Τι να κάνετε αν δείτε έναν πράσινο σταυρό στον δρόμο έξω από ένα φαρμακείο

Διαβάζεται σε 3'
Τι να κάνετε αν δείτε έναν πράσινο σταυρό στον δρόμο έξω από ένα φαρμακείο

Μια μακράς διαρκείας performance που εξελίσσεται μέσα σε 5 εβδομάδες παρουσιάζει έξω από φαρμακεία της Αθήνας η Έλυα Ηλιάδη.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδραστική επιτελεστική δράση (performance) υπό τον τίτλο across (2024) παρουσιάζει η Έλυα Ηλιάδη έξω από φαρμακεία της Αθήνας.

Πρόκειται για μια μακράς διαρκείας performance που εξελίσσεται μέσα σε 5 εβδομάδες.

Το θέμα του έργου είναι ο ξενιστής (host) + o ξένος (parasite) και η μεταξύ τους συμβιωτική σχέση. Με εφαλτήριο τις έννοιες της ξενοφοβίας, τον φόβο της διαφορετικότητας του άλλου και του ανοικείου στο κοινωνικό πλαίσιο, η καλλιτέχνιδα στήνει ένα έργο όπου ο φακός γυρνά προς τα μέσα, διερευνώντας το άτομο και την ψυχή του.

Μία performance με ενεργή συμμετοχή του κοινού

Με αναφορές στο έργο του Λακάν και του Φροϋντ, ο «ξένος» ή ο «άλλος» γίνεται ο τόπος του ασυνείδητου, οι επιρροές του οποίου καθορίζουν τη ζωή μας, πολλές φορές έξω από το δικό μας έλεγχο.

Η ασθένεια και η θεραπεία, η αναγνώριση και η μετάβαση, το πέρασμα από μια πραγματικότητα σε μια άλλη, πραγματοποιούνται και σωματοποιούνται στο across μέσω του λόγου.

Το κοινό συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του έργου, καθώς καλείται να καθίσει αν θέλει απέναντι από την καλλιτέχνιδα και να απαντήσει ανώνυμα ή μη, σε δύο ερωτήματα γραπτώς.

Οι απαντήσεις αυτές θα περισυλλεχθούν έξω από διάφορα φαρμακεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου η εικαστικός θα καθίσει παρασιτικά σχεδόν, πάνω σε ένα δάπεδο πράσινου σταυρού με δύο καρέκλες και δύο μαύρα κουτιά-κάλπες, κατά τη διάρκεια 3 εβδομάδων.

Οι πρώτες ύλες

Αυτές οι απαντήσεις, που θα ρίχνει στο ένα κουτί το κοινό, αποτελούν την πρώτη ύλη για την τελική σύνθεση του across.

Στο δεύτερο κουτί, το κοινό καλείται να ρίξει ένα νόμισμα οποιασδήποτε μορφής, το λεγόμενο “ναύλο” ή “πορθμείο”, ως αποζημίωση για τη μετάβαση.

Το τελικό έργο, με τις απαντήσεις όλων, θα παρουσιαστεί στην οριστική του μορφή στην 5η κατά σειρά ομαδική εικαστική έκθεση του +oikismos στον Προσφυγικό Συνοικισμό Χαλανδρίου, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Οι ημερομηνίες και τα φαρμακεία έξω από τα οποία γίνεται η δράση είναι:

7/6+8/6
Κακοδήμου Μαρία
Γ’ Σεπτεμβρίου 84 Πλατεία Βικτωρίας

10/6+11/6+12/6
Νακάσης Παντελής
Πατησίων 143 Κυψέλη

13/6+14/6+15/6
Νικόλαος Οικονομέας
Φωκίωνος Νέγρη 76 Κυψέλη

Ώρα: Άπο τις 10:00 το πρωί

Οργάνωση +oikismos: Παναγιώτης Δαραμάρας
Επιμέλεια: Παναγιώτης Δαραμάρας – Θοδωρής Κορέλης – Ήρα Παπαδοπούλου – Δημήτρης Χαλάτσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα