Τα ‘διαμάντια’ της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου

Τα ‘διαμάντια’ της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου
Spiros Gioldasis

Έργα Μόραλη, Τέτση και άλλων κορυφαίων εικαστικών δημιουργών στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου

Έργα που προσέφεραν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου κορυφαίοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεση «Προσφορά – Ι» που λαμβάνει χώρα στην ΔΠΑ μέχρι τις 5 Μαρτίου 2017.

Αδαμάκης, Αστεριάδης (3 έργα), Βουρλούμης (3 έργα), Γαρουφαλής, Γιαννικοπούλου, Ζουμπουλάκης, Ηλιοπούλου, Θόδωρος (2 έργα),  Καραβούζης, Καράς, Κατσιπάνος, Κοκκινίδης, Κόρδης, Κόττης, Κουρσάρης, Κουτσιαύτης, ΚρέτσηςΜαρούδα, Μόραλης (3 έργα), Μποκόρος, Παντελιάς, Παπαδοπεράκη, Παπανικολάου Β., Παπανικολάου Ηλ., Παπανικολάου Κ., Παπασάϊκας, Παπατρέχας, Ρόρρης, Σάμιος, Σκορδοπούλου, Σόρογκας, ΣταθόπουλοςΤέτσης (2 έργα), Φλέσσας, Χατζηανδρέου και Ψυχοπαίδης (2 έργα) συνεισέφεραν κατ αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία της μόνιμης συλλογής της ΔΠΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρείς εκθέσεις, συνθέτοντας ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αποτελούμενο από, περίπου, 120 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και φωτογραφίας.

Η δημιουργία μιας μόνιμης συλλογής με προσφορές έργων τέχνης από σύγχρονους  καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς δεν παύει να αποτελεί είδηση, όταν όμως αφορά μια δημοτική πινακοθήκη μακριά από την πρωτεύουσα αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με ξεχωριστή αξία.

Οι πρώτες προσπάθειες για μια μόνιμη συλλογή έργων τέχνης στην ΔΠΑ ξεκίνησαν στα μέσα του 2013, παράλληλα με τις εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.  Έκτοτε η ΔΠΑ, με αδιάλειπτη ζωντανή παρουσία στα εικαστικά δρώμενα της χώρας, κατόρθωσε να αποτελεί σταθερή εστία πολιτισμού και σημείο καλλιτεχνικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης αυτής της συλλογής είναι ο καλλιτεχνικός δ/ντης της και ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής, η «ψυχή» της ΔΠΑ όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο αείμνηστος Π. Τέτσης, ο οποίος αναφέρει:

«Η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης αποτελεί τη βάση του οικοδομήματος που λέγεται ΔΠΑ, η αξία της χτίζεται με τον χρόνο και μετριέται με την αξία των έργων της. Αυτά θα δώσουν νόημα στο ταξίδι της, την προοπτική στη μελλοντική της πορεία. Αισθάνομαι υπερήφανος που παρουσιάζουμε αυτή την σημαντική συλλογή, η οποία, στους χαλεπούς καιρούς που όλοι βιώνουμε, αποκτά υπεραξία και άλλες διαστάσεις. Μια καλή αφορμή για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητά μας, μια συλλογή που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους συμπολίτες μου και ταυτόχρονα έκθεση – έκφραση ευγνωμοσύνης προς καλλιτέχνες, κληρονόμους κάποιων εξ αυτών αλλά και συλλέκτες για την συγκινητική τους προσφορά. Τους ευχαριστώ θερμά γιατί χωρίς την γενναιόδωρη συμβολή τους αυτό το εγχείρημα θα παρέμενε ένα …όραμα».

 

Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο οποίος στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση σημειώνει: «Πρόκειται για έναν έως και σήμερα αθησαύριστο καλλιτεχνικό πλούτο πάνω από 100 “διαμαντιών” ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και φωτογραφίας.  Ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που βγαίνει στο “φως” και βρίσκει, επιτέλους, τη θέση που του αρμόζει. Ανεκτίμητες αξίες της εθνικής μας κληρονομιάς, αξίες με ταυτότητα, που έρχονται να προσδώσουν στην ταυτότητα του τόπου προστιθέμενη αξία. Καθιστώντας τη Δημοτική Πινακοθήκη ένα ζωντανό, πανελλαδικής εμβέλειας κύτταρο Πολιτισμού και το Αγρίνιο αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού χάρτη της χώρας…».

Εντός της χρονιάς θα ακολουθήσουν η «Προσφορά –ΙΙ» και «Προσφορά –ΙΙΙ» όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο των δωρεών.

Πληροφορίες έκθεσης «Προσφορά –Ι»

Διάρκεια  έως 5 Μαρτίου 2017

Ώρες επισκέψεων: Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 20:30μμ

Κυριακή: 10:30πμ – 13:30μμ, Δευτέρα κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο),

Τηλ.: 26413 60316,  e-mail: [email protected],   www.dipinag.gr, 

Facebook:  Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου – Municipal Art Gallery of Agrinio


Μόραλης Γιάννης

«Μορφή», 1975, λαδοπαστέλ σε χαρτί, 29×21 εκ.
Spiros Gioldasis


Τέτσης Παναγιώτης

«Ψάρια», λάδι σε μουσαμά, 67×56 εκ.

Spiros Gioldasis


Καράς Χρήστος

«Κεφάλι κόρης μπρος σε γεωμετρικά σχήματα», ακουαρέλα & μολύβια, 50×50 εκ.

Spiros Gioldasis


Κοκκινίδης Δημοσθένης

«Το άσπρο άλογο», ακρυλικά σε μουσαμά, 80×110 εκ.

Spiros Gioldasis


Ψυχοπαίδης Γιάννης

«Τα κάτω άκρα», μικτή τεχνική, 70×60 εκ.

Christos Simatos 2015


Μποκόρος Χρήστος

«Σκοτεινή μνήμη της παιδικής πατρίδας», λάδι σε ξύλο και ύφασμα, 96×92 εκ.

Spiros Gioldasis


Σάμιος Παύλος

«Σύνθεση», 2009, ακρυλικά σε μουσαμά, 80×90 εκ.

Spiros Gioldasis


Ρόρρης Γιώργος

«Πορτραίτο νέας γυναίκας», 2013, λάδι σε μουσαμά, 45×40 εκ.

Spiros Gioldasis


Παπανικολάου Κώστας

«Γυναίκα στο παράθυρο», αυγοτέμπερα σε κόντρα πλακέ θαλάσσης, 90×90 εκ.

Spiros Gioldasis


Γαρουφαλής Χρήστος

«Προς ζωογονίαν», λάδι σε μουσαμά, 55×77 εκ.                    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα