Οι νέοι χορευτές της Λυρικής γιορτάζουν και “προοδεύουν”

Διαβάζεται σε 9'
Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
Γιώργος Καλκανίδης

Ο Διευθυντής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Μάτσκαρης, μιλά στο NEWS 24/7 για την επετειακή παράσταση Progression στις 21 και 22 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των είκοσι ετών λειτουργίας της, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει την επετειακή παράσταση Progression, στις 21 και 22 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή της Γιώργου Μάτσκαρη.

Μαθητές και σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν αποσπάσματα του κλασικού ρεπερτορίου και να συνεργαστούν με καταξιωμένους χορογράφους σε πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες. Τον Ιούλιο η Σχολή θα περιοδεύσει σε Ελλάδα και Κύπρο, για πρώτη φορά στην εικοσαετή λειτουργία της.

Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
Γιώργος Καλκανίδης

Γιώργος Μάτσκαρης: Η τέχνη του χορού οφείλει να παραμένει ζωντανή

Ο Διευθυντής της Σχολής Γιώργος Μάτσκαρης αναφέρει στο NEWS 24/7 πώς νιώθει για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της σχολής και που σε αυτή την επέτειο βρίσκεται στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σε αυτή τη δεδομένη στιγμή στο τιμόνι της Διεύθυνσης της Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Ταυτόχρονα είναι μεγάλη και η ευθύνη για την πορεία και την εξέλιξη της Σχολής, όπως την οραματιζόμαστε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ.

Η Σχολή έχει δημιουργήσει μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια λειτουργίας της τη δική της ταυτότητα και συνεχίζει να εξελίσσεται διαρκώς. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό για τους συνεργάτες και τον Σύλλογο Καθηγητών μας, για την αμέριστη προσφορά τους και τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν ώστε το επίπεδο σπουδών μας να ανεβαίνει διαρκώς. Ταυτόχρονα, την ίδια χαρά αισθάνομαι και για την σπουδαστική κοινότητα με την οποία, κάθε χρόνο, μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας”.

Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
Γιώργος Καλκανίδης

Στη συνέχεια μας ξεναγεί στο τι θα δούμε στην παράσταση στις 21 και 22/6 λέγοντας: “Στην επετειακή παράσταση της Σχολής, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό κλασικό έργο Giselle, σε χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Jean Corelli, Jules Perrot και Marius Petipa και σε μουσική του Adolphe Adam.

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Russell Maliphant έχει δημιουργήσει μια νέα χορογραφία, ανάθεση της ΕΛΣ για την παράστασή μας, με τίτλο Verge. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η σπουδή στην τεχνική της πρωτοπόρου Martha Graham Exceedance, σε χορογραφία της Όλιας Τορναρίτου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κοντοβά.

Επέλεξα η φετινή παράσταση να εκπροσωπήσει τρεις διαφορετικές σε είδος και ύφος κατευθύνσεις της τέχνης του χορού, ερμηνευμένες από τους ίδιους χορευτές, προσκαλώντας τους θεατές να βιώσουν την μεταξύ τους σύνδεση και συνύπαρξη”.

Τέλος ο κ. Μάτσκαρης αναφέρεται στις προκλήσεις για το μέλλον του χορού και της σχολής…
“Η τέχνη του χορού οφείλει να παραμένει ζωντανή και να διαμορφώνεται, να ζυμώνεται και να εξελίσσεται παράλληλα με ότι άλλο συμβαίνει στην κοινωνία. Ωστόσο, χρειάζεται γερές εκπαιδευτικές βάσεις από νεαρή ηλικία, χωρίς αυτό να αποκλείει κάποιον που αποφασίζει να ασχοληθεί μεγαλύτερος, και όσο το δυνατόν περισσότερα κιναισθητικά ερεθίσματα.

Για τον λόγο αυτό, έχει μεγάλη σημασία να φροντίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ατομικά και συλλογικά, την εκπαίδευση που παρέχουμε στους νέους μαθητές και σπουδαστές. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, καθώς και ο λόγος που θεωρώ ότι κάνει τους υποψηφίους σπουδαστές μας να την επιλέγουν”.

Ράσσελ Μάλιφαντ: Αναδεικνύοντας το ταλέντο και τις δυνατότητες του καθενός

Όπως σημείωσε και ο κ. Μάτσκαρης, για την επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ δημιουργεί μια νέα χορογραφία με τίτλο Verge. Παράλληλα, οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν τη σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Μάρθας Γκράχαμ Exceedance, σε χορογραφία της καθηγήτριας της Σχολής Όλιας Τορναρίτου.

Επιπλέον, από την γκάμα του κλασικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο Ζιζέλ, σε χορογραφία του Σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά και σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ.

Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
Γιώργος Καλκανίδης

Ο Μάλιφαντ σημειώνει για τη νέα χορογραφία: «Ήταν χαρά και τιμή μου να έχω την ευκαιρία να δουλέψω με χορευτές στην ακμή της καριέρας τους, στην τέχνη με την οποία έχω ασχοληθεί για πολλά γόνιμα χρόνια. Για αυτό το κομμάτι, συνεργάστηκα με την Ντάνα Φούρας στη μουσική και τον Παναγιώτη Τομαρά στους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές, με στόχο τη δημιουργία μια νέας οπτικής αισθητικής βασισμένης στις δυνατότητες του χρόνου.

Αντλώντας έμπνευση από μια ποικιλία κινήσεων και εξερευνώντας μια πληθώρα δυνατοτήτων, τo κομμάτι Verge επιχειρεί να αναδείξει το ταλέντο και τις δυνατότητες καθενός εκ των 28 χορευτών αυτής της ομάδας, στην εικοστή επέτειο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2004 –υπό τη διεύθυνση της Άννας Πέτροβα και κατόπιν του Γιάννη Ντοντσάκη– στοχεύοντας στη δημιουργία επαγγελματικών στελεχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της ΕΛΣ και της τέχνης του χορού γενικότερα.

Ο Γιώργος Μάτσκαρης ανέλαβε το 2018/19 ως υπεύθυνος σπουδών και στη συνέχεια, έως και σήμερα, ως Διευθυντής Σπουδών της Σχολής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής βασίζεται στη φιλοσοφία της κίνησης ως μέσου ενδυνάμωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας των σπουδαστών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ
Γιώργος Καλκανίδης

Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις τεχνικές και καλλιτεχνικές φόρμες έκφρασης του κλασικού μπαλέτου και άλλων ειδών χορού. Η εκπαίδευση δίνει έμφαση στη γνωριμία και κατανόηση της ιστορίας του χορού και των παραστατικών τεχνών και της εξέλιξής τους μέσα στον χρόνο.

Από το 2017, που μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, το επίπεδο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ έχει ανέβει θεαματικά. Σήμερα, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί του χορού συνεργάζονται με τη Σχολή σε σταθερή και σεμιναριακή βάση.

Στα σεμινάρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μαθήματα τεχνικής κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορογραφίας-σύνθεσης. Επίσης, διοργανώνονται σεμινάρια συμπεριληπτικού χορού με τη συμμετοχή νέων με αναπηρία και σπουδαστών της Σχολής.

Οι σπουδαστές, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους για την πρακτική τους εξάσκηση, συμμετέχουν σε πρόβες και παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ (κλασικές, νεοκλασικές και σύγχρονες παραγωγές) καθώς επίσης σε όπερες, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις της ΕΛΣ. Επιπλέον, η Σχολή συνεργάζεται και με άλλους Οργανισμούς και Σχολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΚΣΟΤ, Ωδείο Αθηνών, Aterballetto κ.ά.), με τη συμμετοχή των σπουδαστών της σε κοινές παραγωγές.

Οι απόφοιτοι της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ εντάσσονται με μεγάλη επιτυχία στο δυναμικό του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μετά από συμμετοχή τους σε διαδικασία διεθνούς ακρόασης. Οι αριστούχοι απόφοιτοι σπουδαστές λαμβάνουν υποτροφίες εξωτερικού για μετεκπαίδευση στην τέχνη του χορού, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εξωστρέφεια της ΕΛΣ. Έως σήμερα, έχει δοθεί η ευκαιρία σε επτά αριστούχους σπουδαστές της Σχολής να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον χορό́, κερδίζοντας άξια από́ μια θέση σε καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού́.

Τα τελευταία χρόνια, στις παραστάσεις της Σχολής έχουν παρουσιάσει χορογραφίες τους οι Οχάντ Ναχαρίν, Χάρης Γκέκας, Αθανασία Κανελλοπούλου, Μυρτώ Γράψα, Νάνσυ Νεραντζή, Γιάννης Τσιγκρής, Χρήστος Ξυραφάκης κ.ά. Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κοντοβάς, Λουκάς Τσολακιάν, Θοδωρής Ρέγκλης, Μύρων Παρασκευόπουλος.

Οι παραστάσεις της Σχολής προβάλλονται δωρεάν, πάντα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΛΣ και με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την GNO TV.

 

PROGRESSION
Ετήσια παράσταση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού στη Λυρική

21, 22 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

ΖΙΖΕΛ
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά, με τη συνεργασία στη διδασκαλία των Λυδίας Κάγιου, Ελένης Κλάδου, Ελιζαβέτας Μπάσοβα και Βασιλικής Σπυρίδωνος
Μουσική: Αντόλφ Αντάμ
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς

EXCEEDANCE
Χορογραφία: Όλια Τορναρίτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία: Γιώργος Κοντοβάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς

VERGE
Χορογραφία: Ράσσελ Μάλιφαντ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ντάνα Φούρας
Φωτισμοί, βιντεοπροβολές: Παναγιώτης Τομαράς
Ηχητικός σχεδιασμός, τεχνική υποστήριξη: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος
Βοηθός προβών: Χρήστος Ξυραφάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης
Διευθυντής Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ
Συντονισμός, επιμέλεια προβών: Άλκηστις Λαλά, Ζέτα Θεοδωρέλου
Υπεύθυνος ήχου: Γιώργος Ρεκούτης
Τεχνική επιμέλεια: Μαίρη Λανταβού
Επιμέλεια κοστουμιών βεστιαρίου ΕΛΣ: Ήρα Καραγκούνη

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Διάθεση δελτίων από την Παρασκευή 14/6 στην ticketservices.gr

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της, για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμματίζει περιοδεία της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις 10 και 11 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην Κύπρο, στις 17 και 18 Ιουλίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης (ΚΘΒΕ) και στις 20 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Η είσοδος στις παραστάσεις της περιοδείας θα είναι δωρεάν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα