Barbiemania, Κουσάμα και Γιόκο Όνο – 6+1 εκθέσεις από Λονδίνο μέχρι Σαν Φρανσίσκο

Διαβάζεται σε 10'
Barbiemania, Κουσάμα και Γιόκο Όνο – 6+1 εκθέσεις από Λονδίνο μέχρι Σαν Φρανσίσκο
Η Yayoi Kusama AP Photo

Τα ροζ της Barbie, τα κόκκινα του Ρόθκο, τα πολύχρωμα της Κουσάμα και οι γυναικείες χαρακτηριστικές  φιγούρες του Ρόι Λίχτενσταϊν σε 7 ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις του 2024.

Εκθέσεις στον κόσμο που τράβηξαν την προσοχή μας και θα συγκεντρώσουν τα βλέμματα των φιλότεχνων το 2024. Την περασμένη χρονιά έργα των Αμπράμοβιτς, Πικάσο, Λουίζ Μπουρζουά, Καπούρ, Χόκνεϊ και Nan Goldin κατέκλυσαν τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης.

Ας πάρουμε μία σύντομη ιδέα για κάποια από τα φετινά μεγάλα σόου τέχνης σε Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Κοπεγχάγη και Σαν Φρανσίσκο.

Mark Rothko στο Louis Vuitton Foundation – Παρίσι

Πίνακας του Ρόθκο AP Photo

Αν και δεν πρόκειται για νέα έκθεση, πολλοί ίσως ακόμη να μην έχουν επισκεφθεί την αναδρομική έκθεση του Mark Rothko στο Παρίσι, η οποία ρίχνει αυλαία τον Απρίλιο του 2024. Τα έργα του Rothko, γνωστά για τις συγκινητικές, πνευματικές και μεταφυσικές τους ποιότητες, παρουσιάζονται σε όλο τους το μεγαλείο σε αυτή την αφιερωματική έκθεση.

Συνολικά 115 έργα συγκεντρώθηκαν σε αυτή την έκθεση από παγκόσμια ιδρύματα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, η Tate του Λονδίνου και η συλλογή Phillips, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας του καλλιτέχνη. Τα έργα καλύπτουν την καριέρα του Rothko από τα πρώιμα παραστατικά μέχρι τα διάσημα αφηρημένα έργα του. «Έγινα ζωγράφος επειδή ήθελα να αναβαθμίσω τη ζωγραφική ώστε να είναι τόσο συγκλονιστική όσο η μουσική και η ποίηση», έλεγε ο Ρόθκο.

O 66χρονος Ρόθκο – πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ού αιώνα – βρέθηκε νεκρός στο στούντιο του στην 69η Οδό του Μανχάταν.

Info: fondationlouisvuitton.fr

Yoko Ono. Music of the Mind στην Tate Modern – Λονδίνο

Η Yoko Ono το 1981 στη Νέα Υόρκη AP Photo/Allan Tannenbaum

Κομβικές στιγμές στην καριέρα της Yoko Ono, συμπεριλαμβανομένης της σημαίνουσας περιόδου που έζησε στο Λονδίνο και γνώρισε τον John Lennon (1966-1971). Ποια πραγματικά είναι η Yoko Ono; Πολυμέσα, εγκαταστάσεις, ταινίες, παρτιτούρες, μουσική και φωτογραφίες απαντούν στο ερώτημα πιο ολοκληρωμένα από ποτέ. Η μνημειώδης έκθεση καλύπτει επτά δεκαετίες της καλλιτεχνικής της εξέλιξης, παρουσιάζοντας πάνω από 200 έργα τέχνης.

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 15 Φεβρουαρίου φιγουράρουν έργα τέχνης και περφόρμανς, όπως το “Cut Piece” (1964) και το προκλητικό (και λογοκριμένο) “Film No.4 (Bottoms)” (1966-67), καθώς και πρώιμες περφόρμανς, έργα σε χαρτί, αντικείμενα και μουσική. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης τα ακτιβιστικά προγράμματα της Ono, όπως το “PEACE is POWER” και το “Wish Tree”, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετάσχουν και να εμπλακούν με τα έργα της. Η Ono δίνει στους επικέπτες χαρτί με οδηγίες, προτρέποντάς τους να φανταστούν, να βιώσουν, να φτιάξουν ή να ολοκληρώσουν ένα έργο.

Info: tate.org.uk

Roy Lichtenstein στο Μουσείο The Albertina Museum – Βιέννη

Πίνακας του Ρόι Λίχτενσταϊν AP Photo

Roy Lichtenstein - Έργο 'Crying Girl' του 1964 AP Photo/Alastair Grant

Γιορτάζοντας τα 100α γενέθλια του Roy Lichtenstein, το Μουσείο Albertina φιλοξενεί μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με πάνω από 90 πίνακες, γλυπτά και γραφικά του κορυφαιου ποπ αρτ καλλιτέχνη. Βασικά έργα από το ποικίλο portfolio του συγκεντρώθηκαν από παγκόσμια ιδρύματα όπως το MoMA και το Whitney Museum της Νέας Υόρκης, αναδεικνύοντας την εμβληματική αισθητική του. Σε περίοπτη θέση τα χαρακτηριστικά του πολύχρωμα κόμικς, οι καθαρές γραμμές και οι κουκκίδες Ben-Day, ένα στυλ που επηρέασε σημαντικά την αμερικανική καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του 1960. “Δεν έχω μεγάλα άγχη. Μακάρι να είχα. Θα ήμουν πολύ πιο ενδιαφέρον” έλεγε ο πρωτοπόρος της pop art, που από πολλούς έχει κατηγορηθεί ως ο “χειρότερος Αμρικανός καλλιτέχνης”. Μια πραγματική blockbuster έκθεση.

Info: albertina.at

“Michelangelo: the last decades” στο Βρετανικό Μουσείο – Λονδίνο

Michelangelo - "La Creazione" ("The Creation") στο Sistine Chapel του Βατικανού. AP Photo/Plinio Lepri

Το 1534, ο Μιχαήλ Άγγελος έφυγε από τη Φλωρεντία για τη Ρώμη και δεν επέστρεψε ποτέ. Στα 59 του χρόνια θεωρούνταν σπουδαίος από τους συνομηλίκους του και η κίνηση αυτή σηματοδότησε ένα νέο, καθοριστικό κεφάλαιο στη ζωή και την τέχνη του. Αυτή η έκθεση εξερευνά τα τελευταία 30 χρόνια του στη Ρώμη, παρουσιάζοντας νέες παραγγελίες, συναντήσεις με στενούς φίλους και τα σημαντικότερα έργα του.

Παρουσιάζει δυναμικά προπαρασκευαστικά σχέδια για την τοιχογραφία της Τελευταίας Κρίσης, την αποκατεστημένη γελοιογραφία Epifania και μελέτες για την ανακατασκευή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Σε αντίθεση με τη σημερινή κουλτούρα που αποθεώνει τη νεότητα, η έκθεση αναδεικνύει τη δια βίου εξάσκηση, τη μαεστρία, την εμπειρία, τη σοφία και τον πειραματισμό, ενσαρκώνοντας τη διαρκή κληρονομιά του Μιχαήλ Άγγελου.

Info: britishmuseum.org

Η Barbie στο Design Museum – Λονδίνο

Barbie Fashionista Dolls Mattel Inc. AP Photo

Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Barbie Mania του 2023 και την 65η επέτειο της Barbie, το Design Museum του Λονδίνου θα αφηγηθεί την εμβληματική ιστορία της διασημότερης κούκλας μέσα από τον φακό του design στη νέα του μεγάλη έκθεση. Η έκθεση θα ανιχνεύσει την κληρονομιά που ξεκίνησε το 1959, όταν η Ruth Handler αναζήτησε μια νέα γυναικεία αφήγηση για την κόρη της, Barbara. Η έκθεση θα εμβαθύνει στην εξέλιξη της Barbie μέσα από τη μόδα, την αρχιτεκτονική, τα έπιπλα και το σχεδιασμό οχημάτων. Σίγουρα μετά την τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής Barbie της Γκρέτα Γκέργουιγκ με την οποία ασχολούνται διαρκώς οι πάντες εδώ και μήνες και η επιτυχία της έκθεσης είναι δεδομένη.

Info: designmuseum.org

Yayoi Kusama: Infinite Love – Σαν Φρανσίσκο

Επισκέπτης εμβυθίζεται στο έργο "The Spirits of the Pumpkins Descended into the Heavens" της Κουσάμα AP Photo/Ariel Schalit

Για να πάμε λίγο πιο ιαπωνικά και μακριά… Εδώ και έξι δεκαετίες, η (94χρονη) Γιαπωνέζα πολυπράγμων καλλιτέχνις Yayoi Kusama εξερευνά την έννοια του “δωματίου του απείρου”. Αυτοί οι διαλογισμοί για την αντίληψη, το σύμπαν και την ίδια την ύπαρξη συνδυάζουν έντονα χρώματα, τρισδιάστατες μορφές και οπτικές ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται από καθρέφτες για να μεταφέρουν τους θεατές σε ένα παντοδύναμο αισθητικό σύμπαν.

Οι “βούλες” της έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο – και στην έκθεση “Yayoi Kusama: Infinite Love” προσγειώνονται για πρώτη φορά στη Βόρεια Καλιφόρνια. Τα έργα που παρουσιάζονται, μεταξύ των οποίων το ολοκαίνουργιο Dreaming of Earth’s Sphericity, I Would Offer My Love (2023) και το περίφημο LOVE IS CALLING (2013), θα εκτίθενται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο. Γεννημένη το 1929 σε μια ταπεινή αγροτική περιοχή της Ιαπωνίας, η Κουσάμα ζει για πέντε περίπου δεκαετίες σε μια ειδική μονάδα ψυχικής υγείας, την οποία εγκαταλείπει καθημερινά για να περπατήσει ως το στούντιό της και να εργαστεί.

Η διαβόητη Yayoi Kusama μπροστά από τα έργα 'Love Arrives at the Earth Carrying with it a Tale of the Cosmos' AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Το βράδυ επιστρέφει στην ασφάλεια του δωματίου της. «Πολεμώ τον πόνο, το άγχος και τον φόβο κάθε μέρα και η μόνη μέθοδος που έχω βρει για να με ανακουφίζει από την ασθένειά μου είναι να κάνω τέχνη. Ακολούθησα το νήμα της και με κάποιο τρόπο ανακάλυψα ένα μονοπάτι που θα μου επέτρεπε να ζήσω».

Info: sfmoma.org

“Alberto Giacometti – What Meets the Eye” στην Εθνική Πινακοθήκη της Κοπεγχάγης

Alberto Giacometti - Γλυπτό "Homme au Blouson" AP Photo/Bebeto Matthews

Γνωστός για τη δημιουργία του πιο ακριβού γλυπτού που έχει δημοπρατηθεί ποτέ (Ο άνθρωπος με το δάχτυλο), η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Alberto Giacometti θα βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης έκθεσης στην Κοπεγχάγη, σε συνεπιμέλεια του Fondation Giacometti στο Παρίσι. Αυτό το εκτεταμένο σόου προσφέρει μια σε βάθος εξερεύνηση του έργου του Ελβετού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, που καλύπτει τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τα γραφικά και το σχέδιο. Η έκθεση με περίπου 90 έργα έρχεται να εμβαθύνει στις κομβικές δεκαετίες του 1920 και του 1930, μια μεταμορφωτική περίοδο που αναμφισβήτητα διαμόρφωσε το καλλιτεχνικό όραμα του Giacometti. Μέχρι 20 Μαΐου 2024.

Info: smk.dk

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα