Inventing Anna: Πόσο fake είναι η εντυπωσιακή Άννα που έγδαρε τα τζάκια της Νέας Υόρκης

Inventing Anna: Πόσο fake είναι η εντυπωσιακή Άννα που έγδαρε τα τζάκια της Νέας Υόρκης
H Άννα Σορόκιν, στις 25/5 του 2019, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. AP Photo/Richard Drew

Η Άννα Σορόκιν (κατά κόσμον Άνα Ντέλβι) 'διηγείται' την ιστορία της στη νέα επιτυχία του Netflix που λέγεται "Inventing Anna". Σε συνέντευξη της στους New York Times ομολόγησε ότι στη φυλακή κατάλαβε πως τα προβλήματα της είναι γελοία. Τι λέει η ηθοποιός που την υποδύθηκε.

Η Anna Sorokin είναι σήμερα 31 χρόνων. Το 2019 καταδικάστηκε στις ΗΠΑ, για οκτώ κατηγορίες, σε φυλάκιση από τέσσερα έως δώδεκα χρόνια. Αφού πέρασε από πέντε σωφρονιστικά ιδρύματα, αφέθηκε ελεύθερη το Φλεβάρη του 2021. Ενάμιση μήνα αργότερα, επέστρεψε στη φυλακή, καθώς είχε λήξει η βίζα παραμονής της. Έκτοτε κρατείται από το U.S. Immigration and Customs Enforcement, παλεύοντας να αποφύγει την απέλαση της στη Γερμανία.

Εάν τυχόν δεν ξέρετε ποια είναι αυτή η κυρία, δείτε το trailer που ακολουθεί και θα συνεχίζουμε από εκεί.

Το ‘Inventing Anna’ είναι η μεταφορά μιας πραγματικής ιστορίας στη μικρή οθόνη -από το Netflix. Σε εννέα επεισόδια που εξελίσσονται στο θρίαμβο του binge watching, θα δείτε πώς από το 2013 έως το 2017 (από τα 22 έως τα 26) κατάφερε να πείσει κάποιους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του Μανχάταν πως η Anna Delvey (η περσόνα που δημιούργησε το 2013, με την άφιξη της στη Νέα Υόρκη) είναι Γερμανίδα κληρονόμος.

Το έκανε στο βαθμό που της εμπιστεύτηκαν εκατομμύρια δολαρίων. Πίστευαν πως έτσι, επενδύουν σε επιχείρηση που είχε σχεδιάσει. Αυτό που έκαναν ήταν να χρηματοδοτούν την πολυτελή ζωή της. Στο παρά πέντε, δεν κατάφερε να πάρει εκατομμύρια και από τεράστιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ. Και κάπως έτσι, άρχισε να καταρρέει ο μύθος που είχε φτιάξει.

Η Sorokin τέλεσε χρέη συμβούλου στη δημιουργία της σειράς, με το Netflix να την αμείβει με 320.000 δολάρια -ποσό που περιλάμβανε και την αξία των δικαιωμάτων της ζωής της. “Για αυτό και όταν με ρώτησε το BBC αν το έγκλημα πληρώνει, δεν μπορούσα να πω ειλικρινώς ‘όχι’. Θα ήταν σαν να αρνιέμαι το προφανές. Εν τούτοις, δεν είπα πως το έγκλημα πληρώνει γενικά”, λέει τώρα στους New York Times. Από τα χρήματα που πήρε, τα 198.000 δολάρια τα έδωσε σε αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα στους δικηγόρους της.

Είναι χρήσιμο να σημειωθεί επίσης, πως το Inventing Anna αφορά μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της. Όχι όλη της τη ζωή. Άρα αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πως θα υπάρξει συνέχεια. “Δουλεύω πάνω σε πολλά projects”, ομολόγησε, πριν τονίσει ότι “δεν ενθαρρύνω κανέναν να γίνει εγκληματίας. Αυτό που κάνω είναι να ρίξω φως στο πώς έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, με τα μέσα που διέθετα. Δεν δοξάζω όσα έκανα”.

“Μπορώ να καταλάβω γιατί έφτασε τόσο μακριά”

H πρωταγωνίστρια της σειράς, Julia Garner συνάντησε τη Sorokin και μετά είπε στο Access πως “είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα. Και μπορώ να το πω αυτό, γιατί τη συνάντησα στις φυλακές του Rikers Island και πραγματικά τη συμπάθησα”. Χαρακτήρισε ως σουρεαλιστική την εμπειρία. “Πιο πολύ από όλα, με εξέπληξε το πόσο ευγενική είναι. Έχει και πάρα πολύ χιούμορ και γενικά, είναι πολύ συμπαθής. Για αυτό και έφτασε τόσο μακριά η απάτη της. Έχει και μια παιδικότητα και αυτό είναι κάτι που λέω με τον πιο αξιαγάπητο τρόπο. Κάτι που επίσης, είναι τρομακτικό (γελάει)”.

Η ηθοποιός ρώτησε τη γυναίκα που επρόκειτο να υποδυθεί για ποιο λόγο έκανε ό,τι έκανε και μάλιστα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -του ενός χρόνου. “Έχω την εντύπωση ότι είχε μπει τόσο βαθιά στην ιστορία που έφτιαξε, που δεν είχε χρόνο να αναλογιστεί όσα είχε κάνει. Έχω την αίσθηση ότι δεν είχε και πλήρη επίγνωση όσων έκανε”.

Όλοι οι συντελεστές της σειράς δήλωσαν αδυναμία στο να εξηγήσουν πώς κατάφερε να κάνει η Sorokin την απάτη της και να φτάσει στο σημείο να πείσει τους πιο ‘ισχυρούς’ κύκλους της Νέας Υόρκης πως είναι Γερμανίδα κληρονόμος. Όλοι τη χαρακτήρισαν ‘εντυπωσιακή’.

“Λυπάμαι για τις επιλογές μου”

Ανήμερα της Ημέρας των Ερωτευμένων, η Sorokin μίλησε στην Emily Palmer των New York Times, τη δημοσιογράφο που είχε καλύψει και τη δίκη της -είχε ξεκινήσει το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2019.

Τότε η Sorokin είχε πει στην Palmer πως “το θέμα είναι ότι δεν μετανιώνω”, δήλωση που την ακολούθησε και έγινε ο λόγος που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις της για αποφυλάκιση, υπό όρους.

Εξήγησα στην επιτροπή που εξέταζε τις αιτήσεις ότι ένιωθα ότι αυτή η δήλωση δεν ειπώθηκε έτσι ακριβώς. Τους είπα και ότι εμφανίστηκες μπροστά μου, χωρίς προειδοποίηση, λίγες ημέρες μετά την ετυμηγορία της ενοχής μου -με τα όσα έγιναν να είναι ακόμα νωπά. Για αυτό και ήμουν επιθετική”. Ποια είναι η τωρινή απάντηση, στο ίδιο ερώτημα; “Λυπάμαι για τον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η περίπτωσή μου. Και λυπάμαι που κατέφυγα σε αυτές τις ενέργειες, τις οποίες κάποιοι πιστεύουν πως δοξάζω ακόμα. Λυπάμαι για τις επιλογές που έκανα. Σίγουρα, δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αν άνθρωποι προσπαθούσαν να μου μοιάσουν περισσότερο”.

“Η φυλακή είναι χάσιμο χρόνου και το σύστημα ληστρικό”

Η υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ την επισκέφτηκε τρεις φορές, μετά την αποφυλάκιση της και έως ότου επιστρέψει πίσω από τα κάγκελα. “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν με συνέλαβαν αμέσως μετά την αποφυλάκιση μου. Η φυλακή είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου και δεν είναι αποτελεσματική. Μεταξύ της σύλληψής μου και της απελευθέρωσης, οι πρώτοι υπάλληλοι που μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το έγκλημά μου, ήταν το συμβούλιο αποφυλάκισης.

Υπάρχουν προγράμματα για άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά και για άτομα που είναι σεξουαλικοί παραβάτες, όπως υπάρχουν και προγράμματα για βίαιους κρατούμενους. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για οικονομικά εγκλήματα. Παρακολούθησα ένα πρόγραμμα για μαγειρικές τέχνες. Αυτό πρέπει να πει κάτι για αυτό το σύστημα”.

Όσο τελεί υπό κράτηση του ICE, βοηθά όσους δεν μιλούν αγγλικά -και δεν έχουν δικηγόρο. “Είναι δύσκολο να ανακαλύψεις, ούτως ή άλλως τις επιλογές σου. Δεν είναι δυνατό να κάνεις μόνος σου την έρευνα. Τα βιβλία είναι 20ετιας και όσο και αν έχω ψάξει, δεν έχω βρει υπόθεση που να μοιάζει με τη δική μου. Έχω δικηγόρο, αλλά κάποιοι δεν έχουν -γιατί δεν μπορείς να είσαι βάρος στην κυβέρνηση, ενώ υπερασπίζεσαι την υπόθεση σου. Πρέπει ή να βρεις μια φιλανθρωπική οργάνωση να σε βοηθήσει ή να εκπροσωπήσεις τον εαυτό σου. Σε ενάμιση χρόνο δεν έχω ακούσει ούτε μια ιστορία κάποιου που βρήκε καλό, δωρεάν, δικηγόρο μετανάστευσης, ενώ ήταν στη φυλακή. Το σύστημα είναι ληστρικό. Προετοιμάζει την αποτυχία σου”.

“Τα προβλήματα μου φαίνονται γελοία”

Πόσο άλλαξε από το 2013 που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα και ενώ γνώρισε και συναναστράφηκε με πλήθος διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων -σε άρδην διαφορετικές συνθήκες; “Και μόνο η έκθεση μου σε τόσους πολλούς ανθρώπους με άλλαξε πολύ. Μολονότι πίστευα πως έχω ταξιδέψει πολύ και έζησα στην Ευρώπη, όπως έζησα στις ΗΠΑ και σε διάφορες άλλες χώρες, ήμουν τόσο προστατευμένη. Όταν βρέθηκα στη φυλακή και πέρασα από το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, εκτέθηκα σε εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους. Και τότε ήταν που κατάλαβα ότι τα προβλήματα μου φαίνονται απλά γελοία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα