Η "Αντιγόνη" ολοκληρώνει την διαδρομή της

Η "Αντιγόνη" ολοκληρώνει την διαδρομή της

Μετά από τέσσερα χρόνια, τελευταίες παραστάσεις για την επιτυχημένη παραγωγή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα ο κύκλος παραστάσεων της «Αντιγόνης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη μετά από τέσσερα χρόνια. Η παραγωγή ξεκίνησε το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2016, ενώ επαναλήφθηκε σε νέα επεξεργασία και καινούρια διανομή, το καλοκαίρι του 2020.

Συνολικά, στο διάστημα αυτών των τεσσάρων ετών η «Αντιγόνη» έδωσε 125 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 θεατές, ενώ συγχρόνως απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από θεατές και κριτικούς.

Η υπόθεση του έργου

Η Θήβα, όπου βασίλευε το γένος των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του νεκρού βασιλιά Οιδίποδα συγκρούονται για την διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά την Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στην μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στην ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέων έχει αναλάβει τώρα την εξουσία, ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα. Διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης ως προδότης της πατρίδας του. Ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται. Καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

«Σ’ αυτό το νέο και αναθεωρημένο ταξίδι της Αντιγόνης, έχουμε την τύχη να συνυπάρχουμε με έναν κορυφαίο έλληνα ηθοποιό, τον Θανάση Παπαγεωργίου,», αναφέρει στο σημείωμά του για την παράσταση ο σκηνοθέτης της. Τον Παπαγεωργίου, που υποδύεται τον Κρέοντα, πλαισιώνει μια σειρά σημαντικών ηθοποιών, εκπροσώπων της νεότερης γενιάς, με την Χριστίνα Χειλά Φαμέλη στο ρόλο της Αντιγόνης, την Ντόρα Μακρυγιάννη ως Ισμήνη, και τον Μάνο Καρατζογιάννη σε διπλό ρόλο ως Φύλακας και Άγγελος.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων που ακολουθούν είναι:

  • 5 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (21:00)
  • 6 Σεπτεμβρίου, Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας (21:00)
  • 8 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου (21:00)
  • 9 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισας (21:00)
  • 12 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου (21:00)
  • 22 Σεπτεμβρίου, Νταμάρι Βριλησσίων (20:30)


Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία, Σκηνικό: Θέμης Μουμουλίδης

Συνεργάτης, σκηνοθέτης: Μάνος Καρατζογιάννης

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κινησιολογική επεξεργασία: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Δ/νση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης, Χριστίνα Μπάλλα

Διανομή: Θανάσης Παπαγεωργίου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ντόρα Μακρυγιάννη, Δημήτρης Σαμόλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θέατρο
SHARE: