“Δεν είμαστε χομπίστες. Είμαστε εργαζόμενοι”: Πρεμιέρα για το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών

“Δεν είμαστε χομπίστες. Είμαστε εργαζόμενοι”: Πρεμιέρα για το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών
Λαμπρινή Σωτηρίου

Νατάσσα Μποφίλιου, Δήμητρα Γαλάνη και άλλοι σπουδαίοι τραγουδιστές μπαίνουν μπροστά ζητώντας περισσότερη δικαιοσύνη για τον κλάδο τους.

“Δεν είμαστε χομπίστες, είμαστε εργαζόμενοι”. Με αυτό το κεντρικό σύνθημα έκανε το μεσημέρι της Τρίτης (24/5) την πρώτη του παρουσίαση στο κοινό το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ), μια συλλογικότητα που έχει ήδη συσπειρώσει μεγάλο αριθμό τραγουδιστών στους κόλπους της. Μετά από δύο χρόνια ύπαρξης και δράσης, στόχος του ΠΣΕΤ παραμένει ο ίδιος: η αναγνώριση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ερμηνευτών από την πολιτεία.

Το πρωί της Τρίτης, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν στο καφέ “Μπλε Παπαγάλος” όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με σκοπό να απευθυνθούν στα ΜΜΕ και κυρίως στο επίσημο κράτος. Η πρόεδρος Νατάσσα Μποφίλιου και η αντιπρόεδρος Γιώτα Νέγκα ήταν εκεί, η Αναστασία Μουτσάτσου ως γενική γραμματέας και η Δήμητρα Γαλάνη ως έφορος δημοσίων σχέσεων ήταν επίσης εκεί, όπως και η Μαρία Παπαγεωργίου που εκπροσώπησε την Τάνια Τσανακλίδου, την αναπληρώτρια γενική γραμματέα, καθώς και η Βίκυ Καρατζόγλου και Νίκος Μακρόπουλος, ταμίας και αναπληρωματικός ταμίας αντίστοιχα.

Λαμπρινή Σωτηρίου

Τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την πανδημία και τις συνέπειες της σε εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, αναδείχθηκαν, όπως ήταν φυσικό, και όλα τα προβλήματα κι οι παθογένειες του κλάδου”, δήλωσε η Νατάσσα Μποφίλιου.

Προβλήματα που προϋπήρχαν αλλά και θέματα που προέκυψαν, απαιτούσαν από μας άμεσες και καθαρές λύσεις. Μην ξεχνάτε πως ο κλάδος μας μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας βρέθηκε στο απόλυτο κενό με πολλούς από τους συναδέλφους μας να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη”.

Για να συνεχίσει τονίζοντας:

“Κατορθώσαμε να συσπειρωθούμε για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας αλλά και για να πάρουμε θέση και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα και θέματα πολιτισμού (…) Καταφέραμε και συσπειρώσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά του κλάδου, 700 συναδέλφους κάτω από το αίτημα μας: να αποζημιωνόμαστε για την παρουσία μας σε τηλεοπτικές εκπομπές.

(…)Ένα ακόμη κομμάτι της μεγάλης μας στρατηγικής είναι η προστασία και η ανάπτυξη του κλάδου, μέσα στις νέες συνθήκες ψηφιακού περιβάλλοντος που εξελίσσονται καθημερινά. Ένας καλλιτέχνης σήμερα δεν εμφανίζεται απλά σε μια εκπομπή άπαξ, αλλά γίνεται δημιουργός περιεχομένου για πάντα. Η εκπομπή αυτή θα είναι διαθέσιμη δικτυακά, είτε από τον κόμβο του καναλιού, είτε από κάποια άλλη πλατφόρμα. Κι εκεί πιστεύουμε στη συνολική λύση: θα μπορούσε, να αναπτυχθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στους εκπροσώπους των δικαιούχων, δηλαδή τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όχι μόνο των τραγουδιστών αλλά και των μουσικών, να μεσολαβούν στην είσπραξη των αμοιβών μας”.

Βασικό μέλημά του ΠΣΕΤ είναι και η συνολική λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα, “με επιτακτικό το αίτημα εκσυγχρονισμού του μηχανισμού απονομής τιμητικών συντάξεων από το υπουργείο αλλά και της ριζικής αναμόρφωσής του σε μια συνολική λογική”.

Λαμπρινή Σωτηρίου

Απ’ τη δική της μεριά, Γιώτα Νέγκα, σημείωσε: “Τόσα χρόνια ακούτε τις φωνές των τραγουδιστών και ταξιδεύετε με τα τραγούδια. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να ακούτε τις φωνές μας και τώρα που θα μιλάμε για τον κλάδο και θα προσπαθούμε να αμβλύνουμε τα προβλήματα και να αποδώσουμε όσο γίνεται περισσότερη δικαιοσύνη”.

Και η Δήμητρα Γαλάνη υπογράμμισε την ανάγκη κατάρριψης της μυθολογίας που βλέπει τον τραγουδιστή ως “παχιά αγελάδα”, ζητώντας απ’ την πολιτεία και το κοινό να δει την πραγματικότητα πίσω από τα φώτα της σκηνής, δηλαδή τον βαριά εργαζόμενο υπό επισφαλείς συνθήκες τραγουδιστή, τονίζοντας ότι “ο καλλιτέχνης πρέπει να ζει από την τέχνη του”.

Ο Μανώλης Φάμελλος που επίσης έδωσε το “παρών” διευκρίνισε ότι ο συνεταιρισμός Ερατώ (που εισπράττει, μέσω GEA, συγγενικά δικαιώματα για λογαριασμό των ερμηνευτών) επιτελεί εντελώς διαφορετικό ρόλο και δεν υπάρχει καμία σύγκρουση αρμοδιοτήτων με τον ΠΣΕΤ.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι Καίτη Γαρμπή, Διονύσης Σχοινάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Στάθης Δρογώσης, Monsieur Minimal, Γιώτα Βέη, Γιάννης Θωμόπουλος, Δημήτρης Χατζηδιάκος, Μαρίζα Ρίζου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κορίνα Λεγάκη, Παντελής Καλαμάκης, Μαρίνα Βλαχάκη και Βασίλης Παρασκευόπουλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα