Επέστρεψαν οι ιστορικοί περίπατοι στην Αθήνα

Επέστρεψαν οι ιστορικοί περίπατοι στην Αθήνα

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης άρχισε ξανά τους περιπάτους για την Αθήνα της Κατοχής και των Δεκεμβριανών.

Μετά την πολύμηνη αναγκαστική διακοπή, λόγω πανδημίας, οι ιστορικοί περίπατοι επιστρέφουν. Για τις δύο επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω διαδρομές:

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, τόπος συνάντησης τα σκαλιά στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου στις 10:30 π.μ., απ’ όπου θα ξεκινήσει ο περίπατος με τίτλο «Η μάχη στου Μακρυγιάννη», περπατώντας τη διαδρομή που έκαναν μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ στις 6 Δεκεμβρίου 1944, κατά την επίθεση εναντίον τριών κτιρίων-στόχων στην Πλάκα και των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Πώς έγινε η μάχη στου Μακρυγιάννη; Γιατί δεν «έπεσαν» οι στρατώνες την πρώτη μέρα της επίθεσης, τότε που όλα έμοιαζαν ότι έχουν τελειώσει με νίκη του ΕΛΑΣ; Τι έγινε στις άλλες τρεις μικρότερες μάχες (Τμήμα Μεταγωγών, κτίριο Α΄ Σώματος Στρατού και Β΄ Αστυνομικό Τμήμα);

Το Σάββατο 3 Ιουλίου, τόπος συνάντησης η κεντρική πλατεία της Καισαριανής (μπροστά από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης) στις 10:30 π.μ. για τον περίπατο με τίτλο «Η ¨πτώση¨ της Καισαριανής». Τι έγινε στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών στις 7 Δεκεμβρίου 1944; Πώς έφτασαν τα άρματα μάχης της Ορεινής Ταξιαρχίας στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής στις 18 Δεκεμβρίου και τι έγινε μετά; Τελικά, πώς η Καισαριανή «έπεσε» στα χέρια των Βρετανών στις 29 Δεκεμβρίου 1944;

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, τόπος συνάντησης η πλατεία Κάνιγγος στις 10:30 π.μ. Από εκεί θα ξεκινήσει η περιήγηση με τίτλο «Οι δοσίλογοι της Κατοχής» στον σκοτεινό κόσμο των Ελλήνων συνεργατών των Γερμανών: οι Έλληνες πράκτορες των Ες-Ες, η οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς και η δίωξη των Εβραίων, τα Καζίνο της Κατοχής, οι Έλληνες φιλοναζιστές της ΕΣΠΟ, τα «Ελληνικά Ες-Ες» της πλατείας Κλαυθμώνος κ.α.

Το Σάββατο 10 Ιουλίου, τόπος συνάντησης η πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι στις 10:30 π.μ. Από εκεί θα ξεκινήσει η διαδρομή με τίτλο «Το Παγκράτι στην Κατοχή. Ποια ήταν η συμβολή των ηθοποιών στην Αντίσταση; Γιατί το Γυμνάσιο Παγκρατίου ήταν «φυτώριο» της Αντίστασης; Τι έγινε στο μπλόκο της Γούβας και ποια ήταν η αποστολή αυτοκτονίας του ΕΛΑΣ στην πλατεία Παγκρατίου; Ομάδα Παπαγεωργίου και ΟΠΛΑ: η σύγκρουση που αιματοκύλισε το Παγκράτι.

Την Κυριακή 11 Ιουλίου, τόπος συνάντησης η πλατεία Κολωνακίου στις 10:30 π.μ. Ένας ιστορικός περίπατος με τίτλο «Συλλαλητήριο ΕΑΜ – Δεκεμβριανά» στον οποίο οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τα βήματα των διαδηλωτών του συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο υπήρξε η αφετηρία των Δεκεμβριανών. Τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα; Ποιοι πυροβόλησαν πρώτοι; Πόσοι ήταν οι νεκροί; Τι έγινε μετά τους πρώτους πυροβολισμούς; Από ποια συνοικία ήταν το μπλοκ διαδηλωτών το οποίο δέχτηκε τα πυρά;

Μετά το τέλος κάθε περιπάτου ακολουθεί προβολή φωτογραφιών της περιόδου και συζήτηση σε ανοικτό χώρο (πάρκο).

Για να κλείσετε θέση και να δείτε αναλυτικά το περιεχόμενο των περιπάτων καθώς και άλλες πληροφορίες στο https://www.athenshistorywalks.com/.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Όριο συμμετοχής μέχρι 20 άτομα ανά περίπατο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε όλη τη διάρκεια του περιπάτου φοράμε μάσκα (ανεξάρτητα από το εάν έχουμε εμβολιαστεί) και κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα