Μία performance για τη ραγάδα, το αποτύπωμα που αφήνει στο σώμα η επιμονή

Μία performance για τη ραγάδα, το αποτύπωμα που αφήνει στο σώμα η επιμονή
Δουλεύοντας με έμφαση στην υλικότητα των αναμνήσεων, εμπνεόμενος από καλλιτεχνικές πρακτικές που ενεργοποιούνται ανάμεσα στα εικαστικά, το ντοκιμαντέρ και την κίνηση, ο Mario δημιουργεί μια αφήγηση για την πολλαπλότητα της γυναίκας-μητέρας και μας παίρνει από το χέρι. Aggelos_Barai

Η “RAGADA” είναι ένα έργο του Mario Banushi αφιερωμένο στη μητρότητα και τη δημιουργία που παρουσιάζεται σε έναν απρόβλεπτο χώρο στην Ηλιούπολη.

Ραγάδα είναι το αποτύπωμα που αφήνει στο σώμα η επιμονή, η πίεση που ασκεί από μέσα το έμβρυο καθώς μεγαλώνει και ζητά να βγει έξω. Η “RAGADA” είναι ένα έργο αφιερωμένο στη μητρότητα και τη δημιουργία που παρουσιάζεται σε έναν απρόβλεπτο χώρο στην Ηλιούπολη.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίασης των “Θραυσμάτων της performance RAGADA” τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης “PERFORMANCE ROOMS 2022” από την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, ο Mario Banushi επανέρχεται με μια νέα εκδοχή του έργου και με τις performers Χρυσή Βιδαλάκη, Ξένια Ντάνια και Aulona Lupa, ανασυστήνει προσωπικές σκηνές από την παιδική του ηλικία στην Αλβανία και γεννά τη μορφή της μητέρας του σε μια παράσταση που δημιουργείται μέσα από θραυσματικές εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά μας σαν ένα τρυφερό pop-up παραμύθι.

Η “RAGADA” είναι ένα έργο αφιερωμένο στη μητρότητα και τη δημιουργία που παρουσιάζεται σε έναν απρόβλεπτο χώρο στην Ηλιούπολη. Nikos_Libertas_Courtesy_of_Kappatos_Gallery

Δουλεύοντας με έμφαση στην υλικότητα των αναμνήσεων, εμπνεόμενος από καλλιτεχνικές πρακτικές που ενεργοποιούνται ανάμεσα στα εικαστικά, το ντοκιμαντέρ και την κίνηση, ο Mario δημιουργεί μια αφήγηση για την πολλαπλότητα της γυναίκας-μητέρας και μας παίρνει από το χέρι. Μας βάζει μέσα στον σκοτεινό θάλαμο από όπου μας καλεί να κοιτάξουμε με θαυμασμό και συγκίνηση τη μορφή εκείνης της μητέρας από την οποία ίσως γεννηθήκαμε όλοι.

Ο Mario Banushi αναφέρει για το έργο του στο NEWS 24/7: “Η “RAGADA” μας, άρχισε να παίρνει μια πρώτη μορφή το 2020 στην αρχή της πανδημίας σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής για όλον τον κόσμο. Εγώ που εκείνη την περίοδο εμένα στο σπίτι της πολύ καλής μου φίλης και performer της παράστασης, Χρυσής Βιδαλάκη δεν μπορούσα παρα να ξεκινήσω να δημιουργώ μαζί της, έτσι της ανακοίνωσα πως θέλω να φτιάξω αυτή την παράσταση με την συγκεκριμένη θεματική.

Με την Χρυσή έφτιαξα την βάση του έργου και ύστερα με τις υπόλοιπες performers εργαστήκαμε πρώτα απ’ όλα με πολύ προσωπική κατάθεση γύρω από το θέμα, κάτι για το οποίο θα τους είμαι για μια ζωή ευγνώμων γιατί ούτε είναι μια εύκολη διαδικασία ουτε είναι αυτονόητη. Σε δεύτερη φάση άρχισα να δοκιμάζω μαζί τους κάποιες ατμόσφαιρες που είχα στο μυαλό μου για το συγκεκριμένο έργο και έτσι κόβοντας και ράβοντας δημιουργήθηκε αυτή η σκηνική πρόταση. Επέλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο γιατί ψάχναμε -αναλογικά με το έργο- κάτι σχετικό με το σημάδι που αφήνει ο άνθρωπος πριν βγει από το σώμα που τον κυοφορεί. Έπεσε σαν πρόταση στο τραπέζι και όλοι συμφωνήσαμε πως ταιριάζει απόλυτα με το έργο και πως μας αρέσει στο άκουσμα του.

Φτιάξαμε λοιπόν αυτή την παράσταση και είναι επιθυμία μου οι θεατές της να βγαίνουν με όλες τους τις αισθήσεις τεντωμένες να τους έχει φέρει δικές του μνήμες στην επιφάνεια. Να φεύγουν με την αίσθηση που έχει κανείς όταν ανοίγει ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες και συγκινείται με έναν περίεργο τρόπο, και μελαγχολεί”

Τα “Θραύσματα της performance RAGADA” παρουσιάζονται σε μια νέα εκδοχή στο Θέατρο στη Σάλα (Κολοκοτρώνη 7, Ηλιούπολη) για λίγες παραστάσεις με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Aggelos_Barai


Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Mario Banushi είναι σκηνοθέτης και performer. Γεννήθηκε το 1998 και μέχρι την ηλικία των έξι μεγάλωσε στην Αλβανία, ύστερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Αποφοίτησε το 2020 και έφτιαξε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο “PRANVERA” η οποία προβλήθηκε στο Tirana International Film Festival (2021).

Ο Mario Banushi Afroditi_Kapokaki

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη/OSMOSIS ως βοηθός παραγωγής για την περφόρμανς “THIRIO” (Athens Biennale AB6, 2018), ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται με την ομάδα Nova Melancholia ως ερμηνευτής στο έργο “Marcel Duchamp”.

H “RAGADA” αποτελεί την πρώτη του σκηνοθετική ιδέα, η οποία παρουσιάστηκε υπό μορφή αποσπασμάτων στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης “PERFORMANCE ROOMS 2022” από την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος. Η ταυτότητα της δουλειάς του περιέχει στοιχεία από τα εικαστικά, το ντοκιμαντέρ και την κίνηση.

Συντελεστές: Σύλληψη, σκηνοθεσία, σχεδιασμός φωτισμού: Mario Banushi/Ερμηνεύουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Ξένια Ντάνια, Aulona Lupa, Mario Banushi/Ηχητικός σχεδιασμός: Εμμανουήλ Ροβίθης/Σκηνογραφία: Mario Banushi, Αντρέας Βούκενας/Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Τσούτσουβα/Φωτογραφίες: Mario Banushi, Μυρτώ Σταματοπούλου/Βίντεο: Andy Xhuma /Γραφιστικά, μοντάζ: Νίκος Πάστρας/Project management: Ελένη Σαλβαρά

Πληροφορίες: Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή /Ημερομηνίες παραστάσεων: 11 – 15 Μαΐου 2022 /Ώρα έναρξης: 21.15, Διάρκεια: 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) /Χώρος διεξαγωγής: Θέατρο στη Σάλα (Κολοκοτρώνη 7, Ηλιούπολη, 163 42) /Γενική είσοδος: 10€/Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα