Ο Χρήστος Θηβαίος εξηγεί στο NEWS 24/7 γιατί το “Εμπάργκο” του Θάνου Μικρούτσικου θυμίζει άλμπουμ των Queen

Ο Χρήστος Θηβαίος εξηγεί στο NEWS 24/7 γιατί το “Εμπάργκο” του Θάνου Μικρούτσικου θυμίζει άλμπουμ των Queen
EVANGELOS_GKIKOPOULOS/papadakis press

Ο Χρήστος Θηβαίος μιλά στο NEWS 24/7 για το εμβληματικό "Εμπάργκο" του Θάνου Μικρούτσικου.

Στις 23 Δεκεμβρίου η σκηνή του Christmas Theatre υποδέχεται το εμβληματικό «Εμπάργκο» του Θάνου Μικρούτσικου στη νέα εκδοχή του, με ερμηνευτές δύο σπουδαίους μαθητές -και φίλους του. Τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο. Μια βραδιά που υπηρετεί το μεγάλο “θέλω” του Θάνου Μικρούτσικου. Ας θυμηθούμε τα λόγια του: «Θέλω ακρίβεια και έκφραση σε ισορροπία, χωρίς να υπερτερεί η μία της άλλης».

Το «Εμπάργκο» κυκλοφόρησε το 1982: μία ολοκληρωμένη εργασία σε ποίηση του Άλκη Αλκαίου, με τον οποίο ο συνθέτης συνεργάστηκε συστηματικά για μια τετραετία μέχρι να προκύψει το υλικό το οποίο τελικά κυκλοφόρησε. Όπως αναφέρει ο συνθέτης στον Οδυσσέα Ιωάννου, στο βιβλίο του «Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος», μελοποίησε περισσότερα από πενήντα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου, για να καταλήξει σε δέκα: η αυστηρή προσήλωση του Μικρούτσικου στο όραμά του απέδωσε καρπούς, καθιστώντας το έργο διαχρονικό.


Μίλτος Πασχαλίδης και Χρήστος Θηβαίος αναλαμβάνουν να επανασυστήσουν το «Εμπάργκο» που σφράγισε τη συνεργασία Θάνου Μικρούτσικου και Άλκη Αλκαίου. Ο συνθέτης συχνά αναφερόταν στον ποιητή σαν το άλλο του μισό. Έχει πει γι’ αυτήν την ιστορική συνεργασία τους: «Στην Ιστορία της Ποίησης οι μεγάλοι Ποιητές μάς δείχνουν με σημάδια όψεις του μέλλοντός μας. Στην Ιστορία του Τραγουδιού οι μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από εμάς αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά. Η Τέχνη δεν αξίζει τον κόπο αν μόνο αντανακλά αυτό που γίνεται τώρα και που τώρα είναι κατανοητό. Πρέπει να δείχνει, να φωτίζει, να μεγεθύνει τις -καλά- κρυμμένες πλευρές των γεγονότων. Αυτό κάνει ο Αλκαίος στο Εμπάργκο. Τραγούδια συγκυρίας, τραγούδια που θα λειτουργούν στο μέλλον ως αρχαιολογικά ευρήματα.»

Χρήστος Θηβαίος (αριστερά) και Μίλτος Πασχαλίδης δίνουν την δική τους εκδοχή για το "Εμπάργκο" GEORGE SPANOS PHOTOGRAPHY


Ο Χρήστος Θηβαίος μίλησε στο NEWS 24/7 με αφορμή τη συναυλία αυτή στις 23 Δεκεμβρίου: “Πρωτοάκουσα το “Εμπάργκο” για πρώτη φορά το 1982, όταν βγήκε ο δίσκος. Δεν το άκουσα ωστόσο ολοκληρωμένο τότε, γιατί έφυγα για την Ιταλία. Είχα γράψει μία κασέτα και μέσα σ’ αυτήν υπήρχαν κάποια τραγούδια από το “Εμπάργκο”. Το 2000, ωστόσο, όταν επέστρεψα από την Ιταλία και ήρθα σε επαφή με τον Θάνο Μικρούτσικο – επειδή μου ζήτησε να μελετήσω το έργο του ενόψει των συναυλιών του που είχαμε στο Μέγαρο Μουσικής (Νοέμβριος 2000) – άκουσα πολύ πιο προσεκτικά όλο το έργο και κατάλαβα πως αποτελούσε μία ιδιαίτερη σφραγίδα στο ολοκληρωμένο έργο του. Το άκουσα συνολικά και κατέταξα τον δίσκο αυτό σε ολοκληρωμένα έργα όπως είναι κάποια progressive rock έργα των Genesis και των Queen. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον άκουγα έναν δίσκο όπου συνυπήρχε το “Ερωτικό”, η “Σκάντζα” ή το “Ταπεινό Ρέκβιεμ Για Το Μέλλον” ή η “Γαμμαγραφία” [σ.σ. τραγούδια από το Εμπάργκο]. Οι τρομεροί ερμηνευτές της πρώτης εκτέλεσης, η Μαρία Δημητριάδη, ο Κώστας Καράλης, ο Βλάσης Μπονάτσος και ο Μανώλης Μητσιάς έδωσαν κάτι πολύ ξεχωριστό στο έργο αυτό.

Και ο καιρός περνούσε και όλη αυτή η οικογένεια του Θάνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Θύμιος Παπαδόπουλος, είχαμε μία στενή και δυνατή σχέση. Κάποια στιγμή, με πήρε τηλέφωνο ο Μίλτος και μου πρότεινε να τραγουδήσουμε μαζί ξανά αυτό το έργο. Η ιδέα με ενθουσίασε και με συγκίνησε και φυσικά ήταν και μία περαιτέρω πρόταση στην πρόταση του Θάνου να ηχογραφήσουμε ξανά την “Πρωινή ή βραδινή σερενάτα” (από το Εμπάργκο).

Από την πλευρά της μουσικής, η μουσική σύνθεση και φόρμα του Θάνου για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, μας έδωσε το στίγμα για το πώς μπορεί μια κλασική ενορχήστρωση και σύνθεση σύγχρονης μουσικής, όπως είναι τα έργα του Σοστακόβιτς, να υποστηρίξουν ένα τραγούδι ελληνικό και πολύ ιδιαίτερο, όπως η Γαμμαγραφία. Πραγματικά μας συγκλόνισε όλους αυτού του είδους η μουσική φόρμα. Και μιλάμε για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει πολύ βαθιά τις ρίζες της στο τραγούδι. Αλλά από το δημοτικό τραγούδι, το λαϊκό, το ρεμπέτικο, την τραγουδοποιία, περάσαμε σε μία άλλη φόρμα τραγουδιού. Αυτή της σύγχρονης σύνθεσης με πολύ βαθιές ελληνικές μελωδίες. Και βεβαια η ποίηση-εγγύηση του Άλκη Αλκαίου, απόλυτα διαχρονική και σήμερα πιο σύγχρονη από ποτέ, καθώς ήδη ζούμε αυτή τη στιγμή σε ιατρικό εμπάργκο. Θα το ξεπεράσουμε όμως…

Με μεγάλη συγκίνηση είχαμε την πρώτη συνάντηση με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Θύμιο Παπαδόπουλο, όπου ο Θύμιος είχε ετοιμάσει τις ορχήστρες με πολύ μεγάλη προσοχή. Πήγαμε με τον Μίλτο στο στούντιο να ακούσουμε το πόσο με ακρίβεια ήταν καταγεγραμμένη η μουσική από τις παρτιτούρες του Θάνου – με την επιμέλεια πάντα του Θύμιου- και κάναμε μια πρώτη απόπειρα, ένα πείραμα να πούμε μαζί για πρώτη φορά τα τραγούδια.

Τα τραγούδια καταγράφηκαν, τα τραγουδήσαμε, όσα τραγούδια είπαμε κατά μόνας, ο ένας κοίταζε τα μάτια του άλλου πίσω από το τζάμι. Και όσα τραγούδια τραγουδάμε μαζί, τα τραγουδήσαμε και οι δύο μαζί στο μικρόφωνο, οπότε είναι ένας δίσκος γραμμένος ζωντανά. Το αποτέλεσμα το άκουσε ο Θύμιος μαζί με τον Σωτήρη τον Χαραλαμπόπουλο και τελικά μας κάλεσε να κάνουμε διορθώσεις. Τελικά δε διορθώσαμε τίποτα, απλώς ξανατραγουδήσαμε κάποια τραγούδια για να έχουμε μία πληθώρα επιλογών. Τελικά έχουμε στα χέρια μας αυτόν τον δίσκο που έχει ενθουσιάσει και τη νέα γενιά, τα παιδιά μου 20 και 13 ετών, φίλοι τους, συμμαθητές και συμφοιτητές τους δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τον νέο αυτό τρόπο τραγουδιού, ο οποίος όμως έχει βαθιά στις ρίζες του από το 1982 και πίσω.

Είμαστε περήφανοι και ανυπομονούμε στις 23 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater να τραγουδήσουμε ζωντανά αυτόν τον δίσκο. Το πρώτο μέρος σύμφωνα με τις οδηγίες του Θάνου θα έχει μία πιο θεατρική μορφή, θα παρουσιάσουμε το Εμπάργκο με τον Μίλτο και στο δεύτερο μέρος τα πιο εξωστρεφή τραγούδια που θα τραγουδήσει μαζί όλος ο κόσμος. Μεγάλη μας τιμή που θα είναι μαζί μας ο Γιάννης Κότσιρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαϊδης και ο Μανώλης Μητσιάς”.

Την παράσταση πλαισιώνει απάνθισμα τραγουδιών από την πλούσια εργογραφία του συνθέτη με τους: Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και όλους όσοι θα είμαστε εκεί για να ενώσουμε τις φωνές μας στα τραγούδια του Θάνου που αγαπήσαμε.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Καλλίστρατος Δρακόπουλος: τύμπανα/Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο/Μάξιμος Δράκος: πιάνο/Χρήστος Περτσινίδης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα/Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι/Θύμιος Παπαδόπουλος: ενορχηστρώσεις, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο/Οργάνωση παραγωγής: Cricos Productions & Cultural Management

Info: Αφιέρωμα – Ο Θάνος Μικρούτσικος στο Christmas Theater/Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 στις 20.30/Τιμές Εισιτηρίων: VIP: 48 ευρώ, Α’ Ζώνη: 42 ευρώ, Β’ Ζώνη: 36 ευρώ, Γ’ Ζώνη: 30 ευρώ, Δ’ Ζώνη: 22 ευρώ ,Ε’ Ζώνη: 15 ευρώ (παιδικό, εφηβικό, φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων: 13 ευρώ), ΑΜΕΑ: 13 ευρώ, Συνοδός: 15 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211- 7701 700 ή στο Ταμείο του θεάτρου), Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια. Πληροφορίες στο 211 7701 700 και στο [email protected]/ Προπώληση εισιτηρίων: www.ct.gr, τηλεφωνικά στο 211 77 01 700 και στο δίκτυο viva.gr/ CHRISTMAS THEATER: Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, Βεϊκου 137, Γαλάτσι, Τηλέφωνο: 211 77 01 700 και https://ct.gr/

Ο χώρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Γαλατσίου διαθέτει δικό του Parking και είναι δωρεάν./Η είσοδος και η έξοδος των αυτοκινήτων γίνεται από 2 εισόδους./Το θέατρο διαθέτει βεστιάριο και η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν./Το θέατρο έχει πρόσβαση για άτομα ΑΜΕΑ και η κράτηση εισιτηρίων γίνεται τηλεφωνικά στο 211 7701700.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα