Σπάει καρύδια ο Καρυοθραύστης στην ΕΛΣ

Σπάει καρύδια ο Καρυοθραύστης στην ΕΛΣ

Πολλοί θα ταξίδευαν και στο εξωτερικό να δουν τον Καρυοθραύστη του Κωνσταντίνου Ρήγου. Στο ΚΠΙΣΝ για λίγες μόνο μέρες.

Για λίγες μόνο μέρες θα παίζεται στο ΚΠΙΣΝ μια από τις καλύτερες παραστάσεις στην Αθήνα.

Αν όχι η καλύτερη.

Γιατί ο Καρυοθραυστης του Κωνσταντίνου Ρήγου είναι ακριβώς το είδος της μουσικοχορευτικής δημιουργίας που πολλοί θα ταξιδεύαν και στο εξωτερικό για να τη δουν. Σε οποιοδήποτε μεγάλο θέατρο της Ευρώπης και να ανέβαινε, θα αποτελούσε έναν καλλιτεχνικό θρίαμβο.

Στο λονδρέζικο Sadler’s Wells ας πούμε.

Εκεί που τώρα ανέβηκε ο Καρυοθραυστης του Matthew Bourne , αυτού του μάγου της της χορογραφίας που – όπως γράφει το Guardian παρουσίασε ένα ‘pink, chewy fizz of a show’, μια ροζ φαντασμαγορία που αφηγείται την πρώτη ερωτική αφύπνιση και μαγεύει κοινό και κριτικούς.

Τα συν της παράστασης

Το μπαλέτο

Ο Καρυοθραυστης σε μουσική Τσαϊκόφσκι είναι το εμβληματικό μπαλέτο των Χριστουγέννων. Με πολλά…σουξέ: ακόμα και οι μη εξοικειωμένοι με την κλασική μουσική, σιγομουρμουρίζουν τις μελωδίες του, ίσως χωρίς να γνωρίζουν από που προέρχονται.

Όλοι οι μεγάλοι χορογράφοι έχουν αναμετρηθεί με την πρόκληση – γιατί είναι πρόκληση! – του μαγικού αυτού παραμυθιού. Από τον Balanchine και τον Grigorovich μέχρι τον Nureyev και τον John Neumeier (όποτε θέλετε να ρίξετε ένα γερό λυτρωτικό κλάμα, δείτε την Τραβιάτα του).

Και φυσικά τον σύγχρονο μας Matthew Bourne που αναφέραμε στην αρχή.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος

Σκηνοθέτης, χορογράφος και σκηνογράφος – εδώ και διευθυντής φωτογραφίας – της παράστασης. Είμαι stalker του, το ομολογώ. Παρακολουθώ τις δουλειές που υπογράφει, από την αρχή της καριέρας του μέχρι σήμερα.

Πριν από περίπου 15 χρόνια ανεβοκατέβαινα Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να παρακολουθήσω παραστάσεις του.

Όσο για τους εξαιρετικούς Ιππής του στην Επίδαυρο ειπώθηκαν όλα. Και από τους θεατές και από το κοινό: Έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς – συγγνώμη ‘πολλοί’ οκ;

Η παράσταση

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει για την παράσταση:

«Παραμονή Χριστουγέννων, η Μαρί-Κλάρα ανοίγει τα δώρα του νονού της και βρίσκει ένα παράξενο παιχνίδι, τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη. Στον εύθραυστο παιδικό της κόσμο τα όνειρα και η πραγματικότητα μπερδεύονται γλυκά.

Στην αγκαλιά του Καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες.

Στη νέα εποχή ο Καρυοθραύστης του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σκοτεινή αλλά και τη φωτεινή, φαντασμαγορική πλευρά του γνωστού παραμυθιού.

Ένας νέος παράξενος κόσμος δημιουργείται επί σκηνής, όπου το γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα της Μαρί-Κλάρας συναντά τα φωτεινά πολύχρωμα αντικείμενα που αιωρούνται στη σκηνή, τις μπαρόκ πύλες που οδηγούν στα υπόγεια του βασιλείου των ποντικιών, αλλά και το πάμφωτο χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Τα κοστούμια

Τα κοστούμια των DeuxHommes, στη δεύτερη συνεργασία τους με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πρόσθεσαν εκείνο το άγγιγμα μαγείας που κάθε παραμύθι έχει ανάγκη. Με τις οδηγίες του Ρήγου δημιούργησαν έναν κόσμο πολύχρωμο και ζοφερό, γιορτινό και δυστοπικό ταυτόχρονα. Ένα αιρετικό ενδυματολογικό παιχνίδι με δεύτερες αναγνώσεις που ‘κούμπωσε’ αρμονικά με το όραμα του σκηνοθέτη.

Η παραγωγή

Αυτό που έλεγαν κάποτε οι λατρεμένες θεατρόφιλες θείτσες μας ‘Ευρωπαϊκών προδιαγραφών’.

Ξεκάθαρα. Όχι bon pour l’ Orient – αυτά ο Κουμεντάκης τα σιχαίνεται.

Λυρικό θέατρο εφάμιλλο με τις διεθνείς σκηνές ιδίου ρεπερτορίου έχει κάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή ο καλλιτεχνικός της διευθυντής. Δεν είναι τυχαίο που στην θητεία του, οι παραγωγές της ΕΛΣ έγιναν σημεία αναφοράς και πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας.

Ασχετο, κύριε Κουμεντάκη, τη «Φόνισσα» και στο Νιάρχος και στο mezzo χάσαμε, κανονίστε την πορεία σας για να την δούμε κι εμείς.

Τα πλην

Δύο.

Το pas de deux της 2ης πράξης θέλει δουλίτσα έτσι ώστε να φτάσει χορευτικά το επίπεδο της υπόλοιπης παράστασης.

Στις υποκλίσεις μην εκβιάζετε το χειροκρότημα. Είναι καλή η δουλειά όλων σας και θα έρθει μόνο του μην ανησυχείτε.

Στο overall, μάγκες

Σε τουρνέ αδελφες μου σε τουρνέ. Πρέπει να περάσει τα σύνορα της Ελλάδας η συγκεκριμένη παραγωγή της ΕΛΣ και να ταξιδέψει στα θέατρα όλης της Ευρώπης.

Info

Δεν κάνω διαφήμιση και δεν σας προτρέπω να πάτε. Sold out είναι ο Καρυοθραυστης. Κι αν δεν δοθεί παράταση δεν θα βρείτε εισιτήριο. Παρ’ όλα αυτά, πάρτε τα παιδιά σας, το ταίρι σας, την παρέα σας και πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι εκεί. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι παραμυθένια. Κι αν δείτε και τον Χορό των Συντριβανιών έξω από το κτίριο θα είστε πραγματικά τυχεροί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα