Blackstar: Το σκοτεινό, νέο single του Bowie που έχει διχάσει το διαδίκτυο

Blackstar: Το σκοτεινό, νέο single του Bowie που έχει διχάσει το διαδίκτυο

Ο Ziggy Stardust είναι εδώ στην πιο "σκοτεινή" εκδοχή του. Ακούστε το νέο, 10λεπτο Blackstar από το καινούργιο άλμπουμ του David Bowie (Vid)

Παρανοικός σουρεαλισμός ή σκοτεινό αριστούργημα; Το Blackstar είναι το πρώτο single από την πολυαναμενόμενη νέα δουλειά του “Λευκού Δούκα” που θα κυκλοφορήσει, ανήμερα των γενεθλίων του, στις 8 Ιανουαρίου.

Η αλήθεια είναι πως ο David Bowie καταφέρνει πάντα να μπαίνει στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τέχνη, και όχι τις δηλώσεις του.

Το ομώνυμο με το πρώτο single, Blackstar, είναι το 25ο κατά σειρά άλμπουμ του Bowie. Μουσική από το single έχει ακουστεί στους τίτλους αρχής και στα trailer της νέας σειράς, The Last Panthers που άρχισε να προβάλλεται πριν λίγες μέρες και έχει σκηνοθετήσει, ο Johan Renck, σκηνοθέτης του video clip.

Στις δουλειές του Renck να προσμετρήσουμε επεισόδια από το Breaking Bad και το Walking Dead αλλά και βίντεο των Beyonce, Madonna και The Knife, μεταξύ άλλων.

Το παραπάνω 10λεπτο βίντεο πάντως έχει καταφέρει να διχάσει το διαδίκτυο. Όχι για τη μουσική αλλά για το σουρεαλιστικό και σκοτεινό του concept. O παραγωγός Tony Visconti σχολιάζει για το Blackstar ότι κρύβει έναν πιο avant-garde χαρακτήρα σε σχέση με το “The Next Day” του 2013 που είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

To Blackstar μπορεί να πει κανείς πως γυρίζει τον Bowie στο Station to Station του 1976 και διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τις δουλειές που είχε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια.

Ο Αλέξης Πετρίδης έγραψε στον Guardian πως οι επιρροές από το Scott Walker είναι εμφανείς στους στίχους και στην παραγωγή. Στα δικά μου αυτιά πάντως, ήχησαν κάπου και οι Morphine.

Οι στίχοι είναι ελλειπτικοί και αφηρημένοι, γεμάτοι σκοτεινές εικόνες φόβου και θανάτου. Εικόνες Αποκάλυψης και μιας νέας Κοσμογονίας.

“On the day of execution, on the day of execution

Only women kneel and smile, ah-ah, ah-ah

At the centre of it all, at the centre of it all

Your eyes, your eyes…

I can’t answer why (I’m a blackstar)

Just go with me (I’m not a filmstar)

I’m-a take you home (I’m a blackstar)

Take your passport and shoes (I’m not a popstar)

And your sedatives, boo (I’m a blackstar)

You’re a flash in the pan (I’m not a marvel star)

I’m the great I am (I’m a blackstar)”

Ίσως το μέλλον του δυτικού πολιτισμού μέσα από τα μάτια του Major Tom. Απαντώντας στο noisey σχετικά με το βίντεο του κομματιού, ο ίδιος ο σκηνοθέτης είπε: “Ο καθένας το ερμηνεύει μέσα από τη δική του ματιά. Το κάνεις ό,τι θες εσύ. Η ιδέα ήταν του David”.

Και σημείωσε πως ενδεχομένως, υπάρχουν αναφορές στο έργο των Aleister Crowley και Phillip K. Dick. “Στόχος δεν είναι το “εφέ” αλλά η αντίδραση”.

Όπως φαίνεται, και σε αυτή τη δουλειά, κεντρικό θέμα έχει το διάστημα, τα αστέρια και ο γαλαξίας, είτε σαν αλληγορία, είτε σαν ρεαλισμός. Η λέξη “star” άλλωστε, είναι μάλλον η αγαπημένη του 68χρονου σήμερα, Ziggy.

Εν τέλει, όπως και να’χει, ο David Bowie μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Γιατί πολύ απλά, είναι ο ένας και μοναδικός, Λευκός Δούκας ετούτου του πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα