Πέθανε ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ

Πέθανε ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ
Ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ ASSOCIATED PRESS

Το αγαπημένο θέμα του ήταν η ικανότητα του ανθρώπου να γράφει και να ομιλεί, για την οποία έγραψε ένα σημαντικό έργο που κυκλοφόρησε το 1967 με τον τίτλο «Γλώσσα και Σιωπή».

Ο γαλλοαμερικανός δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 90 ετών στην κατοικία του στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, ανακοίνωσε στους New York Times ο γιoς του, ο Ντέιβιντ Στάινερ.

Γεννημένος το 1929 στο Παρίσι σε μια βιεννέζικης καταγωγής εβραϊκή οικογένεια, ο Τζορτζ Στάινερ δίδαξε στο κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Γέιλ και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Κέμπριτζ και τη Γενεύη.

Το αγαπημένο θέμα του ήταν η ικανότητα του ανθρώπου να γράφει και να ομιλεί, για την οποία έγραψε ένα σημαντικό έργο που κυκλοφόρησε το 1967 με τον τίτλο «Γλώσσα και Σιωπή». Οι στοχασμοί του εκτείνονταν από τη θρησκεία μέχρι τη μουσική, τη ζωγραφική και την ιστορία.

«Ο μεγάλος, ο οξυδερκής, ο απαιτητικός Τζορτζ Στάινερ αφήνει ένα έργο ιλιγγιώδες, μιας εικονοκλαστικής πολυμάθειας», αντέδρασε στο Twitter ο συγγραφέας Ζακ Αταλί αποτίοντας φόρο τιμής σε «έναν τρυφερό φίλο, που έκρυβε με ευγένεια μεγάλες πληγές».

«Με την απώλεια του Τζορτζ Στάινερ, χάνουμε έναν μείζονα στοχαστή. Η τεράστια λογοτεχνική πολυμάθειά του έδινε ευτυχία σε όλους αυτούς που τον διάβαζαν ή τον άκουγαν», σχολίασε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο συγγραφέας ήταν επίσης μια «προσωπικότητα που δίχαζε»: «οι θαυμαστές του κ. Στάινερ έβρισκαν την πολυμάθειά του και τα επιχειρήματά του λαμπρά. Οι επικριτές τον έβρισκαν βερμπαλιστή, επιτηδευμένο και συχνά ανακριβή».

Ο Τζορτζ Στάινερ «είναι ένας μετρ της λέξης και μία από τις σπάνιες προσωπικότητες της εποχής μας που διαθέτει παγκόσμια γνώση για την εποχή μας», είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, όταν του είχε απονείμει το 2003 το γερμανικό βραβείο Λούντβιχ-Μπέρνε κριτικής και λογοτεχνικών δοκιμίων.

Ο Τζορτζ Στάινερ αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ζάρα Άλις Σάκοου, ιστορικό των διεθνών σχέσεων, έναν γιο, μια κόρη και δύο εγγόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα