Κώστας Γαβράς: Απαραίτητη η συναίνεση όλων των κομμάτων στα σημαντικά θέματα

Κώστας Γαβράς: Απαραίτητη η συναίνεση όλων των κομμάτων στα σημαντικά θέματα
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς AP

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 λέγοντας ότι η πρότασή του, που ίσως θεωρηθεί ρομαντική, αφορά σε συνεργασία όλων των κομμάτων σε εθνικά ζητήματα.

Την ανάγκη να υπάρξει κομματική συναίνεση σε σημαντικά εθνικά ζητήματα υπογράμμισε ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης του θρυλικού “Ζ” και της ταινίας- σταθμός “Κατάσταση Πολιορκίας” Κώστας Γαβράς. σε δηλώσεις στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Σκληρό Ροκ Χ 2” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο και την Έλλη Τριανταφύλλου.

«Θεωρώ ότι η συναίνεση όλων των κομμάτων σε σημαντικά θέματα είναι απαραίτητο. Δεν λέω να συμφωνούν σε όλα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει απόλυτη συναίνεση. Όπως π.χ. στην πτώχευση. Δε γίνεται να είναι το ένα κόμμα ενάντια στο άλλο. Στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές επίσης (έπρεπε να υπάρχει συναίνεση). Όλοι οι πολιτικοί έχουν ευθύνη για αυτές τις πυρκαγιές. Πρέπει να συναντηθούν και να δουν τι πρέπει να γίνει.

Για την παιδεία επίσης που είναι ο θησαυρός της χώρας. Κάθε κυβέρνηση που έρχεται αλλάζει κάτι στην παιδεία. Ίσως ήρθε ο καιρός να συναντηθούν όλοι μαζί και να βρεθεί μια λύση».

Σε ερώτηση αν αυτό που ζητά είναι μια οικουμενική κυβέρνηση, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η πρότασή του είναι για συνεργασία σε εθνικά ζητήματα και ίσως μπορεί να θεωρηθεί πιο ρομαντική.

Για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο κ. Γαβράς τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα τώρα για την Ελλάδα: «Έπρεπε να υπάρξει εθνική συνεννόηση (όταν μπαίναμε στο πρόγραμμα). Να έλεγαν σύσσωμοι οι πολιτικοί ότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι και να έβρισκαν λύση κοινωνική και οικονομική» για να μην οδηγηθούμε εκεί που φτάσαμε σήμερα. Είναι η δουλειά τους να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα, πρόσθεσε.

«Τους δύο μήνες που πέρασα στην Ελλάδα, άκουσα ότι πάμε χειρότερα. Είδα και μίλησα με πολλούς ανθρώπους, σχεδόν κανέναν δεν άκουσα να λέει ότι πάμε καλύτερα. Έξω βέβαια ο Μοσκοβισί και ο Ντάισελμπλουμ λένε ότι η Ελλάδα είναι παράδεισος» επισήμανε ενώ όταν ρωτήθηκε για το πώς θα αλλάξει η κατάσταση στη χώρα, απάντησε: «Όπως μου λένε πολλοί οικονομικοί αναλυτές, η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη και δεν θα περάσει αύριο. Χρειάζονται χρόνια. Εκεί είναι το πρόβλημα με την Ελλάδα. Όσοι έρχονται και λένε “εγώ θα φτιάξω τα πράγματα” νομίζω έχουν άδικο». Σχολίασε δε ότι κατά τη γνώμη του αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι χειρότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Στο ερώτημα αν τον φοβίζει η λαίλαπα της ακροδεξιάς και η άνοδός της στην ΕΕ, απάντησε: «Νομίζω αυτό που έγινε στη Βαυαρία είναι ενδιαφέρον. Δε προχώρησε η Ακροδεξιά, προχώρησαν οι Πράσινοι. Υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες, να μπουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Στη Γαλλία η Λεπέν είναι τελειωμένη. Πολιτικά δεν είναι καθόλου επικίνδυνη. Στις δημοσκοπήσεις μπορεί να πηγαίνει καλά αλλά στην ψηφοφορία νομίζω δεν θα πάει.»

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για το Σκοπιανό, το χαρακτήρισε ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο όλοι οι πολιτικοί πρέπει να βρουν μαζί τη λύση που χρειάζεται. «Οι Αμερικανοί έχουν από πολλά χρόνια ζητήσει αυτήν τη λύση. Αυτοί αποφάσισαν για την Ελλάδα, αυτό είναι το πρόβλημα. Στα Σκόπια υπάρχουν τρεις – τέσσερις γενιές που επιμένουν πως είναι Μακεδόνες. Πρέπει να τους πείσει κανείς να αλλάξουν.»

Για τη μεταφορά του βιβλίου του Βαρουφάκη σε ταινία

Ο Κώστας Γαβράς επιβεβαίωσε στον News 24/7 ότι εργάζεται για τη μεταφορά του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι»του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε ταινία. «Πήρα τα δικαιώματα του βιβλίου ακριβώς για να κάνω ένα φιλμ πάνω στη σχέση της Ελλάδας και της ΕΕ. Για αυτό που έκανε η ΕΕ στην Ελλάδα. Πολλά χρόνια τώρα μαζεύω πληροφορίες, δεν μπόρεσα ωστόσο να βρω μια γραμμή. Θεωρώ ότι το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη είναι σοβαρό και έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει μια ταινία. Δεν είναι πολύ εύκολο (εγχείρημα), το προσπαθώ.» Ερωτηθείς για το πότε θα γυριστεί η ταινία, είπε ότι θα γίνει πιθανόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια: «Θα την κάνω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Πριν γίνει ένα φίλμ, προτιμώ να μη λέω τίποτα.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα