Εγκαινιάστηκε η έκθεση "Η Πάτρα της Μεσογείου": Από την 3η χιλιετία π.Χ. στον 18ο αιώνα

Η Λίνα Μενδώνη. Φωτογραφία αρχείου.
Η Λίνα Μενδώνη. Φωτογραφία αρχείου. -

Η έκθεση παρουσιάζει 130 αρχαιότητες και είναι αφιερωμένει στις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και εμπορικές σχέσεις της Αχαΐας με άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Τα εγκαίνια της αρχαιολογικής έκθεσης «Η Πάτρα της Μεσογείου», πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια από τη λειτουργία του.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και εμπορικές σχέσεις της Πάτρας και ευρύτερα της Αχαΐας με άλλες περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως και τον πρώιμο 18ο αιώνα μ.Χ.

ADVERTISING

Στις τέσσερις εκθεσιακές ενότητες παρουσιάζονται 130 αρχαιότητες από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (οι περισσότερες από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά), του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, συνοδευόμενες από πλούσιο εποπτικό υλικό.

Η υπουργός, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της αρχαιολογικής έκθεσης που καταδεικνύει την σπουδαιότητα της πόλης της Πάτρας από την τέταρτη χιλιετία, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που τονίζει με τρόπο μοναδικό και συνάμα διδακτικό της εξωστρέφεια της πόλης και τον σημαντικό ρόλο της στη Μεσόγειο».

Η κυρία Μενδώνη συνεχάρη τη διοίκηση της εφορείας αρχαιοτήτων Αχαΐας, σημειώνοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο μιας έκθεσης, κατάφεραν με τρόπο άμεσο ευφάνταστο και δημιουργικό να μας ταξιδέψουν από την 4η χιλιετία στο 18ο αιώνα». Παράλληλα, μετά την ξενάγησή της στους χώρους της έκθεσης, κάλεσε όσους επισκεφθούν την Πάτρα στο διάστημα που διεξάγονται οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες να επισκεφθούν και την έκθεση.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Δρ. Ανίτα Κουμούση, αναφέρθηκε στην σημασία της Πάτρας, σημειώνοντας ότι «η γεωγραφική θέση της Πάτρας καθόρισε την τύχη της. Ήταν πόλη της θάλασσας και η θάλασσα υπήρξε το προστατευτικό σύνορο αλλά και η οδός που επέτρεπε τη διακίνηση όχι μόνο εμπορευμάτων, αλλά και ιδεών, λατρειών και τεχνουργημάτων».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος της Πάτρας και πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον κ. Αυγενάκη, εγκαινίασε, στο σπίτι του Κωστή Παλαμά, την έκθεση «Η εποχή του Ολυμπιακού Ύμνου - Ολυμπιακοί Αγώνες στο σπίτι του Κωστή Παλαμά» με Ολυμπιακά αντικείμενα και αναμνηστικά από την περίοδο 1896-1906.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠτΔ: Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας συμβάλλει στον παγκόσμιο πολιτισμό

Το ντοκιμαντέρ "Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες" υποψήφιο για το βραβείο PRIX EUROPA

SHARE:

24Media Network