Σύσκεψη της Λίνας Μενδώνη για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα

Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 EUROKINISSI

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς και η έλλειψη βασικών πόρων, όπως αυτή του μόνιμου προσωπικού.

Σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΔΗΠΕΘΕ ως προς την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν ο γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΔΕ όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «στη σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάστηκε από τον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εισήγηση στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: το δυσυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων κά».

«Το οικονομικό δεν είναι το μείζον», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Λίνα Μενδώνη. «Θέλουμε να αυξήσουμε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και να βρούμε έναν τρόπο, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ως και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Θέλουμε να ζητήσουμε από τις περιφέρειες -όσες δεν το κάνουν- να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά τον θεσμό. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρά θεσμικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί τόσο η λειτουργία όσο και η απόδοση των θεάτρων. Απαιτείται σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση. Να περιοριστεί η αυθαιρεσία της επιλογής, απ΄ όπου κι αν προέρχεται», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟΑ, συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση. Αναγνώρισαν ότι η βιωσιμότητα των θεάτρων εξαρτάται άμεσα από το παραγόμενο έργο και τη σχέση που αναπτύσσουν με την τοπική κοινωνία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εθνικής πολιτικής θεάτρου αλλά και μίας περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής.

«Αποτελεί δέσμευση του υπουργείου να συνεχιστεί και να ειδικευθεί ο διάλογος που ξεκίνησε, με στόχο την αποσαφήνιση του σύγχρονου ρόλου των ΔΗΠΕΘΕ, την διασφάλιση της επάρκειάς τους προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο τους, και παράλληλα την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, με γνώμονα την αύξηση του κοινού το οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, επαγγελματικό θέατρο», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θέατρο, Μενδώνη
SHARE:

24Media Network