Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για 120 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για 120 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ
Κινηματογράφος Eurokinissi

Συνολικά 3,8 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση σεναρίου και παραγωγής ταινιών μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας.

Ολοκληρώθηκε η β’ φάση του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, το οποίο αφορούσε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για διάθεση από το ΥΠΠΟΑ ανέρχεται σε 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης κινηματογραφιστών – οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ήταν 678 για φιλμ μικρού μήκους, 512 για ντοκιμαντέρ, και 82 για ταινίες ανιμέισον– το ΥΠΠΟΑ προχώρησε στην θέσπιση του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε προτάσεις που είχαν μεν κατατεθεί στο κυρίως Πρόγραμμα, αλλά δεν είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας χρηματοδοτούνται:

  • η συγγραφή σεναρίου για 114 έργα μικρού μήκους (64 από το Κυρίως, και 50 από το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 2.500€ ανά σενάριο
  • η συγγραφή σεναρίου για 105 ντοκιμαντέρ (55 από το Κυρίως, και 50 από το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 2.500€ ανά σενάριο
  • η παραγωγή 35 έργων μικρού μήκους (25 από το Κυρίως, και 10 από το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 20.000€ ανά έργο
  • η παραγωγή 35 ντοκιμαντέρ (25 από το Κυρίως, και 10 από το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 30.000€ ανά έργο
  • η παραγωγή 25 φιλμ ανιμέισον (από το κυρίως Πρόγραμμα), με ποσό από 10.000€ έως 20.000€ ανά έργο.

Την Επιτροπή Αξιολόγησης Ταινιών Μικρού Μήκους απάρτιζαν ο σκηνοθέτης και καθηγητής σκηνοθεσίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Περικλής Χούρσογλου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης. Ενώ σε εκείνη που αξιολόγησε τις προτάσεις για παραγωγή ντοκιμαντέρ συμμετείχαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και του Θερινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Λουκάς Κατσίκας, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, και η πρόεδρος της Ένωσης Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος Ειρήνη Σουγανίδου.

Όλα τα μέλη των επιτροπών που συγκροτήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ παρείχαν τις υπηρεσίες τους αμισθί, ενώ για την υλοποίηση των χρηματοδοτήσεων που αποφασίστηκαν υπεύθυνο είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου www.gfc.gr.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι προτάσεις για το σύγχρονο πολιτισμό που καταθέσαμε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση και την ΕΕ εξασφαλίζουν σημαντικούς πόρους για το παρόν του ελληνικού σινεμά αλλά και το μέλλον του, με την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου, 40 χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά συζητήσεις για την εξασφάλιση και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ελληνικής κινηματογραφίας. Σε όλα τα παραπάνω, κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο έχει σε σύντομο διάστημα διανύσει μια μεγάλη απόσταση προκειμένου να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να δώσει στις ελληνικές παραγωγές όχι μόνο τους πόρους που δικαιούνται αλλά και την αξιοπιστία που απαιτείται προκειμένου να διεκδικήσουν επιπλέον στήριξη μέσω εγχώριων και διεθνών συμπαραγωγών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα