Φωτογραφίες από μια ταραγμένη δεκαετία

Φωτογραφίες από μια ταραγμένη δεκαετία

Η έκθεση «Η επάνοδος της δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974» περιλαμβάνει ιστορικής σημασίας στιγμιότυπα του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, πριν, κατά την διάρκεια, και λίγο μετά την Επταετία.

Δυό μέρες πριν την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση που θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τιμώντας την επανεγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην χώρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση που επίσης σχετίζεται με την 24η Ιουλίου 1974.

Σε διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση με τον λιτό τίτλο «Η επάνοδος της δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974» απαρτίζεται από ιστορικής σημασίας στιγμιότυπα που απαθανάτισε ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. Ανάμεσά τους, φυσικά, η εμβληματική στιγμή της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, που ο Σαρρηκώστας είχε την τύχη, την δεινότητα, και την εγρήγορση να είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που την κατέγραψε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης από την ΠτΔ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Η φωτογραφική έκθεση του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα αποτελεί μια ιστορική αναδρομή με περισσότερες από 150 φωτογραφίες-ντοκουμέντα της περιόδου 1963-1974. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται στιγμιότυπα από αντιδικτατορικές διαδηλώσεις, από την τέως βασιλική οικογένεια, από πεπραγμένα της χούντας των συνταγματαρχών, από ομαδικές δίκες και εκτοπίσεις, ή τις φοιτητικές εξεγέρσεις στην Νομική Σχολή και το Πολυτεχνείο, φτάνοντας έως την κατάρρευση της δικτατορίας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην χώρα.

Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας επί τω έργω

Γεννημένος στη Καισαριανή το 1937, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια εν μέσω Kατοχής και Εμφύλιου, που σημάδεψαν την οικογένειά του. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς αφήνοντας την μητέρα να μεγαλώνει έξι παιδιά. Ο ίδιος ξενιτεύτηκε πολύ μικρός στην Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.

Με την απόλυσή του το 1961, κι ενώ ετοιμαζόταν να ξαναφύγει για Αμερική, μεσολάβησε η μητέρα του και, σε μια προσπάθεια να τον κρατήσει κοντά της, τον έστειλε ως βοηθό στον φωτορεπόρτερ Κλεισθένη Δασκαλάκο που ήταν γείτονάς τους. Εκεί, με το που είδε να εμφανίζεται η πρώτη φωτογραφία στον σκοτεινό θάλαμο του, ο νεαρός Σαρρηκώστας συνειδητοποίησε ότι αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, έρχεται η καθοριστική στιγμή στην καριέρα του, όταν του γίνεται πρόταση συνεργασίας από το Associated Press. Άλλο επίπεδο, άλλες συνθήκες εργασίας, πολλές ευθύνες, και συνεχή ταξίδια σε όλο τον κόσμο με προτεραιότητα στις εμπόλεμες περιοχές. Ήταν ο πρώτος έλληνας φωτορεπόρτερ που εργάστηκε για ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες γενιές φωτορεπόρτερ.

Ταξίδια και φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, μυθικοί ηγέτες, νομπελίστες, αθλητές, καλλιτέχνες, εμπόλεμες ζώνες, αλλά και ενδελεχής καταγραφή της πολιτικοκοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, συναποτελούν το έργο του. Ο ίδιος, ωστόσο, ανάμεσα από όλα αυτά πάντα ξεχωρίζει το ιστορικό «κλικ» με το τανκ στην Πύλη του Πολυτεχνείου.

Πληροφορίες: Η έκθεση «Η Επάνοδος της Δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974» θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων από τις 22 έως τις 28 Ιουλίου. Είσοδος ελεύθερη, ωράριο λειτουργίας, Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 19:00, Σαββατοκύριακο 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά. Περισσότερα στο 210-3452150 και στο www.opanda.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα