Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το ΥΠΠΟΑ ζήτησε από ανθρώπους της Τέχνης να απαγγείλουν

Ο καθηγήτης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Βέλτσος
Ο καθηγήτης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Βέλτσος EUROKINISSI

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το ΥΠΠΟΑ ζήτησε από ανθρώπους της Ποίησης και της Τέχνης ή που αγαπούν την ποίηση να απαγγείλουν ένα ποίημα.

Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι και η αισιοδοξία αφήνει πίσω της το πένθος, είναι η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης.

Όπως μας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, "η ιστορία της ξεκινά από την Ελλάδα. Το 1997 ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας της "συγκεκριμένης" της "οπτικής" ποίησης πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης.

Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.

Το ΥΠΠΟΑ δημοσιεύει και το σκεπτικό της απόφασης:

"Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά 'Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση'".

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμώντας την ημέρα, ζήτησε από ανθρώπους της Ποίησης και της Τέχνης και από ανθρώπους που αγαπούν την ποίηση να επιλέξουν ένα ποίημα και να το απαγγείλουν, σαν σε αίθουσα μεστή από κόσμο.

Στην εποχή του κορονοϊού πορευόμαστε με τον στίχο του Κωνσταντίνου Καβάφη:

"Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως, πού κάπως ξέρεις από φάρμακα νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω", αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΠΟΑ.

Διαβάζουν με αλφαβητική σειρά:

Δημήτρης Αγγελής, ποιητής
Γιάννης Αντιόχου, ποιητής
Γιώργος Βέης, ποιητής
Γιώργος Βέλτσος, Καθηγητής-ποιητής
Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ
Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών
Λουκάς Καρυτινός, Αρχιμουσικός
Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Δημήτρης Λιγνάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου
Παυλίνα Μάρβιν, ποιήτρια
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αργύρης Ξάφης, ηθοποιός
Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ
Στρατής Πασχάλης, ποιητής
Δημήτρης Πλατανιάς, Βαρύτονος
Δανάη Σιώζιου, ποιήτρια
Ντίνος Σιώτης, ποιητής
Ούρσουλα Φωσκόλου, ποιήτρια

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μενδώνη, Παγκόσμια Ημέρα
SHARE:

24Media Network