Φράνσις Μπουρζουά: Από το trainspotting στο Tiktok

Φράνσις Μπουρζουά: Από το trainspotting στο Tiktok
YMU

 Το νέο ανερχόμενο αστέρι της δημοφιλούς ψηφιακής εφαρμογής είναι ένας καλότροπος 20χρονος Άγγλος που λατρεύει τα τρένα και αποπνέει τρελή χαρά.

Εντάξει, στην αρχή ήταν οι επίδοξοι τραγουδιστάδες. Ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Εντ Σίραν, ο Σον Μέντες και κάμποσοι άλλοι κι άλλες που πρωτοέγιναν γνωστοί χάρη στο ίντερνετ. Ύστερα, απ’ τις οθόνες του παγκόσμιου ιστού άρχισαν να ξεπηδάνε λογιών-λογιών άνθρωποι που μέσα από μπλογκ και βλογκ χρίζονταν «αυτοδικαίως» διάσημοι εν ριπή οφθαλμού ως δεινοί μάγειροι, τσαχπίνικοι στιλίστες, ντεμέκ συμβουλάτορες, ψαγμένοι καταναλωτές –ήταν οι ινφλουένσερ με τ’ όνομα (και τα τρελά κέρδη).

Παλιατζούρες! Οι φρέσκοι ψηφιοδιάσημοι τη σήμερον ημέραν γεννιούνται (και ενίοτε πεθαίνουν, φοβάμαι) μέσα από τα μάξιμουμ τρίλεπτα βιντεάκια του Tiktok. Η κινεζικής έμπνευσης εφαρμογή ευδοκιμεί μόνο σε έξυπνα κινητά και, μεταξύ μας, αφορά κυρίως τους πολύ νέους. Ή, ενδεχομένως, όσους νομίζουν ότι τικτοκάροντας γίνονται κι εκείνοι κάτι σαν νέοι, ξερωγώ…

Στο Tiktok, που λέτε, κάθε τόσο αναδύονται σταρ. Ήγουν, δημιουργοί-πρωταγωνιστές βιντεακίων που μαζεύουν χιλιάδες, εκατομμύρια ακολούθους. Συνήθως, γίνονται γνωστοί ως «η μαυρούλα που κάνει εκείνη την γκριμάτσα», ή «εκείνο το παχύσαρκο μωρό»· δηλαδή περιφραστικά κι όχι ονομαστικά. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις. Η ωραιότατη Αμερικανίς Άντισον Ρέι, ας πούμε, 21 ετών, κατάφερε μέσα από τα χορευτικά της βιντεάκια (χορεύει όντως ωραία και είναι σέξι και τυπάτη) να αποκτήσει πάνω από 81 εκατομμύρια ακολούθους, να χεστεί στο τάληρο, ενώ ήδη πρωταγωνίστησε σε ταινία του Netflix. Ο δε Κάμπι Λαμέ, Σενεγαλέζος πρόσφυγας στην Ιταλία επίσης 21 ετών, έγινε εν μέσω πανδημίας εκατομμυριούχος και καραδιάσημος ποστάροντας έξυπνα βουβά βιντεάκια, όπου απλοποιεί απορημένος μικρά καθημερινά πράγματα που τα κάνουμε μόνοι μας περίπλοκα.

Ο Άγγλος που έβλεπε τα τρένα να περνούν

Γενικά, όσο πιο πρωτότυπο ή ξεκάθαρα κουλό είναι αυτό που κάνει κανείς στα τικτόκ του, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να ακολουθηθεί (κάποια στιγμή) από τις μάζες. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν στο μυαλό του Φράνσις Μπουρζουά, όταν ξεκίνησε στα μέσα του ’21 να ποστάρει τα περίφημα πλέον βιντεάκια του, αλλά ξεκάθαρα αυτό που κάνει δεν (νομίζω ότι) το έχει ξανακάνει κανείς στο Tiktok.

Λοιπόν, τι στο καλό κάνει στα ολιγόλεπτα βιντεάκια του αυτός ο 20χρονος ξανθογάλανος Άγγλος, που γεννήθηκε στο Δυτικό Λονδίνο και τώρα σπουδάζει μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Νότινχαμ; Θα σας το πω μονολεκτικά –και αγγλοπρεπώς: trainspotting. Όχι, όχι, καμία σχέση με τα τοξικοεξαρτημένα σκηνικά της ομώνυμης καλτ ταινίας του Ντάνι Μπόιλ. Εδώ ο όρος χρησιμοποιείται κυριολεκτικά: ο νέος αναδυόμενος σταρ του Tiktok με τους δυο εκατομμύρια ακολούθους κάθεται και παρατηρεί τα τρένα. Τα ονομαστά αγγλικά τρένα να περνούν… Μη χειρότερα!

Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Για αρχή να πούμε ότι στην Γηραιά Αλβιώνα το τρέινσποτινγκ είναι ένα καθ’ όλα θεμιτό και αρκετά διαδεδομένο, εχμ, χόμπι (μόνο οι Βρετανοί!). Εμφανίστηκε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο και συνίσταται στην οργανωμένη περιπλάνηση στην (όντως πολύ όμορφη) βρετανική εξοχή με μοναδικό σκοπό να χαζέψεις το τάδε δρομολόγιο, ή το δείνα ατμοκίνητο τρένο, ή το άλλο το υπερσύγχρονο. Τα οποία, παροιμιωδώς, περνάνε απάνθρωπα στην ώρα τους, οπότε το όλο… σπορ έχει και έναν χρονικό ψυχαναγκασμό, πτυχή που επίσης πολύ ταιριάζει στους κατοίκους του Νησιού.

Επενδύοντας στην τρελή χαρά

Επειδή, όμως, τα τίκτοκ περιστρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από ανθρώπους, ο Φράνσις Μπουρζουά μάς δείχνει τον εαυτό του καθώς περιμένει και μετά βλέπει το εκάστοτε τρένο να περνάει. Ε, κι εκεί είναι το τρικ του. Γιατί ο Φράνσις εκδηλώνει τέτοια τρελή, παιδική, εκστατική χαρά βλέποντας τα τρένα να περνούν, χαιρετώντας τους μηχανοδηγούς, ή περιμένοντας στην πλατφόρμα επιβίβασης που οι χρήστες του Tiktok τον λατρεύουν (οι περισσότεροι, τουλάχιστον, θα τα πούμε παρακάτω).

Η αλήθεια είναι πως ο τύπος σημερινού νέου που παρουσιάζει στα τικτόκ του ο Φράνσις είναι από άλλο ανέκδοτο. Ντυμένος απλούστατα, σχεδόν αχτένιστος, καθόλου μα καθόλου ποζάτος, αλλά ευπρεπής, ήμερος και ανεπαίσθητα αλαφροΐσκιωτος (στα όρια του… φάσματος αυτισμού, δηλαδή), ο λιγνός νεαρός Άγγλος με το πολύ όμορφο χαμόγελο, κι ένα βλέμμα που κάπως φέρνει σε Χιου Γκραντ δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα βίαια, σεξουλιάρικα, καταναλωτικά, ή ακκιζόμενα που μεσουρανούν στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα.

Κι επειδή αυτό το προφίλ ήδη ακούγεται αρκούντως βαρετό, το σούπερ γαμάτο εύρημα του νεαρού τικτόκερ είναι η κάμερα GoPro που έχει κοτσάρει στο κεφάλι του. Μόνο που η κάμερα είναι στραμμένη προς τον ίδιο. Έτσι, με το που σκάει το τρένο, εμείς βλέπουμε, από πάνω προς τα κάτω, την ευρυγώνια παραμορφωμένη φατσούλα του την ώρα που χοροπηδάει, βγάζει κραυγούλες ανείπωτης χαράς, ή τρέχει προς το τρένο λες και έχει βρει το απόλυτο νόημα της ζωής. Είναι χαριτωμένο, δεν λέω. Διαφορετικό, οπωσδήποτε. Αξιοπρεπές, χωρίς αμφιβολία. Αλλά πόσες φορές να το δεις πια; Μυριάδες, ως φαίνεται.

Μέσα σε λίγους μήνες ο Φράνσις έχει γίνει τόσο διάσημος που στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, ας πούμε, εμφανίστηκε σε βιντεάκι του μαζί με τον… Τιερί Ανρί! Oh yes, τον θρυλικό Γάλλο στράικερ που ακόμα λατρεύεται από τους οπαδούς της Άρσεναλ (εδώ παραπάνω το σχετικό τίζερ). Επίσης, θα πρέπει να σας πω, ο τρενολάγνος, εύχαρις νέος άνοιξε προφίλ και στο Cameo, όπου έναντι 45€ μπορείτε να τον «νοικιάσετε» και να σας φτιάξει ένα εξατομικευμένο βιντεάκι –πάντα στο δικό του ύφος– για σας ή κάποιον φίλο σας. O tempora, o mores.

Οι επικριτές και το μεγάλο συμβόλαιο

Με το που άρχισε, βέβαια, να γίνεται γνωστός, να συζητιέται και να συνιστάται ανεπιφύλακτα μεταξύ των χρηστών της εφαρμογής, άρχισαν και οι κακεντρεχείς ψίθυροι. Ψάξαν, που λέτε, οι επιτήδειοι και βρήκαν ότι το Φράνσις Μπουρζουά δεν είναι το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Λούκας Νίκολσον ονομάζεται! Οκέι, ο Φράνσις-Λούκας ποτέ δεν το αρνήθηκε αυτό –το brand name του το δανείστηκε από έναν ζωγράφο της παλατιού στα τέλη του 18ου αιώνα. Πολλοί άρχισαν να λένε πως όλη αυτή τρελή χαρά, τα γελάκια και η όλη φάση είναι μούφα. Ξέθαψαν κάτι παλιότερες σοσιαλοφωτογραφίες του, λέει, όπου εμφανίζεται πιο αλήτικος κι αγέλαστος, ή τον είδαν σε ρέιβ πάρτι στο Μάντσεστερ, πράγμα που δεν συνάδει με την άσπιλη τικτοκική περσόνα του –είπαν. Ακολουθεί το βίντεο με την απάντηση του ίδιου -πάντα ευγενικά, πάντα μειλίχια…

Μωρ’ άσ’ τους να λένε! Ο Φράνσις Μπουρζουά, όποιος και ό,τι κι αν κρύβεται κάτω από την αχαλίνωτη χαρά του για το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΗΒ, μόλις υπέγραψε συμβόλαιο με την ονομαστή εταιρεία ΥMU, που μανατζάρει κορυφαίους αθλητές, καλλιτέχνες και αστέρες της σόουμπιζ. Το ντιλ αφορά το νεότευκτο σοσιαλμιντιακό τμήμα της εταιρείας, αλλά και ανοίγματα του νεαρού σε βιβλία, μουσική, πόντκαστ και ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Βρετανίας. Αμ, πως!

«Ανυπομονώ να διερευνήσω νέες λεωφόρους, συνεχίζοντας παράλληλα τα βιντεάκια τρέινσποτινγκ, που στοχεύουν στην ανάδειξη των τρένων και της μηχανικής καθώς και στο μοίρασμα ευτυχίας και χαράς γενικότερα,» δήλωσε λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο μονίμως χαμογελαστός Φράνσις. Για να δούμε… Πώς θα πάει κι αυτό; Πάντως, αν πιστέψουμε τους Times «όλοι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο Φράνσις Μπουρζουά στην ζωή μας». Βρε, λες;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα