Ένιο Μορικόνε: Ο πραγματικός νικητής των Όσκαρ, στα 87 του χρόνια

Ένιο Μορικόνε: Ο πραγματικός νικητής των Όσκαρ, στα 87 του χρόνια

Το 2007, ο Μορικόνε τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την προσφορά του στην 7η Τέχνη ενώ την περίοδο 1979-2001 ήταν έξι φορές υποψήφιος για Όσκαρ. Φέτος κατέκτησε δικαιωματικά το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας για τη μουσική του στο "Οι μισητοί οκτώ" του Ταραντίνο (Vids)

Ο Ιταλός “μαέστρος”, ο ένας και μοναδικός μετρ των κινηματογραφικών soundtrack Ένιο Μορικόνε, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για τη δουλειά του “Οι μισητοί οκτώ” (Hateful Eight) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Η αλήθεια είναι πως η βράβευση του άργησε παραδειγματικά. Το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής είναι το πρώτο που παίρνει μετά από έξι συνολικά υποψηφιότητες για βράβευση από την Ακαδημία.

Το 2007 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του στην 7η Τέχνη. Μεταξύ άλλων στην πολυετή του καριέρα, ο 87χρονος σήμερα Μορικόνε έχει κερδίσει τρία Grammy, τρία Golden Globes, 6 BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και ένα τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι.

Ο Μορικόνε παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, φανερά συγκινημένος τόσο για την θερμή υποδοχή του θεατών όσο και για το ζεστό χειροκρότημα του συνυποψήφιου του John Williams για το soundtrack του ” Star Wars: The Force Awakens”.

Ο λόγος του κατά την τελευτή απονομής των φετινών Όσκαρ:

“Δεν μπορείς να γράψεις σπουδαία μουσική για μια ταινία που δεν είναι σπουδαία. Η δουλειά του Κουέντιν με ενέπνευσε για το τελικό αποτέλεσμα”, είπε ο Ιταλός συνθέτης.

Tweet για τη βράβευση, έκανε και ο Ματέο Ρέντσι:


Κομμάτια από το εξαιρετικό soundtrack του Ιταλού “μαέστρου”:

Ο Μορικόνε έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 500 συνθέσεις στον κινηματογράφο. Παγκοσμίως γνωστός έγινε την περίοδο 1960 – 1975, όταν έγραψε μουσική για ιταλικά γουέστερν, όπως τα “Για Μια Χούφτα Δολάρια”, “Μονομαχία στο Ελ Πάσο” και “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”.

Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο 87χρονος μουσικός ήταν τρομπετίστας και συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα “Il Gruppo”, ενώ έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1978.

Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε κάνει την εμφάνισή του στο Hollywood με την μουσική του σε βραβευμένες ταινίες σπουδαίων Αμερικανών σκηνοθετών, όπως οι Τζον Κάρπεντερ, Μπράιν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν.  Στις πιο πρόσφατες δημιουργίες του συγκαταλέγονται τα soundtrack των ταινιών “Kill Bill” (2003), “Death Proof” (2007), “Άδωξοι Μπάσταρδη” (2009) και “Django: Ο Τιμωρός” (2012).

Όπως έγραφε ο μουσικοκριτικός και εκδότης του θρυλικού JAZZ & ΤΖΑΖ, Γιώργος Χαρωνίτης, ταινίες σκηνοθετών όπως οι Τζίλο Ποντεκόρβο, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Τζουλιάνο Μοντάλντο, Λίνα Βερτμίλερ, Τζουζέπε Τορνατόρε, Μπράιαν Ντε Πάλμα, Ρομάν Πολάνσκι, Γουόρεν Μπίτι, Αντριαν Λιν, Ολιβερ Στόουν, Μάργκαρετ Φον Τρότα, Ανρί Βερνέιγ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ρόλαντ Τζόφε και πολλών άλλων θα μείνουν στην αιωνιότητα και για τη μουσική του Μορικόνε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα