Eurovision 2016: Γιατί η διοργάνωση απειλεί με αποκλεισμό την Iveta

Eurovision 2016: Γιατί η διοργάνωση απειλεί με αποκλεισμό την Iveta

Η πανέμορφη Iveta Mukuchyan προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision, όμως μια της ενέργεια το βράδυ της Τρίτη απειλεί τη συμμετοχή της με αποκλεισμό

Η φετινή συμμετοχή της Αρμενίας ήταν από τις αγαπημένες μας… για πολλούς και διάφορους λόγους. Και μπορεί το θέμα Eurovision να μην έχει κανένα ελληνικό ενδιαφέρον, η πανέμορφη όμως Iveta Mukuchyan που εκπροσωπεί την Αρμενία κατέκλυσε το διαδίκτυο (και στην Ελλάδα) από την ώρα που πάτησε το πόδι της στη σκηνή του διαγωνισμού. Μετά τους χορούς και τις επευφημίες όμως, ήρθε και μια τεράστια διαμάχη με τους διοργανωτές που λίγο έλλειψε να οδηγήσει τη συμμετοχή σε αποκλεισμό, πιθανότητα που δεν έχει ακόμη απορριφθεί.

Η τραγουδίστρια της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στο λεγόμενο Green Room κράτησε στα χέρια της μια σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της περιοχής που διαταράσσει τις σχέσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, η Iveta σήκωσε τη σημαία της περιοχής, λίγα μέτρα από την αποστολή των Αζέρων που διαγωνίζονταν επίσης στη Eurovision το βράδυ της Τρίτης. Όπως είναι φυσικό προκλήθηκε ένταση, ενώ η εν λόγω κίνηση, είναι αντίθετη με τον κανονισμό του διαγωνισμού που δεν επιτρέπει σημαίες τοπικών περιοχών και κρατών που δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό (στη λίστα υπήρχε και η Παλαιστίνη για παράδειγμα) να κυματίζουν στην αρένα.

 

Η κρατική τηλεόραση της Αρμενίας θα υποστεί τις συνέπειες της απεσταλμένης της, με ποινή που θα της επιβληθεί από την επιτροπή της Eurovision. Η Αρμενία ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο ή ακόμη και αναδρομική αφαίρεση βαθμολογίας, αλλά… όλα αυτά θα συμβούν τον Ιούνιο. Αναρωτιόμαστε βέβαια τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Αρμενία έρθει πρώτη το Σάββατο και η επιτροπή αφαιρέσει βαθμούς ένα μήνα μετά!

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού διαγωνισμού “έτριξαν τα δόντια” στην Αρμενία, απειλώντας με αποκλεισμό τόσο φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια νεά παραβίαση του κανονισμού.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο εντάχθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή, μετατράπηκε από το 1988 ως το 1994 στο θέατρο ενός πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο πληθυσμός στον θύλακα αποτελείται πλέον κατά πλειονότητα από Αρμένιους.

Παρά τη σύναψη της εκεχειρίας το 1994, ουδέποτε υπεγράφη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα μέρη.

Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά καιρούς ότι θα ανακαταλάβει δια της βίας τον θύλακα εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η Αρμενία απαντά από την πλευρά της ότι μπορεί να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα