“Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών”

“Ένα ταξίδι σε ήχους ελληνικούς με τα λόγια των ποιητών”

Μία Διαδρομή στη μουσική και στο τραγούδι.

Μια αναδρομή στο μουσικό έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό στην αίθουσα του Παρνασσού στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017....

Σαράντα χρόνια τραγούδια, από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη, τα Λαϊκά Προάστια, τις Ξένες Πόρτες, τους Αργοναύτες, τους Προσανατολισμούς , τις Ωδές, τον Πρώτο ΄Υμνο , τον Φιλόπατρι, ερμηνεύονται από την σπουδαία φωνή του Μανώλη Μητσιά και την ευαίσθητη φωνή της Θεοδώρας Μπάκα, σε μια γιορτινή μουσική συνάντηση.

Σε ρόλο- έκπληξη η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου που απαγγέλλει και ερμηνεύει τραγούδια του συνθέτη.

Κείμενα : Γιώργος Μονεμβασίτης

Επιμέλεια προγράμματος – πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ

Μαντολίνο – μπουζούκι : Ηρακλής Ζάκκας

Παραγωγή: Cricos Productions

info: αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” , πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8,

(στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)  ,

Τηλέφωνο:   2103221917, 2106109513, 6944303274

Εισιτήρια : από 12€

Προπώληση: viva.gr, τηλ 11876

-        στο “Vivakiosk” στην Πλατεία Συντάγματος

-        στο “Vivakiosk” Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι)

-        αθηνόραμα.gr  και lifo.gr

-        Καταστήματα: Media Markt, Seven Spots,Reload Stores,       βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Έχουν περάσει γύρω στα 40 χρόνια από τότε (1979) που ο Ηλίας Ανδριόπουλος εκτοξεύτηκε στην μουσική μας ζωή, καταθέτοντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά του έργα : τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια».  Ακολούθησαν μετά από λίγο οι Ξένες Πόρτες.

 Η στροφή του σε έργα πολύμορφα και πιο προχωρημένα μουσικά, ξεκινά από τους «Προσανατολισμούς»  Ο. Ελύτη και συνεχίζεται με του «Αργοναύτες» Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, με τις «Ωδές» Α. Κάλβου, τον «Πρώτο ΄Υμνο» Δ. Σολωμού , τον «Φιλόπατρι» Α. Κάλβου  κα , κα.

Από τους  μελωδικούς αυτούς κύκλους τραγουδιών, προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, που τραγουδιούνται πάντα με την ίδια ένταση και αγάπη από το φιλόμουσο κοινό της πατρίδας μας.  Ενδεικτικά αναφέρουμε  «Μην κλαις»,   «Τραγούδι του παλιού καιρού». «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες». «Πλατεία Βάθης», «Τραγούδι του Αρχιπελάγους» κλπ.

Με τους «Αργοναύτες» εγκαινιάζεται η γόνιμη και λαμπρή συνεργασία του με τον κλασσικό  πια, Μανώλη Μητσιά, που επισφραγίζεται με την έξοχη ερμηνεία του στον «Φιλόπατρι» όπως και με αρκετές και   επιτυχημένες συναυλίες  τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Μια εξαίρετη ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς με επιτυχημένη θητεία στο λυρικό τραγούδι μέσα και έξω από την Ελλάδα, είναι η Θεοδώρα Μπάκα, η οποία λατρεύει την μουσική του Ανδριόπουλου και είναι σταθερή  συνεργάτις του τα τελευταία δέκα χρόνια, συμβάλλοντας αρκετά  στην καινούργια ανάγνωση της μουσικής του.    

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος , άξιος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού πήρε στοιχεία από το  δημοτικό, επτανησιακό  ακόμα και από το ρεμπέτικο  τραγούδι και δημιούργησε ένα απολύτως δικό του είδος νέο-έντεχνου τραγουδιού , στην αυθεντικότερη και πιο λυρική εκδοχή του.

Η συνεργασία του με τραγουδιστές όπως ήταν η Σωτηρία Μπέλλου, στα Λαϊκά Προάστια  συνέδεσε δυο είδη του ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακό-λαϊκό)  και αποτύπωσε το πέρασμα της Ελλάδας  από τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση στη νέα περίοδο από τη δεκαετία του ογδόντα και μετά.

Από τους πιο ''τραγουδισμένους'' συνθέτες της γενιάς του , χάρισε σε ερμηνευτές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, η Νένα Βενετσάνου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Θεοδώρα Μπάκα, ο Μανώλης Μητσιάς,  κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές-σταθμούς της καριέρας τους.

Το βράδυ του Σαββάτου   μέσα από μία πανδαισία ήχων, τραγουδιών και μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς , η Θεοδώρα Μπάκα και η Ελένη Κοκκίδου θα μας ταξιδέψουν  στην Ελλάδα που αγαπήσαμε , που ονειρευτήκαμε , στην Ελλάδα που μας πληγώνει και  ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.

Αίθουσα του Φ.Σ. “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” το Σάββατο  30 Δεκεμβρίου , ώρα έναρξης: 9.00μμ.

Επικοινωνία: Μαρίκα  Αρβανιτοπούλου - 6945461542, 6974833703

SHARE:

24Media Network