Οι απόκοσμοι Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη “παίζουν” με το σκοτάδι και το φως στην Στέγη

Οι απόκοσμοι Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη “παίζουν” με το σκοτάδι και το φως στην Στέγη
Elina Giounanli

Δύο πλάσματα που έζησαν πριν καν δημιουργηθεί ο κόσμος μας ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι καταλαμβάνουν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Δύο απόκοσμα μοναχικά πλάσματα καταλαμβάνουν την Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Δύο πλάσματα που έζησαν πριν καν δημιουργηθεί ο κόσμος μας ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Έχουν περίεργα πρόσωπα, γυμνά πρόσωπα, έντονες ανασηκωμένες μύτες, τα σώματά τους περίεργα, τα ρούχα τους επίσης. Επικοινωνούν με περίεργους ήχους, δεν μπορείς να καταλάβεις αν γελάνε ή αν απλώς κραυγάζουν από ανησυχία και επιδίδονται σε ένα παιχνίδι φαινομενικά χωρίς σκοπό.

Αυτοί είναι οι “Τιτάνες” του Ευριπίδη Λασκαρίδη, τα αλλόκοτα πλάσματα που θα αιχμαλωτίσουν το βλέμμα σας και θα σας συγκινήσουν με την βαθιά τους τρυφερότητα μιλώντας για θεούς και θνητούς, για τις αποτυχίες και το ανθρώπινο συνταίριασμα το παράξενο έτος 2021. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης οραματίζεται ένα σύμπαν παλαιότερο από τον κόσμο, μια εποχή του νου που ακόμα και οι σκιές είναι ζωντανές και τα πράγματα δεν έχουν σταθερά μεγέθη. Τα ελάχιστα γίνονται πελώρια. Στη σκηνή χωράει όλος ο χώρος και ο χρόνος και από τις λεπτομέρειες αναβλύζουν, χωρίς προειδοποίηση η έκπληξη, ο ενθουσιασμός και ο τρόμος.

Julian Mommert

Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια και ο Λασκαρίδης επανέρχεται με θέρμη σε αυτό το έργο; O ίδιος αναφέρει για την επανεκκίνηση των ΤΙΤΑΝΩΝ: «Τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο πια. Και το πιο απλό άγγιγμα ακολουθείται από δισταγμό, μια βαθιά εκπνοή μπορεί να φέρει αμηχανία. Δεν συναντιόμαστε όπως παλιά, κι όμως η επιθυμία για εγγύτητα δεν σβήνει. Με τους ΤΙΤΑΝΕΣ, ταξιδέψαμε από το καλοκαίρι του ‘17 σε δώδεκα χώρες, από τον Καναδά ως το Χονγκ Κονγκ. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε ήταν τον Φλεβάρη του ’20 στο Teatros del Canal στη Μαδρίτη, όταν στις ειδήσεις ακούγαμε για έναν ιό που επέβαλε την απομόνωση. Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, το πλησίασμα, ακόμη και το πιο απλό ακούμπημα, έγιναν ανεπίτρεπτα. Μοιάζει αυτή η εποχή να πέρασε και τα σώματα να μπορούν να ξανασμίξουν χωρίς τόσες αναχαιτίσεις. Στους ΤΙΤΑΝΕΣ, οι δυο μας ήρωες –αυτοί οι δυο ανάποδοι και αχώριστοι θεοί– ψάχνουν απ’ την αρχή να βρουν τρόπο να συναντηθούν. Ο εναγκαλισμός τους στο τέλος είναι εναγώνιος και επεισοδιακός, μοιάζει σαν να τα καταφέρνουν επιτέλους να είναι και πάλι μαζί. Έχουν αλλάξει όλα γύρω μας πολύ κι αναζητούμε από την τέχνη να μας βοηθήσει να φανταστούμε τον κόσμο του αύριο. Η γειτνίαση ήταν πάντα φορτισμένη με ένταση, ειδικά στο σημείο όπου το φως που έρχεται, συναντά το σκοτάδι που φεύγει.»

Η δουλειά του Λασκαρίδη, σταθερού συνεργάτη της Στέγης τα τελευταία χρόνια, δεν κατατάσσεται πουθενά και συνάμα απευθύνεται παντού. «Ιερό και βέβηλο, τελετουργικό και πεζό, θείο και κολασμένο. Διαφεύγει από κάθε κατηγορική ταξινόμηση και κάθε ποιοτική αποτίμηση. Δεν είναι ούτε θέατρο, ούτε χορός, ούτε περφόρμανς, κι όμως περιέχει στοιχεία από τη φύση όλων αυτών» σημειώνει πολύ εύστοχα ο Ιταλός δημοσιογράφος Enrico Pastore.

Μη χάσετε την παράσταση αυτή. Θα σας μαγέψει όπως μάγεψε και εμάς όταν την πρωτοείδαμε τον Νοέμβριο του 2017 στο Υποσκήνιο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Δείτε τη και αφήστε τους εαυτούς σας ελεύθερους να βυθιστεί στο απόκοσμο αυτό σύμπαν και σ΄αυτήν την ομολογουμένως παράδοξη καλλιτεχνική γλώσσα…

Julian Mommert

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, Χορογραφία & Σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης /Ερμηνεύουν οι: Ευριπίδης Λασκαρίδης & Δημήτρης Ματσούκας /Σχεδιασμός Κοστουμιών: Άγγελος Μέντης /Μουσική Σύνθεση & Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος /Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου /Σύμβουλος Δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης /Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες: Δρόσος Σκώτης, Διογένης Σκαλτσάς, Σίμος Πατιερίδης, Νίκος Δραγώνας, Θάνος Λέκκας /Ηχητική Εγκατάσταση & Χειρισμός Μουσικής: Κωστής Παυλόπουλος /Εκπαιδευόμενος Χειρισμού Μουσικής: Γιώργος Χανός Φωτιστική Εγκατάσταση & Χειρισμός Φώτων: Κωνσταντίνος Μαργκάς/ Εκπαιδευόμενος Φωτιστικής Εγκατάστασης & Χειρισμού Φώτων: Βαγγέλης Μούντριχας /Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμος Κλιμενώφ [2021] /Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Ιωάννα Πλέσσα /Βοηθοί Σκηνογράφου στην Περιοδεία: Τζέλα Χριστοπούλου, Ντίνος Νικολάου /Εκπαιδευόμενος Βοηθός Σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χαλδαίος /Συντονισμός Συμπαραγωγών: Ελισάβετ Τσουχτίδη Συντονισμός Περιοδείας: Simona Fremder [2018-2021], Νίκος Μαυράκης – TooFarEast [2019-2021]Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς /Φωτογράφοι: Ελίνα Γιουνανλή & Julian Mommert /Επεξεργασία Video Trailer: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ιnfo: 8-12.12.2021 / Κεντρική Σκηνή / Τετάρτη έως Κυριακή: 20:30/Έξτρα θέσεις για όλες τις παραστάσεις – κάντε την κράτησή σας από Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 17:00/Πληροφορίες παράστασης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση- Συγγρού 107/ 8 – 12 Δεκεμβρίου 2021/ Κεντρική Σκηνή: Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 20:30/ Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά/ Εισιτήρια: Κανονικό: 7€, 14€, 12€ , Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 11€, 9€, Παρέα 10+ άτομα: 10€, 8€, Κάτοικος Γειτονιάς: 7€, Ανεργίας, ΑμεΑ: 5€, Συνοδός ΑμεΑ: 10€, Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα