Λογοκρισία στην Art Athina;

Λογοκρισία στην Art Athina;

Ο εικαστικός Θανάσης Τότσικας σε αποκλειστική του δήλωση στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 είπε πως κόπηκε το έργο του στην Art Athina 2017

"Κόπηκε το έργο μου στην Art Athina 2017" δήλωσε αποκλειστικά στο Ραδιόφωνο 24/7 στους  88,6 ο εικαστικός Θανάσης Τότσικας.

Ο εικαστικός που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα στη Documenta και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις, μιλώντας στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη στην εκπομπή «Πεζοί στον Αέρα» είπε πως το project του κρίθηκε επικίνδυνο από την επιτροπή καθώς περιλάμβανε μαχαίρια τα οποία ο ίδιος είχε φιλοτεχνήσει και του ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή πως δεν θα συμπεριληφθεί στην έκθεση.

Ωστόσο κι άλλα έργα έχουν στο παρελθόν φιλοτεχνηθεί με επικίνδυνα υλικά, ένα από τα οποία είναι του σπουδαίου Γιάννη Κουνέλλη. Η τότε διοργάνωση είχε βρει τον τρόπο να προστατεύσει το κοινό με άνδρες εταιρείας security. Στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία που ασφαλίζει τα έργα για λογαριασμό της Art Athina δεν δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη για το έργο του κου Τότσικα. Να σημειώσουμε πως στα διαφημιστικά φυλλάδια που διανέμει η συγκεκριμένη εταιρεία στον χώρο του Τάεκ Βοντό, το μότο γράφει, πως αν η Καρυάτιδα ήταν ασφαλισμένη σε αυτήν , τώρα θα ήταν στη θέση της !!

Η γκαλερίστα και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσών Τέχνης που διοργανώνει την Art Athina Μαρίνα Αθανασιάδη δήλωσε ότι η ασφαλιστική εταιρεία ήταν κάθετη και δεν ασφαλίζει έργο με μαχαίρια.

Να θυμίσουμε πως το 2007 η Art Athina είχε λογοκρίνει έργο της Εύας Στεφανή. Πολλοί εικαστικοί τότε αντέδρασαν με αντιέκθεση στο Μεταξουργείο.

Η ανανεωμένη 22η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017,  ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, θα ανοίξει τις πύλες της στο TaeΚwonDo Παλαιού Φαλήρου την Παρασκευή 26 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.

Συνολικά 12 ενότητες αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης – την έκθεση που συνθέτουν οι 56 συμμετέχουσες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό – σύμφωνα με το πρόγραμμα που διαμόρφωσε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina 2017, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Όπως δήλωσε η κα Γραμματοπούλου στη συνέντευξη τύπου , από την επόμενη χρονιά η έκθεση θεσμοθετεί βραβείο νέου εικαστικού.

SHARE:

24Media Network