“Ελληνικοί χοροί” και ελληνική όπερα για την γιορτή του ’21

“Ελληνικοί χοροί” και ελληνική όπερα για την γιορτή του ’21
A. Simopoulos

Ενιαία παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της 200ης επετείου από την Ελληνική Επανάσταση, με έργα των Νίκου Σκαλκώτα και Παύλου Καρρέρ.

Γεγονός είναι ότι με την δύστοκη υγειονομική πραγματικότητα και τις υπόλοιπες δυσοίωνες πτυχές της επικαιρότητας, η επέτειος των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης έχει παραγκωνιστεί. Όμως οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζουν ακόμα. Κι αυτές που έρχονται αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι πραγματικά ξεχωριστές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τελούν υπό την αιγίδα της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο λόγος, για μια παραγωγή της ΕΛΣ που συνδυάζει σε μια ενιαία παράσταση όπερα και σύγχρονο χορό αναδεικνύοντας δυο σπουδαία ελληνικά μουσικά έργα της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής. Έτσι, στο πρώτο μέρος της παράστασης, η Ορχήστρα και χορευτές από το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα ερμηνεύσουν τους «Ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα σε χορογραφίες της Πατρίσια Απέργη και των Λίντα ΚαπετανέαΓιόζεφ Φρούτσεκ. Ενώ στο δεύτερο, με την σύμπραξη της Ορχήστρας, της Χορωδίας και μονωδών της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί η όπερα «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.

Ο χορός

Όταν ο Νίκος Σκαλκώτας επέστρεψε από το Βερολίνο στην Αθήνα το 1933, η πατρίδα δεν τον υποδέχθηκε με τις αγκάλες ανοιχτές. Παρά τις σοβαρές σπουδές του στο πλευρό προσωπικοτήτων σαν τον Άρνολντ Σένμπεργκ και τον Κουρτ Βάιλ, η φήμη του ως ριζοσπαστικού νεωτεριστή δεν βοήθησε στην αποδοχή του Χαλκιδαίου συνθέτη από το αθηναϊκό κατεστημένο. Και με δεδομένο ότι μείζον ζήτημα της εποχής ήταν η αφομοίωση στοιχείων της παραδοσιακής μουσικής στην λόγια σύνθεση, όχι τυχαία οι «36 ελληνικοί χοροί για ορχήστρα» του Σκαλκώτα αναδείχθηκαν στο μοναδικό έργο του που γνώρισε αξιόλογη διάδοση κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη.

Valeria Isaeva

Δυο μέρη από αυτό το μνημείο της νεοελληνικής μουσικής, που ενσωματώνει με ευφάνταστο τρόπο στοιχεία μοντερνισμού και της ελληνικής φολκλορικής παράδοσης, χορογραφήθηκαν και ερμηνεύονται από χορευτές της ΕΛΣ. Στην «Εθνική ενηλικίωση» η Απέργη επιχειρεί να ανασύρει την επαναστατική ομορφιά και ποίηση που κρύβεται στο ρημαγμένο σώμα, ενώ στο «Finality» οι Καπετανέα και Φρούτσεκ αποπειρώνται να σκιαγραφήσουν την άνοδο, πτώση και όψιμη αποκατάσταση των (εθνικών και μη) ηρώων και ηρωίδων.

«Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας / Μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής / Α’ χορογραφία «Εθνική ενηλικίωση» της Πατρίσια Απέργη / Β’ χορογραφία «Finality» των RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ).

Η όπερα

Η γνωστή ιστορία της Σουλιώτισσας Δέσπως, που προτίμησε να ανατινάξει τον πύργο του Δημουλά στο Ζάλογγο βάζοντας τέλος στην ζωή την δική της και της οικογένειάς της, αντί να παραδοθούν στο στράτευμα του Αλή Πασά είναι το θέμα της μονόπρακτης όπερας του Παύλου Καρρέρ (1829-1896) «Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου». Αν και πρόκειται για την τρίτη όπερα του συνθέτη που βασίστηκε σε ελληνικό θέμα είναι η πρώτη της οποία το πρωτότυπο λιμπρέτο γράφτηκε στα ελληνικά, ενώ το ελληνικό στοιχείο είναι τονισμένο και στην μουσική σύνθεση.

Valeria Isaeva

Το λιμπρέτο του
Αντώνιου Μανούσου
(1828-1903), κατά πάσα πιθανότητα βασισμένο στο γνωστό δημοτικό τραγούδι «Της Δέσπως», επιβεβαιώνει την τάση του ύστερου 19ου αιώνα να αντληθεί έμπνευση από το άμεσο ηρωικό παρελθόν και όχι από τα προβλήματα της εποχής, ενδεχομένως λόγω της διάψευσης των προσδοκιών για τα ιδανικά της Επανάστασης. Η δε παράσταση εστιάζει στον διαχρονικό αγώνα των γυναικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσα σε κάθε κοινωνική συνθήκη.

«Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας / Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης / Σκηνικά, κοστούμια: Άγγελος Μέντης / Ερμηνεύουν: Άρτεμις Μπόγρη, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Διαμάντη Κριτσωτάκη.

Πληροφορίες: Στις 16, 17, 23 & 24 Οκτωβρίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή στις 19:00 (Κυριακή 18:30). Εισιτήρια 70, 55, 50, 42, 35, 30, 20 και 15€, μειωμένο 12€, περιορισμένης ορατότητας 10€. Περισσότερα στο 213-0885700.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα