Δεν κατεβαίνει ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο- Γιατί ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποχωρεί από τη Λυσιστράτη

Δεν κατεβαίνει ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο- Γιατί ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποχωρεί από τη Λυσιστράτη
- Πάνος Γιαννακοπουλος

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου αποχωρεί από τη "Λυσιστράτη" που θα σκηνοθετούσε για λογαριασμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Επίδαυρο.

Δε θα “κατέβει” τελικά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2023, καθώς ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου -που θα σκηνοθετούσε τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη- ανακοίνωσε με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου πως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από την ανακοίνωση της πρόσκλησης του ΘΟΚ, δεν του επιτρέπουν να εργαστεί με τους δημιουργικούς όρους που θα επιθυμούσε, ώστε να μπορεί προετοιμαστεί και να λειτουργήσει στο πνεύμα της συνεργατικότητας και δημιουργικότητας.

Από την πλευρά του ο ΘΟΚ εξέφρασε τη λύπη του, καθώς η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά δεν επιτρέπει και την παρουσία του Οργανισμού στην Επίδαυρο. Μαλιστα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με την παρουσίαση της «Λυσιστράτης» σε καλοκαιρινή περιοδεία εντός της Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

Η περιπετειώδης “κατάβαση” στην Επίδαυρο που τελικά ακυρώθηκε

Η παρουσία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο Ελληνικό Φεστιβάλ έχει καταλήξει να μοιάζει σε ταινία θρίλερ. Αρχικά ο ΘΟΚ είχε προτείνει ως καλοκαιρινή παραγωγή του τους “Βατράχους” και σκηνοθέτη τον Κύπριο σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο. Ωστόσο, μετά από συζητήσεις με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο ΘΟΚ αποφάσισε να τον αντικαταστήσει και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανέβει η “Λυσιστράτη” με σκηνοθέτη τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει ότι η παράσταση του έργου «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σε επιστολή που απευθύνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συμπεριληφθώ ως σκηνοθέτης στην πρόταση του ΘΟΚ για την φετινή παρουσία του Οργανισμού στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για ένα νέο καλλιτέχνη. Ωστόσο, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να μην μπορώ να ανταποκριθώ, καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από την ανακοίνωση της πρόσκλησής σας, δεν μου επιτρέπουν να εργαστώ με τους δημιουργικούς όρους που θα επιθυμούσα, ώστε η πρότασή μου για την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη να μπορεί να προετοιμαστεί και να λειτουργήσει στο πνεύμα της συνεργατικότητας και δημιουργικότητας που θα επιθυμούσα για την συγκεκριμένη παράσταση (όπως και για κάθε παράσταση που αναλαμβάνω ως σκηνοθέτης)».

Ο ΘΟΚ εκφράζει τη λύπη του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία δεν επιτρέπει την παρουσία του Οργανισμού στο κορυφαίο φεστιβάλ αρχαίου δράματος όλου του κόσμου. Παράλληλα, θα προχωρήσει με την παρουσίαση του ίδιου έργου σε καλοκαιρινή περιοδεία εντός της Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Αναλυτικές πληροφορίες για την παραγωγή και τις ημερομηνίες των ακροάσεων θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Παπαγεωργίου

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σε σημερινό του post στο Facebook δήλωσε πως “σχετικά με την πρόσκληση της συμμετοχής μου ως σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2023: Όσο τιμητική και να ειναι από πλευράς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και από τον ΘΟΚ να αναλάβω ως σκηνοθέτης την φετινη παράσταση του Οργανισμού στην Επίδαυρο, αποφάσισα να μην την αποδεχτώ καθώς τοσο εγώ οσο και οι συνεργάτες μου θελουμε να προστατέψουμε τον τρόπο δουλειάς μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα