Λου Ριντ: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον ιδρυτή των Velvet Undergound

Λου Ριντ: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον ιδρυτή των Velvet Undergound
Λου Ριντ ASSOCIATED PRESS

Όταν οι γονείς του του έκαναν ηλεκτροσόκ για να "θεραπεύσουν" τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις και άλλα πράγματα που δεν ξέρεις για τη ζωή του Λου Ριντ που έφυγε σαν σήμερα το 2013.

Σαν σήμερα το 2013 και σε ηλικία 71 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος και ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Λου Ριντ, βασικός συνθέτης του συγκροτήματος Velvet Underground.

Το ηλεκτροσόκ που υποβλήθηκε από τους γονείς του ως “τιμωρία” επειδή είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις, η σχέση του με τα ναρκωτικά, ο λόγος για τον οποίο φορούσε πάντα γυαλί ηλίου πάνω στη σκηνή και άλλες ιστορίες για τη ζωή του σπουδαίου μουσικού που ίσως δεν γνώριζες.

1. Η θεραπεία με το ηλεκτροσόκ

Σε “θεραπεία” με ηλεκτροσόκ τρεις φορές την εβδομάδα ανάγκαζαν τον αμερικανό μουσικό οι γονείς του όταν ανακάλυψαν τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις του κατά την διάρκεια της εφηβείας στο Μπρούκλιν την δεκαετία του 60. Οι Εβραίοι γονείς του (το πραγματικό του όνομα ήταν Ραμπίνοβιτς) τον οδήγησαν στον ψυχίατρο ο οποίος τον υπέβαλε για έξι ολόκληρους μήνες σε ηλεκτροσόκ τρεις φορές την εβδομάδα, χορηγώντας του και διάφορα ψυχοφάρμακα. Την εποχή εκείνη ένα κομμάτι της δυτικής ψυχιατρικής θεωρούσε την ομοφυλοφιλία ασθένεια και την αντιμετώπιζε με βαριές ψυχοθεραπείες. Το αποκαλύπτει μάλιστα και ο ίδιος στο κομμάτι του “Kill Your Sons” (=σκότωσε τους γιους σου).

Ο Lou Reed μέσα από τον φακό του Mick Rock, από το βιβλίο Transformer


2. Εργάστηκε στη φορολογική εταιρεία του πατέρα του αφού έφυγε από τους Velvet Underground

Αφότου αποχώρησε από τους Velvet Underground ο Ριντ εργάστηκε για ένα χρονικό διάστημα στην φορολογική εταιρεία του πατέρα του ως δαχτυλογράφος. Έβγαζε 40 δολάρια την εβδομάδα για περίπου ένα χρόνο, μέχρι να αποφασίσει να ακολουθήσει σόλο καριέρα στη μουσική.

3. Αποκαλούσε “σκουπίδια” τους Beatles και “ψευτοκουλτούρα” τους Doors

“Κατά την άποψή μου, ξέρω ότι αυτό ακούγεται προκλητικό, αλλά οι υπόλοιποι δεν μας έφταναν ούτε στο μικρό μας δαχτυλάκι”. Είχε πει ο Λου Ριντ αναφερόμενος στους Velvet Underground σε μια συνέντευξη στον Joe Smith το 1987.

Ερωτηθείς για τον John Lennon και τους Beatles, ο Reed είχε πει: “Ποτέ δε μου άρεσαν. Τους θεωρούσα σκουπίδια. Και αν με ρωτήσεις τι μου άρεσε, θα σου πω, κανείς”.

Για όσους διατείνονταν ότι έκαναν “καλλιτεχνικές” δουλειές, ο ίδιος είχε αναφέρει: “Όσες μπάντες ήθελαν να κάνουν κάτι “ανώτερο”, και το βάφτιζαν “κουλτούρα”, κατέληγαν στο να παράγουν ένα ηλίθιο αποτέλεσμα, χειρότερο και από ηλίθιο rock & roll. Μιλάω ας πούμε για τους Doors, ήταν μια τέτοια περίπτωση”.

Λου Ριντ ASSOCIATED PRESS


Όταν δεν είχε όρεξη να πάει σε συνέντευξη συνήθιζε να στέλνει κάποιο άλλο άτομο στη θέση του, κάτι που σχεδόν κανείς δεν παρατήρησε.

4. Τι είχε δηλώσει για τα ναρκωτικά

“Κάνω ναρκωτικά επειδή στον 20ο αιώνα, στην τεχνολογική εποχή που ζούμε στις πόλεις, υπάρχουν συγκεκριμένες ουσίες που πρέπει να λαμβάνεις για να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου σαν ένας απλός άνθρωπος των σπηλαίων”, είχε πει κάποτε ο Λου Ριντ σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Lester Bangs.

Ο Lou Reed στο Hollywood AP


5. Γιατί φορούσε γυαλιά ηλίου στη σκηνή

Ο Lou Reed είπε κάποτε ότι ο λόγος που φορούσε γυαλιά ηλίου στη σκηνή ήταν επειδή δεν μπορούσε να αντέξει το θέαμα του κοινού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα