Eurovision 2019: Ο Ντάνκαν Λόρενς και το Arcade φέρνουν στην Ολλανδία τη νίκη για πέμπτη φορά

Eurovision 2019: Ο Ντάνκαν Λόρενς και το Arcade φέρνουν στην Ολλανδία τη νίκη για πέμπτη φορά
Ο Ολλανδός Ντάνκαν Λόρενς με το τραγούδι του "Arcade"΄είναι ο μεγάλος νικητής του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision AP

 Η μελωδία του τραγουδιού που έχει συνθέσει ο ίδιος συγκίνησε επιτροπές και τηλεοπτική κοινό. Τι θέση κατέλαβαν Ελλάδα και Κύπρος - Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Ο Ολλανδός Ντάνκαν Λόρενς με το τραγούδι του “Arcade”΄είναι ο μεγάλος νικητής του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

 Η μελωδία του τραγουδιού που έχει συνθέσει ο ίδιος συγκίνησε επιτροπές και τηλεοπτική κοινό. Ο Λόρενς εμφανίστηκε 16ος κατά σειρά και το κοινό από κάτω παραληρούσε. Ούτε λαμπερά κοστούμια, ούτε εντυπωσιακές κατασκευές και φωτισμοί. Μόνο αυτός και το πιάνο του Άλλωστε, εδώ και μέρες αποτελούσε ένα από τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς και ήταν στις πρώτες θέσεις των στοιχημάτων και των προγνωστικών.

Η βαθμολογία των εθνικών επιτροπών ξεκίνησε λίγο μετά τη 01.00, ενώ στο τέλος προστέθηκαν και οι βαθμοί από την ψηφοφορία του κοινού που ανέτρεψαν κατά πολύ τα αποτελέσματα των επιτροπών.

Ο Λόρενς συγκέντρωσε 231 βαθμούς από τις επιτροπές, 261 από το televoting και έτσι νίκησε με μεγάλη διαφορά.

Η ανακοίνωση του μεγάλου νικητή:

 

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας, Κατερίνα Ντούσκα, κατέκτησε την 21η θέση με 71 βαθμούς στην τελική βαθμολογία, ενώ η Κύπρος με την Τάμτα κατέλαβε την 15η θέση με 101 βαθμούς. Τη βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής ανακοίνωσε ο διεθνούς φήμης μέταλ κιθαρίστας Gus G.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ψηφοφορία των επιτροπών – πριν ανακοινωθεί το televoting – πρώτη αναδείχθηκε η Σουηδία με 239 βαθμούς, δεύτερη η Βόρεια Μακεδονία με 237 και τρίτη η Ολλανδία με 231 βαθμούς.

Αναλυτικά πώς διαμορφώθηκε η τελική βαθμολογία:
 


Εντυπωσιακό μαραθώνιο σόου

Ο φαντασμαγορικός τελικός της φετινής Eurovision – ο οποίος διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες – είχε πολύ καλές συμμετοχές, μεγάλες εκπλήξεις και τεράστια αγωνία τη στιγμή της βαθμολογίας και των αποτελεσμάτων.

Ο τελικός ξεκίνησε με την περσινή νικήτρια Νέτα στον ρόλο πιλότου να κατευθύνει ένα αεροσκάφος με επιβάτες τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του διαγωνισμού στο εκθεσιακό κέντρο του Τελ Αβίβ.

Εκεί τους υποδέχτηκαν οι θεατές και ο εκφωνητής τους «καλωσόρισε» έναν προς έναν στη γλώσσα του, με τα ελληνικά να ακούγονται δύο φορές μία για το «καλωσόρισμα» της Τάμτα για την Κύπρο και η δεύτερη για την Κατερίνα Ντούσκα και την Ελλάδα.

Στη σκηνή τραγούδησε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, η νικήτρια του διαγωνισμού το 1998, με το τραγούδι «Ντίβα».

Συνολικά 26 χώρες συμμετείχαν στον φετινό τελικό. Είκοσι που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό από τους 2 ημιτελικούς αλλά, οι «Big 5», Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία και η διοργανώτρια χώρα Ισραήλ. Η Ελλάδα και η Κύπρος εμφανίστηκαν και οι δύο στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού, στην 13η και 11η θέση, αντίστοιχα.

Ίσως η μεγαλύτερη στιγμή του 64ου διαγωνισμού της Eurovision, ακόμα μεγαλύτερη κι από αυτή της ανάδειξης της νικήτριας χώρας ήταν όταν, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στη σκηνή του Εκθεσιακού Κέντρου του Τελ Αβίβ ανέβηκε η Μαντόνα.

Η παγκόσμια ποπ σταρ ερμήνευσε τη διαχρονική επιτυχία της «Like a Prayer», που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορία, και το νέο της single «Future» που συμπεριλαμβάνεται στο νέο της πολυαναμενόμενο άλμπουμ με τίτλο «MADAME X», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου.

«Χαίρομαι που είμαι εδώ», δήλωσε λίγο νωρίτερα η σούπερ σταρ από το green room και απευθυνόμενοι προς τους διαγωνιζόμενους είπε: «Είστε όλοι νικητές και ο λόγος που το πιστεύω αυτό είναι διότι για να φτάσετε μέχρι εδώ δεν ήταν καθόλου εύκολο».

«Είχατε ένα όνειρο, βάλατε έναν στόχο, δουλέψατε, κάνατε πολλές θυσίες για να πετύχετε τον στόχο σας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Όλοι αυτοί που βρίσκονται εδώ μέσα είναι από όλες τις χώρες του κόσμου που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και αυτό που έχω να πω είναι πως η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους».

Την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους ακολούθησε μία τραγουδιστική σκυταλοδρομία ανάμεσα στην Κοντσίτα Βρουστ, τον Μονς Σέλμερλοβ, την Ελένη Φουρέιρα και τον Βέρκα Σερντούσκα.

Η Κοντσίτα τραγούδησε το «Heroes», με το οποίο ο Μονς κέρδισε τον διαγωνισμό το 2015, τη σκυτάλη πήρε ο Μονς που τραγούδησε το «Fuego», η Φουρέιρα με τη σειρά της τραγούδησε «Dancing Lasha Tumbai», με το οποίο ο Βέρκα εκπροσώπησε το 2007 την Ουκρανία και τέλος ο Βέρκα είπε το «Toy», με το οποίο η Νέτα κατάφερε πέρσι να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Στο τέλος οι τέσσερις καλλιτέχνες, μαζί με την Γκάλι Ατάρι τραγούδησαν το «Αλληλούια», με το οποίο το Ισραήλ κέρδισε την Eurovision του 1979.

Ακολούθησε η εμφάνιση της Νέτα, η οποία τραγούδησε το νέο της τραγούδι «Nana Banana».

Στον διαγωνισμό εμφανίστηκε επίσης ο γάλλος σχεδιαστής μόδας, Ζαν-Πολ Γκοτιέ, ενώ παρουσιάστηκε κι ένα βίντεο στο οποίο η ισραηλινή χολιγουντιανή σταρ Γκαλ Γκαντότ παρουσίασε τι μπορείς να κάνεις σε τρία λεπτά στο Τελ Αβίβ.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών

1. Μάλτα

2. Αλβανία

3. Τσεχία

4. Γερμανία

5. Ρωσία

6. Δανία

7. Άγιος Μαρίνος

8. Βόρεια Μακεδονία

9. Σουηδία

10. Σλοβενία

11. Κύπρος

 

12. Ολλανδία

13. Ελλάδα

14. Ισραήλ

15. Νορβηγία

16. Ηνωμένο Βασίλειο

17. Ισλανδία

18. Εσθονία

19. Λευκορωσία

20. Αζερμπαϊτζάν

21. Γαλλία

22. Ιταλία

23. Σερβία

24. Ελβετία

25. Αυστραλία

26. Ισπανία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα