Αινιγματικές κοριτσίστικες φιγούρες "δείχνουν" την Έξοδο από την πανδημία

Έργο της Χριστίνας Κάλμπαρη
Σκηνή V, 2021, ακρυλικό σε καμβά, 107x80cm @ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ

Η εικαστικός Χριστίνα Κάλμπαρη μιλά στο NEWS 24/7 για τη νέα της έκθεση που φιλοξενείται στην Γκαλερί Batagianni.

Η εικαστικός Χριστίνα Κάλμπαρη, με ιδιαίτερα ενεργή εικαστική παρουσία στο εξωτερικό, παρουσιάζει την δέκατη ατομική της έκθεση με τίτλο «Έξοδος», στην Γκαλερί Batagianni, στον ολοκαίνουργιο χώρο της στη γειτονιά της Εθνικής Πινακοθήκης.

Πρόκειται για μια σειρά ζωγραφικών έργων, που η εικαστικός δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε. Η Χριστίνα Κάλμπαρη αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 “Ο εγκλεισμός, και η ψυχολογική βία που αυτός γεννάει, ήταν θέματα που αφορούσαν ανέκαθεν τη δουλειά μου. Τα νέα αυτά έργα δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο, όπου λόγω πανδημίας όλοι βρεθήκαμε σε μια συλλογική ψυχολογική ‘ομηρία’. Θέλησα να αποτυπώσω εικαστικά αυτή την ανάγκη εξόδου από μια μεταβατική ψυχική κατάσταση που αναζητά επίμονα τη λύση της, είτε πρόκειται για μια προσωπική είτε για μια συλλογική κρίση. Κι αυτό προσπάθησα να το αποδώσω σ’ αυτή τη νέα σειρά έργων με μια τρυφερότητα ως αντιστάθμισμα στην αποστασιοποίηση και την απειλή”.

ADVERTISING
Έργο της Χριστίνας Κάλμπαρη
Σκηνή_Ι, 2021, ακρυλικό σε καμβά, 90x80cm @ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ


Κυρίαρχες οι αινιγματικές κοριτσίστικες φιγούρες

Στις εικόνες της κυριαρχούν και πάλι οι αινιγματικές κοριτσίστικες φιγούρες της, χαρακτηριστικές μιας δουλειάς που διαθέτει ξεχωριστή κι αναγνωρίσιμη προσωπική ‘γραφή’. Η νέα αυτή σειρά έργων χαρακτηρίζεται επίσης από θεατρικότητα και σκηνική ‘αφήγηση’, κάτι που προκύπτει από την ενεργή ενασχόλησή της στο θέατρο ως σκηνογράφος/ενδυματολόγος (είναι επίσης υπεύθυνη της Εικαστικής Σκηνής Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, μιας νέας πλατφόρμας που ανιχνεύει τον χώρο μεταξύ των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών).

Πιο συγκεκριμένα, στην τωρινή έκθεση, οι κοριτσίστικες φιγούρες της Κάλμπαρη διαχειρίζονται με τον δικό τους παιγνιώδη τρόπο προσωπικές και συλλογικές ψυχικές ιστορίες, θέτοντας έμμεσα το επίκαιρο ερώτημα ‘προς τα που είναι η έξοδος;’

Αινιγματικές κοριτσίστικες φιγούρες
Σκηνή IV, 2021, ακρυλικό σε καμβά, 130x100cm @ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ

Σαν σε μια άχρονη παιδική εξόρμηση, σαν σε μια ανορθόδοξη σιωπηλή πομπή, τα απρόσωπα κορίτσια της ετοιμάζονται για την δική τους Έξοδο. Στοιχισμένες σε ομάδες, ντυμένες με τις παλαιικές εκδρομικές τους φορεσιές, περιπλανιούνται σε ένα γκρι, άτοπο, νοσταλγικό τοπίο. Για κάποιες η έξοδος μπορεί να σημαίνει αποχώρηση και εκτοπισμό, για κάποιες άλλες αναχώρηση προς κάτι ανοίκεια διαφορετικό και για άλλες μια απροσδιόριστη μεταμόρφωση.

Στο αρχαίο θέατρο Έξοδος είναι το τελευταίο μέρος της Τραγωδίας πριν από τη λύση της. Έτσι και εδώ, οι εικόνες της Χριστίνας Κάλμπαρη αναφέρονται στη φορτισμένη συλλογική επιθυμία όλων μας, που λόγω της πανδημίας είναι ακόμη πιο ισχυρή, για την έξοδο από μια κατάσταση που αναζητά απεγνωσμένα τη λύση της.

Και όπως εύστοχα επισημαίνει στο κείμενό του για την έκθεση ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος: «… όπως αφήνει να εννοηθεί η Κάλμπαρη με τα νέα έργα της, κανείς δεν πρόκειται να σου υποδείξει την Έξοδο, μόνη σου πρέπει να την ανακαλύψεις…»

Ιnfo: ΕΞΟΔΟΣ: Batagianni Gallery/Εγκαίνια: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12.00- 18.00/Διάρκεια: Έως 19 Μαρτίου 2022/Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 17.00 - 21.00/Τετάρτη & Σάββατο 11.00 - 15.00 και κατόπιν συνεννόησης /Αντήνορος 17

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εικαστικά, ΠΑΝΔΗΜΙΑ
SHARE:

24Media Network