Μανώλης Μητσιάς: “Θέλω να φύγω γρήγορα και αξιοπρεπής πάνω από το πάλκο”

Μανώλης Μητσιάς: “Θέλω να φύγω γρήγορα και αξιοπρεπής πάνω από το πάλκο”
O Μανώλης Μητσιάς Papadakis press

Ο σπουδαίος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς μίλησε στο NEWS 24/7 για τα "50 Χρόνια Χρυσάφι" που θα τραγουδήσει στον δροσερό Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Μια μαγευτική βραδιά στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 14 Ιουνίου υπόσχεται ο σπουδαίος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, που συμπληρώνει 50 και παραπάνω χρόνια αξιομνημόνευτης μουσικής διαδρομής.

Υπό τον τίτλο “50 Χρόνια Χρυσάφι” θα ακούσουμε ένα μαγευτικό μουσικό οδοιπορικό με στάσεις στους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα του Μανώλη Μητσιά – σταθμούς που αποτελούν ταυτόχρονα και εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Ένα μελωδικό ταξίδι ενός ουσιαστικού καλλιτέχνη που θα μοιραστεί μαζί μας της δικής του “Γης το χρυσάφι”. Τραγούδια όπως τα: “Δρόμο το Δρόμο”, “Περίπατος” και “Σε χιλιάδες σταθμούς”. Θα μας τραγουδήσει για τη “Μικρή Ραλλού”, για τον “Γιάννη τον φονιά” και θα μας πάει “Ελευσίνα”. “Μ’ ένα παράπονο” θα μας ερμηνεύσει “Μη χτυπάς”, “Αυτά τα χέρια”, “Ποτέ”, “Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη”, “Πιρόγα” και πολλά ακόμη.

O Μανώλης Μητσιάς

Με επίκεντρο τη συναυλία αυτή ο σπουδαίος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς μίλησε στο NEWS 24/7 για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λοΐζο με τον οποίο δεν πρόλαβε να συνεργαστεί και το πώς σκέφτεται να εγκαταλείψει κάποια μέρα… το πάλκο!

Δεν πιστεύω στις ιδεολογίες, όπως παλιά. Ο καθένας, σήμερα, δείχνει από τη στάση του στην κοινωνία, ή από την προσφορά του γενικότερα την ιδεολογία του. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ιδεολογία δοσμένη, “γραμμένη” που σε διορθώνει ή σε κάνει άνθρωπο σωστό.

50 χρόνια καριέρας και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα και ανθρώπους της μουσικής. Νιώθετε ότι κάνατε την πορεία που επιθυμούσατε;

Ναι, νομίζω πως αυτά που ήθελα να τραγουδήσω, τα τραγούδησα. Βέβαια κανείς δεν συμπληρώνει ποτέ τον κύκλο των επιθυμιών του. Λείπουν σίγουρα κάποιοι σημαντικοί δημιουργοί, αλλά όταν έχεις τραγουδήσει 3 δίσκους του Χατζιδάκι σε Α εκτέλεση, το ίδιο 3 δίσκους του Θεοδωράκη και έχεις πει 100 περίπου τραγούδια σε στίχους του Γκάτσου, δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να είσαι ευχαριστημένος.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία μου έπαιξε ο Νίκος Γκάτσος από την αρχή που τον γνώρισα. Θα ήθελα πολύ να έχω πει τραγούδια του Λοΐζου. Ήμασταν φίλοι με τον Μάνο, αλλά δεν προλάβαμε να συνεργαστούμε γιατί “έφυγε”.

Υπάρχουν τραγούδια που θα θέλατε να έχετε τραγουδήσει ή καλλιτέχνες που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Βέβαια, έχουν γραφτεί καταπληκτικά τραγούδια. Αυτό που μου λείπει πολύ είναι ένας δίσκος που γράφτηκε για μένα, ο Άγιος Φεβρουάριος του Δήμου Μούτση, αλλά δεν με άφησε η εταιρεία μου τότε να τραγουδήσω. Με περίμενε 3 χρόνια ο Μούτσης για αυτόν τον δίσκο, αλλά δυστυχώς η εταιρεία δεν το επέτρεψε. Τραγούδησε όμως υπέροχα στον δίσκο ο Μητροπάνος. Επίσης, θα ήθελα πολύ να έχω πει τραγούδια του Λοϊζου. Ήμασταν φίλοι με τον Μάνο αλλά δεν προλάβαμε να το συνεργαστούμε γιατί “έφυγε”.

O Μανώλης Μητσιάς Papadakis Press

Πιστεύετε στους “μέντορες”; Ποια πρόσωπα έπαιξαν κομβικό ρόλο στο ξεκίνημά σας και γενικότερα στην πορεία σας;

Σημαντικό ρόλο στην πορεία μου έπαιξε ο Νίκος Γκάτσος από την αρχή που τον γνώρισα. Ο Δήμος Μούτσης που μου έδωσε πολύ σημαντικά τραγούδια στο ξεκίνημά μου και βέβαια η οικογένειά μου που πάντα με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να χρειαστεί να παρεκτραπώ από την ιδεολογία που έχω ως τραγουδιστής.

Όταν πας στο εξωτερικό εκεί καταλαβαίνεις τη μεγάλη αξία του Θεοδωράκη! Έτυχε να το ζήσω σε μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, όπου όλοι τον αποθέωναν. Δοξάστηκε η Ελλάδα μέσα από τον Μίκη.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη -με τον οποίο έχετε ζήσει μοναδικές στιγμές- πόσο δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που άφησε στον χώρο του πολιτισμού γενικότερα;

Δεν είναι απλά δυσαναπλήρωτο το κενό που άφησε… αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμπληρωθεί. Η απουσία του είναι καθοριστική για τον ελληνικό πολιτισμό. Εδώ στην Ελλάδα ίσως δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε αλλά όταν πας στο εξωτερικό εκεί καταλαβαίνεις τη μεγάλη αξία του. Έτυχε να το ζήσω σε μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική όπου όλοι τον αποθέωναν. Δοξάστηκε η Ελλάδα μέσα από τον Μίκη.

Ο πατέρας σας -όπως έχετε πει- ήταν ιδεολόγος αριστερός. Σήμερα υπάρχουν ιδεολογίες;

Σήμερα υπάρχουν ιδεολογίες ατομικές πια. Δεν πιστεύω στις ιδεολογίες όπως παλιά, τις λεγόμενες δοτές ιδεολογίες. Ο καθένας, σήμερα, δείχνει από τη στάση του στην κοινωνία, ή από την προσφορά του γενικότερα την ιδεολογία του. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ιδεολογία δοσμένη, “γραμμένη” που σε διορθώνει ή σε κάνει άνθρωπο σωστό.

Ο καλός τραγουδιστής -έχετε δηλώσει- δεν είναι μόνο μία καλή φωνή. Οι νέοι τραγουδιστές τα νιώθουν τα τραγούδια; Ξεχωρίζετε κάποια νέα ταλέντα;

Ο καλός τραγουδιστής είναι αυτός που έχει βιώσει τα τραγούδια που τραγουδάει. Έχει βιώσει καταστάσεις παρόμοιες. Εμείς έχουμε ζήσει πολιτικά τραγούδια, κοινωνικά τραγούδια γιατί η Ελλάδα πέρασε δύσκολα χρόνια. Εμφυλίους, διαχωρισμό κομμουνιστών και δεξιών, ένα ατελείωτο κυνηγητό, όλα αυτά τα ζήσαμε. Οι νέοι όσο μπορούν τα νιώθουν και ολοκληρώνουν την ερμηνεία με την καλή φωνή τους.

Θα ήθελα να φύγω αξιοπρεπής πάνω από το πάλκο, αλλά κυρίως να έχω να πω και καλά πράγματα. Δεν έχει νόημα για μένα κάτι άλλο.

Στο διάστημα εγκλεισμού δουλέψατε τη δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο «Συγγνώμη Πόλη μου»; Πώς προέκυψε αυτός ο κύκλος τραγουδιών με πυρήνα τον Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη.

Ήταν μια ιδέα που μου άρεσε γιατί η Κωνσταντινούπολη έχει περάσει πάρα πολλά και δεν πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που είχε. Για αυτό και ο τίτλος “Συγγνώμη Πόλη μου”. Έκαναν τόσα βάρβαρα πράγματα εκεί οι Τούρκοι για τα οποία δεν αντιδράσαμε όπως έπρεπε να αντιδράσουμε.

Συμμερίζεστε τη δήλωση κάποιων καλλιτεχνών που λένε ότι η ζωή τους θα τελειώσει “πάνω στη σκηνή”; Περνάει από το μυαλό σας η στιγμή της αποχώρησης από το τραγούδι;

Θα έλεγα ότι δεν έχω τέτοια διάθεση. Θα ήθελα να φύγω γρήγορα, σε ένα δυο χρόνια. Να φύγω αξιοπρεπής πάνω από το πάλκο αλλά κυρίως να έχω να πω και καλά πράγματα. Δεν έχει νόημα για μένα κάτι άλλο.

O Μανώλης Μητσιάς Papadakis Press

Επανέρχεστε με τα “50 χρόνια χρυσάφι” -μία παράσταση που μάγεψε στο Ηρώδειο- αυτή τη φορά στην Κήπο του ΜΜΑ. Ποια είναι τα τραγούδια που σιγοτραγουδάει μαζί σας το κοινό;

Το κοινό τραγουδάει τα πάντα. Εγώ έτσι κι αλλιώς είμαι πάντα ανοιχτός στις συναυλίες και ακούω τον κόσμο όταν μου λέει τις επιθυμίες του. Είμαστε πάντα έτοιμοι με τους μουσικούς μου να κάνουμε τα χατήρια του κόσμου.

Επόμενα καλοκαιρινά ραντεβού με το ελληνικό κοινό;

Ξεκινάμε την περιοδεία μας στην Ελλάδα αρχές Ιουλίου πηγαίνοντας στη Λιβαδειά, την Κρήτη επάνω στη Χαλκιδική και πολλά άλλα ακόμα. Θα κάνουμε και ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό στη γενέτειρά του το Κιάτο. Έχουμε ένα γεμάτο καλοκαίρι και είμαστε χαρούμενοι.

“50 Χρόνια Χρυσάφι” στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Στεκόμαστε στο ήθος του, την ευγένεια και την ταπεινότητα του Μανώλη Μητσιά που το δικό του χρυσάφι μας το μοίρασε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια. Μελωδίες, στίχοι, τραγούδια που βρήκαν χώρο στην καρδιά και ρίζωσαν στις ψυχές όλων.

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής θα ακουστούν όλες τις μεγάλες επιτυχίες των 50 ετών της καλλιτεχνικής του πορείας σε μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Μάνου Λοΐζου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γιάννη Σπανού, Θάνου Μικρούτσικου, Διονύση Σαββόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Άκη Πάνου, Ηλία Ανδριόπουλου, Γιώργου Χατζηνάσιου, Χρήστου Λεοντή και σε στίχους και ποίηση των Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου και πολλών άλλων μουσικών, στιχουργών και ποιητών. Μαζί με τον Μανώλη Μητσιά η σπουδαία ορχήστρα του. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αχιλλέας Γουάστωρ.

Info: Εισιτήρια: 15 €, Προπώληση: 210 72 82 333 | www.megaron.gr. Έναρξη: 21:00. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Οι εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου κάθε καλοκαίρι γίνονται στο γρασίδι. Οι θεατές μπορούν να φέρουν μαζί τους μαξιλάρια ή ριχτάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα