Η πρώτη, ιστορική εκτέλεση της “Πιρόγας” με τη φωνή της Χάρις Αλεξίου το 1981

Η πρώτη, ιστορική εκτέλεση της “Πιρόγας” με τη φωνή της Χάρις Αλεξίου το 1981

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα βίντεο με την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού "Ερωτικό", της διάσημης "Πιρόγας" του Θάνου Μικρούτσικου και του Αλκη Αλκαίου, που έκανε "ντεμπούτο" πριν 40 χρόνια με τη φωνή της Χάρις Αλεξίου σε μία ιστορική συναυλία.

Ποιος δεν έχει τραγουδήσει, έστω και μία φορά στη ζωή του, την “Πιρόγα” του Θάνου Μικρούτσικου (πλασιωνόταν από τους Λοϊζο και Λεοντή) και του Αλκη Αλκαίου;

Το καταπληκτικό αυτό ζεϊμπέκικο ακούστηκε για πρώτη φορά το 1981 σε συναυλία του Μικρούτσικου στο γήπεδο του Πανιωνίου στην οποία κόπηκαν-κρατηθείτε-48000 εισιτήρια.

Την Πιρόγα (Ερωτικό ήταν ο πρώτος τίτλος αλλά έμεινε στην ιστορία η Πιρόγα) την πρωτοτραγούδησε εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ η Χάρις Αλεξίου και ο κόσμος στις εξέδρες και στην αρένα βουβάθηκε.

Ιδού πως περιγράφει την εμπειρία ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσιος στην αυτοβιογραφία του την οποία επιμελήθηκε ο Οδυσσέας Ιωάννου.

“Πρώτη συναυλία στο γήπεδο του Πανιωνίου, χωρητικότητας στις εξέδρες 25.000 θεατών, κόβουμε 48.000 εισιτήρια! ….Σε εκείνη τη συναυλία πρωτοακούγεται η “Πιρόγα” (το “Ερωτικό”) από την Αλεξίου. Δεν είναι εύκολο να περιγράψω αλλά κυρίως να εξηγήσω τι ήταν αυτό που συνέβη με το τραγούδι εκείνη την ώρα. Μετά το πρώτο τετράστιχο, σαράντα οχτώ χιλιάδες άνθρωποι σταμάτησαν να μιλάνε, επικράτησε απόλυτη σιωπή, και θυμάμαι έντονα το ξέσπασμα ενθουσιασμού μόλις τελείωσε” (από το βιβλίο “Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος” συνομιλίες με τον Οδυσσέα Ιωάννου εκδ. Πατάκη).

Στη δισκογραφία το τραγούδι έμελλε να “περάσει” από τη φωνή του Μανώλη Μητσιά το 1982, ίσως στην κορυφαία ερμηνεία του Ελληνα τραγουδιστή.

Η Αλεξίου το συμπεριέλαβε στο δίσκο της “η αγάπη είναι ζάλη”, (πάλι με τον Θάνο Μικρούτσικο) πολύ αργότερα, το 1986.

Θυμηθείτε την ιστορική πρώτη εκτέλεση με τη φωνή της Αλεξίου

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα