“Συρματένιοι ξεσυρματένιοι, όλοι”: Όταν οι Χιώτες έφευγαν πρόσφυγες στην Τουρκία

“Συρματένιοι ξεσυρματένιοι, όλοι”: Όταν οι Χιώτες έφευγαν πρόσφυγες στην Τουρκία
Στιγμιότυπο από την παράσταση.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη, η παράσταση ανεβαίνει ξανά στο θέατρο Άβατον.

Έπειτα από 8 συνεχή sold out την περασμένη άνοιξη και τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού, οι “Συρματένιοι Ξεσυρματένιοι· Όλοι” επανέρχονται στο θέατρο Άβατον, από την Κυριακή 13 Οκτωβρίου για λίγες παραστάσεις.

Αποσπάσματα αφηγήσεων από Χιώτες πρόσφυγες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εγκατέλειψαν τον τόπο τους και ξεκίνησαν ένα ταξίδι προς το άγνωστο· κατευθύνθηκαν προς την Τουρκία, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Μια άγνωστη πτυχή της Ιστορίας, η οποία έχει καταγραφεί από τον Γιάννη Μακριδάκη στο πρώτο του βιβλίο “Συρματένιοι Ξεσυρματένιοι· Όλοι”, αποτελεί την έμπνευση και συνθέτει έναν θεατρικό μονόλογο.

Επιζήσαντες αφηγούνται τις συνθήκες πείνας κι ανέχειας, τις νυχτερινές παράνομες αποδράσεις από το νησί, την μάχη με τα κύματα, τη ζωή στον στρατό της Μέσης Ανατολής, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στο μέτωπο, στα κινήματα, τον εγκλεισμό στα «σύρματα», τον Ιερό Λόχο και την απελευθέρωση. Κάποιοι άλλοι χάθηκαν στη διαδρομή.

Στιγμιότυπο από την παράσταση.

 

Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη “Συρματένιοι ξεσυρματένιοι· Όλοι” (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ), στο οποίο καταγράφονται προσωπικές μαρτυρίες Χιωτών προσφύγων που έφευγαν με βάρκες από Χίο προς Μέση Ανατολή (Συρία, Κύπρο, Παλαιστίνη, κλπ) μέσω Τουρκίας,κατά τη διάρκεια των ετών 1941-1944.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μελίνα Σκούφου και ερμηνεύει η Χριστίνα Λυκοτσέτα.

Από την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 18.00, στο θέατρο “Άβατον”, Ευπατριδών 3, Γκάζι, τηλ.210 3412689.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα