Είκοσι αποκαλυπτικά Murals που ομόρφυναν το 2020

Είκοσι αποκαλυπτικά Murals που ομόρφυναν το 2020
case_maclaim/Instagram

Από την Ιταλία στη Βραζιλία και από το Μπαλί στην Αθήνα, παρουσιάζουμε 20 Murals που ομόρφυναν λίγο μια "μουδιασμένη" χρονιά. Τι αναφέρει στο News 24/7 ο WD.

Το 2020 ήταν μια χρονιά που ο πλανήτης πάτησε “pause” σε πολλές εκφάνσεις του. Οι τέχνες χτυπήθηκαν από τον covid-19 με τρόπο κατηγορηματικό, με τα live θεάματα να μένουν πίσω. Ωστόσο, ο,τι κι αν συμβεί στον κόσμο, η τέχνη θα βρει τον δρόμο της να εκφραστεί μέσα από νέες αφορμές, κι αυτό δεν είναι καθόλου κλισέ, αλλά ζωτική ανάγκη.

Η πανδημία έγινε εν πολλοίς πηγή έμπνευσης για πολλούς. Και η τέχνη, με τη σειρά της, έγινε διάδρομος διαφυγής, από τη μουντάδα της επαναληπτικής, αχαρτογράφητης και σκοτεινής πραγματικότητας.

Οι “κλειδωμένες” πόλεις αφέθηκαν σε μια ησυχία που σπανίως συναντάμε, οι δρόμοι έγιναν λίγο πιο καθαροί, ο κόσμος έμεινε στα σπίτια πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνήθιζε, επαναπροσδιορίζοντας σχέσεις και εαυτούς. Οι μεγαλουπόλεις έζησαν και ζουν σε έναν πρωτόγνωρο ρυθμό. Μία από τις φωτεινές αχτίδες ελπίδας εντός της καραντίνας, ήταν τα νέα έργα αστικής έκφρασης που αναδύθηκαν τους τελευταίους μήνες, και ήρθαν να προστεθούν δίπλα σε εκείνα που κοσμούν τον σύγχρονο καμβά της μετανεωτερικής ζωής μας. Οι επιφάνειες των πολυκατοικιών μετατρέπονται όλο και πιο έντονα σε πεδίο “βολής” για γκραφιτάδες και urban artists, με τις επίσημες Αρχές να αποδέχονται σχεδόν αναγκαστικά το χρώμα, που έρχεται να σπάσει το γκρίζο του ρεαλισμού, αλλά και της ψυχοσύνθεσής μας.

Τον καιρό της πανδημίας, οι street artists βρήκαν τον τρόπο και την ευκαιρία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αλλά και να μιλήσουν για τη φύση, την κλιματική αλλαγή και την ελπίδα, μέσα από τα δικά τους μηνύματα. Οι πολλαπλές διαστάσεις της πανδημίας εγκολπώνονται άλλωστε με τον πλέον συμβολικό τρόπο στις νέες τοιχογραφίες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2021.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε 20 υπέροχα murals όπως ψηφίστηκαν από το κοινό της ιστοσελίδας widewalls, μέσα από τα social media. Περιλαμβάνεται ο “Ιπποκράτης” του δικού μας ΙΝΟ, καθώς και δημιουργία του WD που έχει αφήσει το στίγμα του στη χώρα μας. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Banksy, με το δικό του έργο στην πόλη του, το Μπρίστολ της Αγγλίας.

Τέχνη του δρόμου εν μέσω Covid-19

Όπως εξηγεί στο News 24/7 ο WD για το δικό του έργο, “η ιδέα για το συγκεκριμένο έργο προέκυψε από την ίδια την αρχιτεκτονική του χώρου (εν προκειμένω τη σκάλα) και το πώς θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί και να την ενσωματώσει τελικά στο έργο. Το θέμα έχει να κάνει με την πανδημία του Covid-19 και την καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε εξαιτίας της. Η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα και αποτέλεσε σχεδόν παντού για τις κυβερνήσεις την απόλυτη ευκαιρία για να εφαρμόσουν μέτρα – ανάμεσα σε πολλά άλλα – που καταπατούν ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα πάντα της ασφάλειας και προστασίας των πολιτών”.

Ωστόσο, το μήνυμα που θέλει να στείλει ο WD είναι θετικό: όλα αυτά τα προβλήματα που φέρνει μαζί του ο Covid-19 (υγείας, οικονομικά, περιβαλλοντικά, ατομικών ελευθεριών κλπ) ουσιαστικά μας δυναμώνουν και μας κινητοποιούν να παλέψουμε για να βγούμε από το (νέο) σκοτάδι. Kαι να πάμε τελικά μπροστά.

Δείτε και τα 55 έργα που περιλαμβάνονται στη λίστα του widewalls, εδώ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται “κομμάτι” του Ιταλού Nicola Alessandrini που εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία σε πολλές δουλειές του. Στη δεύτερη, έργο του Γερμανού Case Maclaim με τη θεματική να εστιάζει στις γιορτές που αναβλήθηκαν. Στην τρίτη θέση, βρίσκεται ο Ισπανός Pejac με το δικό του έργο να αφιερώνεται στους γιατρούς και τους υγειονομικούς και την ατελείωτη μάχη που έδωσαν και δίνουν.

1. Nicola Alessandrini, Ματέρα (Ιταλία)

2. Case MaClaim, Άλμποργκ

3. Pejac, Σανταντέρ

4. WD Wild Drawing, Μπαλί

5. INTI, Γκρενόμπλ

6. Banksy, Μπρίστολ

7. Nicolás Romero Escalada, Μαδρίτη

8. ASTRO ODV, Μασσαλία

9. Bordalo II, Λισαβόνα

10. David de la Mano, Μοντεβιδέο

11. Sabotaje al Montaje, Λας Πάλμας

12. JR, Νέα Υόρκη

13. Filite, Σάο Πάολο

14. Mona Caron, Σαν Χοσέ

15. Shepard Fairey και Sandra Chevrier, Όστιν

16. Manomatic, Βαγιαδολίδ

17. Nevercrew, Μαδρίτη

18. Aryz, Βερσαλλίες

19. Ino, Αθήνα

20. Inti, Άλμποργκ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα