίντεο-εγκατάσταση.

Mamali Shafahi, Phantasmagoria, 2023, flocking on epoxy, 72 x 52 x 36 cm.

Τον ενδιαφέρει το πώς οι νέες τεχνολογίες έχουν μεταμορφώσει τα πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος – συγκεκριμένα μεταξύ γενεών και πολιτισμών, αλλά και μεταξύ τεχνικών και υλικών. Ιάσονος 45, Αθήνα 104 36. Τηλέφωνο: 21 0331 7527.

“Σπύρος Κουκουλομάτης. Αναδρομή”

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, την έκθεση “Σπύρος Κουκουλομάτης. Αναδρομή”.

Από την έκθεση «Σπύρος Κουκουλομάτης. Αναδρομή» Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου εκατό (100) αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη από το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση έργων του που διοργανώνεται στην Αθήνα μετά τον θάνατο του, το 1995.

Ως ζωγράφος, ο Σπύρος Κουκουλομάτης στράφηκε, από την αρχή της σταδιοδρομίας του ακόμη, στον μοντερνισμό, αφομοιώνοντας τάσεις της πρωτοπορίας της εποχής του. Πρωτοεξέθεσε το 1951, σειρά έργων που κινούνταν στο πλαίσιο της αφαίρεσης, με επιρροές από τον εξπρεσιονισμό. Σημαντικό ήταν για την εξέλιξή του το ταξίδι που πραγματοποίησε το 1960 στην Ελβετία για τη μελέτη στο Kunstmuseum της Βασιλείας του έργου του Γερμανοελβετού Paul Klee.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Σπύρος Μοσχονάς, με τη συμβολή της  Κατερίνας Κοσκινά, Συμβούλου του Δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό. Aπό 1 έως 26 Νοεμβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της οικογένειας του καλλιτέχνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα