Η συνεργασία του Πανούση με Μάλαμα, Αγγελάκα και Στανίση

Η συνεργασία του Πανούση με Μάλαμα, Αγγελάκα και Στανίση

Πριν από 3 χρόνια ακριβώς, ο Τζίμης Πανούσης μας χάρισε 4 "νέα" κομμάτια μέσα από τρεις μοναδικές συνεργασίες

Πριν από 3 χρόνια ακριβώς, τον Ιανουαρίο του 2015, επανακυκλοφορούσε το περιοδικό “ΜΕΤΡΟ”. Με αφορμή την επανακυκλοφορία του περιοδικού, ο Τζίμης Πανούσης συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τρεις καλλιτέχνες, για την έκδοση τεσσάρων τραγουδιών που θα συνόδευαν το “ΜΕΤΡΟ”. Οι καλλιτέχνες αυτοί ήταν ο Σωκράτης Μάλμας, ο Γιάννης Αγγελάκας και η Κατερίνα Στανίση.

Το πρώτο τεύχος, κυκλοφόρησε με ένα 7ιντσο βινύλιο, το οποίο περιελάμβανε διασκευές του Τζίμη Πανούση των ρεμπέτικων τραγουδιών “Ο πόνος του πρεζάκια” και η “Προσευχή του μάγκα”, ερμηνευμένα από τον Σωκράτη Μάλαμα.

Πρόκειται για διασκευές των δύο τραγουδιών, με στίχους ευθέως πολιτικούς. Στην “προσευχή του μάγκα” ο Τζίμης σατύριζε και επιτίθετο στο πολιτικό σύστημα με στίχους όπως “ρίξε τη νόσο Καλά-αζάρ στους σκύλους των κομμάτων” και “να απαλλαγούμε απ’ τους βαλτούς και τους ευρω-μασώνους”. Ο “Πόνος του πρεζάκια”, μετονομάστηκε σε “Ο πόος του ποδηλάτη” και αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Για το τρίτο τεύχος του περιοδικού, ο Τζίμης Πανούσης κυκλοφόρησε δύο τραγούδια. Με τον Γιάννη Αγγελάκα το τραγούδι “Η katyusha του ΚΚΕ”, που βασίζεται στο σοβιετικό τραγούδι που έγινε και ο ύμνος του ΕΑΜ. “Η katyusha του ΚΚΕ” αποτέλεσε ευθεία επίθεση στο Κομμουνιστικό Κόμμα, διατυπώνοντας θέσεις που ο Πανούσης είχε εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν. Από την πλευρά του ΚΚΕ και των οπαδών του υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ότι το τραγούδι εξισώνει το Κόμμα με την Χρυσή Αυγή.

Το τελευταίο τραγούδι από αυτή τη σειρά, προέκυψε από την συνεργασία που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη έκπληξη. Η Κατερίνα Στανίση ερμήνευσε το τραγούδι Υγιεινή Διαστροφή, το οποίο είχε γράψει εκείνη την περίοδο ο Τζιμάκος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα