'Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου' από την ΚΟΑ

'Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου' από την ΚΟΑ
NDP

Μία μουσική βραδιά - φόρος τιμής στον λαμπρό μουσικό και ιστορικό μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 16 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής

O κορυφαίος πιανίστας και μαέστρος Βλαντιμίρ Ασκενάζι επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) για να διευθύνει την ερεβώδη «Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Με αυτό το μεγαλειώδες έργο κλείνει την Παρασκευή 16 Μαρτίου η συναυλία «Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου» στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Θα είναι μία βραδιά ως ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτό το ιστορικό μέλος της ΚΟΑ, λαμπρό μουσικό και παιδαγωγό. «Έναν καλλιτέχνη-πρότυπο, τον οποίο σεβόμαστε βαθιά. Όπως και τις δημιουργίες που υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου και του ανθρώπου, αγγίζοντας το Θείο» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ορχήστρας.

ADVERTISING

Η συναυλία ανοίγει με έναν από τους πιο γνωστούς μαθητές του Χ. Φαραντάτου, τον Σπ. Μουρίκη, σολίστ στο «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, K. 622». To έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, θα ερμηνευτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο εξειδικευμένο κλαρινέτο ντι μπασέτο in La για το οποίο γράφτηκε.

'Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου' από την ΚΟΑ

Ο σολίστ Σπύρος Μουρίκης

Ο Μότσαρτ έγραψε το Κοντσέρτο για κλαρινέτο τον Οκτώβριο του 1791 για τον διάσημο δεξιοτέχνη κλαρινετίστα Άντον Στάντλερ, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία. Ήταν ο σολίστ στην πρώτη εκτέλεση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο της παλιάς πόλης της Πράγας στις 16 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς. Θεωρείται απαύγασμα συνθετικής ωριμότητας και αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα του Μότσαρτ φανερώνοντας επίσης εκ μέρους του μία βαθιά κατανόηση των ποικίλων δυνατοτήτων και ηχητικών ιδιαιτεροτήτων του οργάνου.

Όσο για τη Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, έκανε πρεμιέρα το 1953, χρονιά του θανάτου του Στάλιν. Την χαρακτηρίζουν ως την πιο βαθιά προσωπική Συμφωνία του Σοστακόβιτς και ίσως την πιο φορτισμένη συναισθηματικά. Την πρωτοερμήνευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του -τότε- Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση του Γιεβγκένι Μραβίνσκυ.

Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα ξεκινήσει στις 20.30 και τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ. Νωρίτερα, στις 19.45, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων.

'Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου' από την ΚΟΑ

Ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, K. 622

  1. Allegro
  2. Adagio
  3. Rondo: Allegro

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906 – 1975)

Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93

  1. Moderato
  2. Allegro
  3. Allegretto
  4. Andante – Allegro
  5. Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, Μουσική Διεύθυνση
  6. Σπύρος Μουρίκης, Σολίστ

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, 210 7282333)

Τιμές εισιτηρίων: 45€, 32€, 22€, 12€ και 7€ (εκπτωτικό)

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

SHARE:

24Media Network