'Κνωσσός' και Σπιναλόγκα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Plaka, Crete, Greece on August 2016. /  , ,    2016.
Plaka, Crete, Greece on August 2016. / , , 2016. SOOC

O Μινωικός πολιτισμός και η Σπιναλόγκα να ενταχθούν στο "καλεντάρι" της ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησαν Περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου εκπροσώπων της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Κρήτη

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η διεθνής συνάντηση στην Κρήτη, 35 μελών από 18 χώρες (από Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια-Νότια Αμερική), της επικουρικής επιτροπής σύμβασης ΟΥΝΕΣΚΟ που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Μαρίας Βλαζάκη, γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτό που κατά κύριο λόγο υποστηρίχτηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, ήταν η ένταξη του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Βίντεο εναέριας λήψης από το ιστορικό νησί:

Το γενικότερο θέμα της συζήτησης στην επιτροπή, ήταν η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση -αρχαιοκαπηλία, ενώ τα μέλη της επιτροπής, ανάμεσα τους και 4 πρέσβεις, ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου και παρακολούθησαν ενημερωτικό video τοπικών αρχαιολόγων για τα προτεινόμενα προς ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ Μινωικά Παλάτια Ανάκτορα, όπως: Κνωσού, Φαιστού, Ζάκρου, Μαλίων, Κυδωνίας, Ζωμίνθου αλλά και video για την Σπιναλόγκα.

Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Σάββατο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου.

'Κνωσσός' και Σπιναλόγκα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις αξίες του πολιτισμού αλλά και στο μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κρήτης, μέσα από το πρίσμα των διαδρομών, δικτύων και συνεργειών για τη διαρκή ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, που ξεκινά στα Μινωικά ανάκτορα, περιπλανάται στα Βενετσιάνικα κάστρα και καταλήγει στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες.

«Είμαστε βέβαιοι, ότι η Επιτροπή της UNESCO θα συμβάλλει καθοριστικά στον κοινό αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε για την ένταξη των παλατιών του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στο καλεντάρι μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ,» είπε ο περιφερειάρχης, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης, από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη.

Λήψη με Drone από το Παλάτι της Κνωσσού:

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση είχε προσκληθεί για να μιλήσει και ο διευθυντής του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο, ωστόσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα δύο αεροδρόμια της γερμανικής πρωτεύουσας, δεν του επέτρεψαν να πάει.

'Κνωσσός' και Σπιναλόγκα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Καταλήγοντας, τα μέλη της επιτροπής θα ξεναγηθούν σήμερα στην Κνωσό και σε άλλα αξιοθέατα, ενώ την Δευτέρα θα επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

ΦΩΤΟ SOOC

 

SHARE: