Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας

Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας
W_Hoesl

Ξεκινάει σήμερα η προπώληση εισιτηρίων για την οπερατική περφόρμανς της Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε νέα διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αν το γκαλά Βέρντι στο Καλλιμάρμαρο, με τα αστέρια της όπερας Άννα Νετρέμπκο, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Γιουσίφ Εϊβάζοφ και Δημήτρη Πλατανιά, ήταν το γεγονός του καλοκαιριού, τότε οι πέντε περφόρμανς που θα δώσει η ονομαστή εικονοκλάστρια εικαστικός, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τέλη Σεπτέμβρη είναι σίγουρα η είδηση του φθινοπώρου.

Πρόκειται για μια καινούρια διεθνή συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, την Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, την Εθνική Όπερα του Παρισιού, και το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσική και Εικαστικές Τέχνες». Ένα νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art Μαρίνα Αμπράμοβιτς που εστιάζει στην «la divina» της όπερας, Μαρία Κάλλας. Η παράσταση, με τίτλο «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» θα ανεβεί στην ΕΛΣ στις 24, 25, 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει σήμερα στις 12:00.

Ζωή και τέχνη άρρηκτα δεμένες

Στην όπερα «Τόσκα» του Πουτσίνι, λίγο πριν η διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα μπήξει το μαχαίρι της στο στήθος του κυνικού Σκάρπια, τραγουδά την ζωή της με μελαγχολική αναπόληση. Αν και η άρια σηματοδοτεί την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, ο φόνος του Σκάρπια σημαδεύει επίσης και τη μοίρα της Τόσκας. Η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα, τραγούδησε την άρια αυτή πολλές φορές.

Καθώς η συνταρακτική ζωή της Κάλλας πάντα γοήτευε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η σπουδαία εικαστικός και περφόρμερ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα οπερατικό πρότζεκτ για αυτήν –και για τους επτά θανάτους που «έζησε» στην διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της. Λέει η Αμπράμοβιτς: «Για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Πάντα με γοήτευε η προσωπικότητά της, η ζωή της, ακόμα και ο θάνατός της. Όπως πολλές από τις ηρωίδες της όπερας που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη. Πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά».

Το πολυμεσικό έργο περιλαμβάνει επτά μικρού μήκους ταινίες, στις οποίες η Αμπράμοβιτς με συμπρωταγωνιστή Ουίλεμ Νταφόου θα πεθάνει επτά φορές, ενώ στο τέλος της παράστασης, με τον αληθινό θάνατο της Κάλλας στο Παρίσι το 1977, η εικαστικός θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της.

Εκτός από τις πασίγνωστες άριες από όπερες των Μπελλίνι, Μπιζέ, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι, Βέρντι, που ακούγονται στην διάρκεια της παράστασης, ο συνθέτης Μάρκο Νικοντίεβιτς συνέθεσε πρωτότυπη μουσική, αναδεικνύοντας μέσα από αυτήν το πώς το πάθος της Κάλλας για την τέχνη της δεν της επέτρεψε ποτέ να διαχωρίσει την πραγματική της ζωή από τους ρόλους που υποδυόταν στην σκηνή. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιοέλ Γκαμζού, ενώ η Μαρίνα Αμπράμοβιτς υπογράφει σκηνοθεσία και σκηνικό.

Πληροφορίες: Εισιτήρια 15, 20, 35, 40, 55, 65, 70 και 100€ (φοιτητικό/ παιδικό 12€, περιορισμένης ορατότητας 10€), έναρξη προπώλησης Τρίτη 27 Ιουλίου στις 12:00 στα ταμεία της ΕΛΣ (τηλ. 213-0885700, κλειστά μεταξύ 9 και 15 Αυγούστου), και ticketservices.gr. Σημειώστε, ότι στην είσοδο της ΕΛΣ απαιτείται επίδειξη είτε πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version