Πειραιάς Artport ΙΙ: Το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο

Πειραιάς Artport ΙΙ: Το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο
Πειραιάς Artport ΙΙ

Το φεστιβάλ "Πειραιάς Artport ΙΙ" έρχεται με στόχο ο Σεπτέμβριος να είναι μήνας πολιτισμού και γιορτής για το μεγάλο λιμάνι.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρουσιάζει το φεστιβάλ “Πειραιάς Artport ΙΙ”. Ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις και δράσεις. Λίγο πριν αρχίσει η νέα μας θεατρική περίοδος 2022-23, ξεκινάμε με μια γιορτή στην πόλη του Πειραιά, με στόχο ο Σεπτέμβριος να είναι μήνας πολιτισμού για το μεγάλο λιμάνι.

Ραντεβού από 9 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή, στη Σκηνή Ωμέγα, στο Φουαγιέ του ΔΠΘ, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Θέατρο / Performance

  • Φώτης Κόντογλου / Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

09.09 – 24.09.22 (εκτός 11 & 19.09) / 20:30 / Κεντρική Σκηνή

Η Χαρούλα Αλεξίου και η Όλια Λαζαρίδου μας αφηγούνται γεγονότα και ιστορίες του Φώτη Κόντογλου από τη λατρεμένη του πατρίδα, το Αϊβαλί. Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μια μουσικοθεατρική παράσταση μνήμης για τους Έλληνες της Αιολικής γης, ντυμένη με ανατολίτικες μελωδίες και τραγούδια.

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου, Μουσική: Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, Σκηνικά: Δάφνη Ρόκου – Μαγδαληνή Αυγερινού, Κοστούμια: Εύα Νάθενα, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Ρούσσου.

Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση Ανδρέα Κατσιγιάννη. Σωτήρης Μαργώνης – Δημήτρης Στεφόπουλος: Βιολί, Γεώργιος Παππάς – Χάρης Τριανταφυλλίδης: Ούτι, Σταυρούλα Σπανού: Σαντούρι, Θεοδόσης Συκιώτης: Κιθάρα.

  • Γιάννης Καλαβριανός – “Αίμα στο αίμα” – Μια περιπατητική παράσταση-εγκατάσταση

21.09 – 02.10.22 | 21:00 / Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ

Τα εγκλήματα εκδίκησης από την αρχαιότητα αποτελούσαν τρόπο ατομικής επίλυσης διαφορών. Το ζήτημα της αυτοδικίας επανέρχεται συνεχώς και η παράσταση επιλέγει αντίστοιχα περιστατικά ανά τους αιώνες. Οι θεατές καλούνται να περιηγηθούν διαδοχικά στους χώρους της Πέτρινης Αποθήκης, ενώ ο εικαστικά διαμορφωμένος χώρος, τα video, οι φωτισμοί, οι τέσσερις ηθοποιοί και ο μουσικός με τις ηλεκτρικές κιθάρες του, δημιουργούν ένα ενιαίο εικαστικό-θεατρικό σύνολο πάνω στο ζήτημα της παράκαμψης της θεσμικής Δικαιοσύνης.

Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Δραματουργία: Κέλλυ Παπαδοπούλου-Γιάννης Καλαβριανός, Εικαστικές εγκαταστάσεις-Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Μαρία Καραθάνου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Μουσική σύνθεση-Ηλεκτρική κιθάρα: Νικήτας Κίσσονας, Συνεργάτης Θεατρολόγος-συλλογή υλικού: Βάνια Παπανικολάου, Συνεργάτης δραματουργίας: Γιάννης Βαρβαρέσος.

Ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου.Τιμή εισιτηρίου: 8€.

Πειραιάς Artport ΙΙ

  • Gerda Dendooven – “And then there was… light”

Live painting performance / 10.09.22 / 19:00

Σε συνεργασία με το illustradays 2022 / Φουαγιέ ΔΘΠ.

Η Βελγίδα εικονογράφος και συγγραφέας Gerda Dendooven, σε συνεργασία με τους μαθητές και τους διδάσκοντες του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, δημιουργούν μια απίθανη δέσμη από σχέδια που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των θεατών. Ένα καλειδοσκόπιο εικόνων που γεννιούνται μέσα από τζαζ, κλασική και ποπ μουσική.

Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

  • Νεφέλη Μαϊστράλη – “Κασσάνδρα” / 11 & 12.09.22

22:00 / Performance / Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα, Medea Electronique,μελετά τον αρχαίο μύθο της Κασσάνδρας και τη διαχρονική απεικόνιση της στον 21ο αιώνα. Η ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου, ως Κασσάνδρα, πλαισιώνεται με διφωνίες και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς από τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή, που δρουν ως χορός, καθώς ο μουσικός Μανώλης Μανουσάκης δημιουργεί σαγηνευτικούς ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς, παρουσιάζοντας, σε ζωντανό χρόνο, τη μουσική της παράστασης.

Κείμενο: Νεφέλη Μαϊστράλη, Ερμηνεία: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Φωνές-Τραγούδι: Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή, Μουσική: Μανώλης Μανουσάκης, Βίντεo: Βασίλης Κουντούρης.

Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

  • Μελίσσα Κωτσάκη – Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης

14, 18, 21 & 25.09.22 / 19:00 / Περιπατητική performance

Σημείο Εκκίνησης: Προαύλιος χώρος Δ.Θ.Π.

Η καλύτερη αφορμή για να περπατήσουμεκαι να δούμε την πόλη με άλλα μάτια, ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές, μέσα από το φίλτρο που δημιουργούν επιλεγμένα κείμενα σημαντικών συγγραφέων του 20ου αιώνα. Συνοδοιπόροι της διαδρομής, τα κείμενα “Χορείες Χώρων” του Ζωρζ Περέκ, “Το Κουτσό” του Χούλιο Κορτάσαρ, καθώς και ποιήματα του Οκτάβιο Πας, και του E.E. Κάμινγκς. Ιδέα – Δραματουργία – Μουσική επιμέλεια – Αφήγηση: Μελίσσα Κωτσάκη.

Δήλωση συμμετοχής, με σειρά προτεραιότητας, στο email: [email protected] ή στο τηλ.: 2104143300.

Πειραιάς Artport ΙΙ

Μουσική

  • DJ party – 09.09.22 | 22:30

Προαύλιος Χώρος ΔΘΠ

Αγαπημένοι Djs, αγαπημένες μουσικές, σε ένα μοναδικό πάρτι στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, την καρδιά της πόλης του Πειραιά. Είσοδος ελεύθερη

  • Alfred Lord Tennyson – Richard Strauss – Ενώχ Άρντεν

14 & 16.09.22 | 20:30

Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ

Το αφηγηματικό αριστούργημα της Αγγλικής λογοτεχνίας, Ενώχ Άρντεν, είναι ένα ταξίδι ζωής και συναισθηματικής ενηλικίωσης, μια ιδιόμορφη ιστορία αγάπης, που αφηγείται τον μύθο του Οδυσσέα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Το ποίημα που ενέπνευσε τον Richard Strauss να συνθέσει ένα μοναδικό μουσικό έργο, για αφηγητή και πιάνο, ζωντανεύει για δύο βράδια σε ένα ονειρικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης, Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Μάρω Μιχαλακάκου, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιανίδης, Αφηγητής: Νίκος Καραθάνος, Πιάνο: Θοδωρής Τζογαννάκης, Υψίφωνος: Άννα Στυλιανάκη. Τιμή εισιτηρίου: 15 €.

  • Electric Νights – 16 & 17.09.22 / 22:00

Συναυλία /Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ

Το Electric Nights είναι ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής και διοργανώνεται από το 2012 στην Αθήνα, από την καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique. Παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού, του θορύβου, της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής, των DIY μουσικών δραστηριοτήτων και της avant-garde, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είσοδος ελεύθερη.

  • Πάνος Βλασόπουλος – “The Page of Cups”

24.09.22 / 21:30 / Συναυλία

Φουαγιέ ΔΘΠ

Το νεοσύστατο πενταμελές indie rock συγκρότημα, The Page of Cups, παρουσιάζει μια εκρηκτική συναυλιακή εμπειρία, σκηνογραφημένη μέσα στο παιχνιδιάρικο και χνουδωτό σύμπαν της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου (Bunny). Ο ήχος του συγκροτήματος χαρακτηρίζεται από ένα fusion ηλεκτρονικών και ακουστικών indie rock στοιχείων. Οραματιζόμενοι τη συναυλία σαν ένα συνολικό έργο τέχνης, το συγκρότημα προσκάλεσε την εικαστικό να μεταμορφώσει το φουαγιέ του θεάτρου σε μια immersive εγκατάσταση, που αγκαλιάζει τον θεατή και δημιουργεί εναλλακτικές αφηγήσεις. Την έκθεση επιμελείται η Άρτεμις Μπαλτογιάννη.

Πάνος Βλασόπουλος – Δημήτρης Βλασόπουλος – Ιάσονας Βλασόπουλος – Θοδωρής Κλαυδιανός – Χρήστος Μπεκίρης. Τιμή εισιτηρίου: 8€.

Πειραιάς Artport ΙΙ

  • Λευτέρης Βενιάδης – “Αλληλεγγύη: αποδόμηση, και ανά/επανα-σύνθεση”

30.09 & 01.10.22 / 19:30 / Συναυλία

Φουαγιέ ΔΘΠ

Με αφορμή το μανιφέστο του Μάνου Χατζιδάκι, θα παρουσιαστεί ένας μουσικός διάλογος ρεμπέτικου και σύγχρονης μουσικής. Μπουζούκι, φωνή, κλαρινέτο, ακορντεόν και βιολοντσέλο σε μια μοναδική μουσική σύμπραξη, όπου θα ανα- και επανα- συντεθούν ρεμπέτικα κομμάτια από τον Λευτέρη Βενιάδη. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αγκαλιάζει τις μαρτυρίες και τα λόγια των ανθρώπων που στέλνουν το δικό τους μήνυμα, απαντώντας στο ερώτημα: «Τί είναι Αλληλεγγύη;»

Φωνή: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Μπουζούκι: Νίκος Τατασόπουλος, Κλαρινέτο: Σπύρος Τζέκος, Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, βιολοντσέλο: Μαρίνα Κολοβού. Τιμή εισιτηρίου: 8€.

Χορός

  • Arc for dance festival

28.09 – 01.10.22 / Κεντρική Σκηνή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «ARC FOR DANCE FESTIVAL» κατεβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Φέτος, θα παρουσιάσει μέσα σε τέσσερις ημέρες, επτά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Οι ειδικά διαμορφωμένες παραστάσεις μικρής διάρκειας, που θα ξεκινούν κάθε βράδυ στον προαύλιο χώρο του Δ.Π.Θ., θα προσκαλούν το κοινό σε μία συναρπαστική, συμμετοχική γιορτή χορού.

Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Email: [email protected] ή arcfordancefestival.gr.

Εικαστικά

  • Barbara Kruger / 09.09 – 02.10.22 | 13:00 – 20:00

Εικαστική Έκθεση / Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ

H Barbara Kruger είναι μια από τις πιο σημαντικές Αμερικανίδες εικαστικούς. Με τη δουλειά της προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή σε αδικίες, προκαταλήψεις και πολιτισμικά στερεότυπα που η κοινωνία έχει εξυψώσει σε κανόνες και αρχέτυπα.

Ο Πειραιάς αποτελεί ιδανικό πλαίσιο παρουσίασης του έργου της, με την ιστορία που έχει ως πόλη της εργατικής τάξης και του λιμανιού, καθώς και μοναδικό καμβά για τον τρόπο που παίρνει φυσική μορφή το έργο της, καταλαμβάνοντας το χώρο, είτε ως δημόσια πινακίδα, είτε ως έκθεση τέχνης, γκράφιτι και site-specificart (επιτόπια εγκατάσταση).

Το έργο της Κρούγκερ εμφανίζεται στις μόνιμες συλλογές πολλών μουσείων, όπως του Whitney Museum of American Art και του Museum of Modern Art, στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1982 και το 2005 και έλαβε το Χρυσό Λιοντάρι της Μπιενάλε για το σύνολο της καριέρας της.

  • Arthur Jafa – “Love Is The Message, The Message Is Death

09.09 – 02.10.22 / 13:00 – 20:00

Εικαστική Έκθεση / Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ

Ο βραβευμένος εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής και θεωρητικός Αφροαμερικανός Arthur Jafa στο έργο του εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών. Το «Love Is The Message» είναι μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας, πλαισιωμένο από το «Ultralight Beam», ένα χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο.

Ενώ το «Love Is The Message» ενσαρκώνει με θλίψη την επιθυμία του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο που «αναπαράγει τη δύναμη, την ομορφιά και την αλλοτρίωση της Μαύρης Μουσικής», είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το συλλογικό πλήθος που ορίζει το «Blackness» αποτελείται από μοναδικά άτομα, πολλαπλές ταυτότητες και άπειρες διαφορές.

Επιμέλεια έκθεσης: Σωζήτα Γκουντούνα/ Εγκαίνια έκθεσης: 09/09 στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

  • Έν δ λιμν εορμος – 09.09 – 02.10.22

Υπαίθρια εικαστική έκθεση

Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εγκαίνια έκθεσης: 09/09 στις 19:00 / Περιμετρική περίφραξη ΟΛΠ

Μία μοναδική έκθεση τοποθετημένη πάνω στα κιγκλιδώματα, περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά. Μια εικαστική εγκατάσταση στο ίδιο λιμάνι που πριν 100 χρόνια υποδέχθηκε τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι φοιτητές του ΙΓ’ Εργαστήριου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, εμπνευσμένοι από εκείνες τις πρώτες αφίξεις στον Πειραιά, συνθέτουν έργα μέσα από τη δική τους νεότερη, καλλιτεχνική ματιά..

  • Barbara Ehnes – “Αλληλεγγύη – Αρχείο μηνυμάτων”

27.09 – 01.10.22 | 11:00 – 20:00 / Εικαστική, πολυμεσική εγκατάσταση

Φουαγιέ ΔΘΠ

Η Γερμανίδα σκηνογράφος,Barbara Ehnes, με την ομάδα της ξεκίνησαν από το 2017 να παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που έδρασαν αλληλέγγυα σε περιοχές όπως η Ελλάδα και η βιομηχανική περιοχή γύρω από τον ποταμό Ρουρ στη Γερμανία, που έχουν υποστεί δομικές αλλαγές λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Οι πολύτιμες και πολυάριθμες συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν σε μια πολυμεσική εγκατάσταση, με κοινό, αφηγηματικό άξονα την έννοια της Αλληλεγγύης.

Ιδέα, σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Barbara Ehnes, Σύνθεση και μουσική διεύθυνση: Λευτέρης Βενιάδης, Βίντεο μοντάζ: Özlem Konuk, Bettina Katja Lange, Άλεξ Δημητρίου. Μετάφραση, υποτιτλισμός: Άλεξ Δημητρίου. Καλλιτεχνική διεύθυνση συνεργασίας: Yiannis Litovchenko. Δραματουργία στη Ruhrtriennale: AnneMahlow. Είσοδος ελεύθερη.

Κινηματογράφος

  • Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια

19.09 – 21.09.22 | 20:00

Υπαίθριες προβολές / Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Προαύλιος χώρος Πέτρινης Αποθήκης ΟΛΠ

Για τρία βράδια, το λιμάνι του Πειραιά μεταμορφώνεται σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο δίπλα στη θάλασσα. Για φέτος έχει επιλεγεί να προβληθεί η πολυβραβευμένη τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη: Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια. Ιστορικές ταινίες βασισμένες στον αρχαιοελληνικό μύθο και τις τραγωδίες του Ευριπίδη, μέσα από τη ματιά του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που πέρυσι γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ημέρες προβολής: 19.09: Ηλέκτρα | 20.09: Τρωάδες | 21.09: Ιφιγένεια /Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Δράσεις

  • Συμπόσιο – ACT ΙΙ

16 & 17.09.22 | 19:00

Πέτρινη αποθήκη ΟΛΠ / Σε συνεργασία με την Electropera.tors

Το διαδικτυακό περιοδικό για το θέατρο,ACT II, μας προσκαλεί σε ένα διήμερο ανοικτών συζητήσεων σχετικά με το ρόλο των καλλιτεχνών σε καιρό πολέμου. Καλλιτέχνες, θεωρητικοί και θεατές, θα συνδημιουργήσουν τον κοινό χώρο και θα επεξεργαστούν προβληματισμούςγύρω από το ερώτημα: «Ποιος είναι ο ρόλος των καλλιτεχνών σε περίοδο πολέμου;»

Ιδέα – Συντονισμός: Ιωάννα Βαλσαμίδου. Οργανωτική Ομάδα Συμποσίου: Ανδρέας Γ. Ανδρέου, Μανώλης Μανουσάκης, Αγγελική Πούλου. Artwork: Σάκης Στριτσίδης. Τα ονόματα των ομιλητών θα ανακοινωθούν προσεχώς. Είσοδος ελεύθερη.

  • Ίρις Σαμαρτζή – Out of the box!

17.09.22 / 11:00 – 13:00 / Εργαστήριο εικονογράφησης για παιδιά

Σε συνεργασία με το illustradays 2022 / Φουαγιέ ΔΘΠ

Μπορεί μια ιστορία να χωρέσει σε μικρά, χαριτωμένα κουτάκια; Η Ίρις Σαμαρτζή, καλλιτεχνική διευθύντρια του illustradays 2022, δημιούργησε ένα εικαστικό περιβάλλον, που ενώ είναι φτιαγμένο με περισσότερα από 15 μικρά και μεγαλύτερα κουτιά, μας καλεί να παίξουμε και να σκεφτούμε έξω από αυτά!

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών.

Συμμετοχή δωρεάν. Απαιτείται προκράτηση θέσης στο illustradays.gr

  • Λίτσα Μπαφούνη – Περιπατητική ξενάγηση

30.09.22 |18:00

Η ιστορία των κοιμητηρίων αποτυπώνει τις ιστορίες των ανθρώπων, των δραστηριοτήτων τους αλλά και την ιστορία των ίδιων των πόλεων. Το Νεκροταφείο της Ανάστασης άρχισε να λειτουργεί το 1909, μετά την οριστική

κατάργηση του πρώτου νεκροταφείου της πόλης που βρισκόταν στον Άγιο Διονύσιο. Το Νέο νεκροταφείο, όπως ονομαζόταν στην αρχή, φιλοξενεί έως σήμερα, οικογενειακούς τάφους επιφανών αστικών οικογενειών, οι οποίες έζησαν ή δραστηριοποιήθηκαν στον Πειραιά, κοσμημένους με ταφικά μνημεία εξαιρετικής τέχνης κυρίως Τηνιακών μαρμαράδων.

Μια περιπατητική ξενάγηση στο χρόνο, τους ανθρώπους, τους καλλιτέχνες, στην ιστορία του ίδιου του Πειραιά. Σημείο συνάντησης : Είσοδος του Νεκροταφείου της Ανάστασης. Συμμετοχή δωρεάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα